Prăjitură cu gem de prune și nucă – rețeta de tartă cu magiun, cremă frangipane și prune uscate – la air fryer sau la cuptor
5 (3)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Prăjitură cu gem de prune și nucă – rețeta de tartă cu magiun, cremă frangipane și prune uscate – la air fryer sau la cuptor

Prăjitură cu gem de prune și nucă – rețeta de tartă cu magiun, cremă frangipane și prune uscate – la air fryer sau la cuptor. Descoperiți secretul acestei delicii fragede, un aluat cu unt perfect pentru prăjituri și fursecuri, ideal și pentru această tartă. Și pentru că se apropie sărbătorile, să vorbim despre rețete de prăjituri de Crăciun.

Aspectul tartei cu prune cu siguranță v-a captivat, iar sub acea coajă aurie se ascunde un adevărat deliciu: prăjitura cu gem de prune (sau magiun) și nucă. Dar aceasta nu este o prăjitură oarecare! Aluatul fraged cu unt este însoțit de o umplutură fină de cremă frangipane, realizată cu unt, nucă și un strop de rom.

Prunele de pe suprafața tartei sunt deshidratate cu grijă, apoi umplute cu fâșii de coajă de portocală confiată și în final îmbibate cu aromele autentice ale romului. Este cu adevărat o combinație de neuitat! Puteți alege între magiunul clasic (fără zahăr adăugat) sau gemul de prune. În cazul gemului, puteți reduce cantitatea de zahăr din crema frangipane.

Din ingredientele de mai jos veți obține o prăjitură cu gem de prune și nucă de 22 cm în diametru, din care se pot tăia între 10 și 12 felii. Puteți alege să pregătiți tarta și în forme rectangulare, cu dimensiuni de aproximativ 20×20 cm sau 25×15 cm.

Prăjitură cu gem de prune și nucă – rețeta de tartă cu magiun, cremă frangipane și prune uscate

Timp de preparare: 30 minute

Timp de gatire: 35 minute



Timp Total: 1 ora 5 minute

Ingrediente:

    Aluat fraged

  1. Crema frangipane cu nucă

  2. În plus

Cum se face această prăjitură cu gem de prune și nucă – rețeta de tartă cu magiun, cremă frangipane și prune uscate?

Preparare aluat fraged 3 2 1 pentru tartă cu magiun

Într-un castron am pus untul (la temperatura camerei), zahărul pudră, sarea, vanilia și coaja rasă de citrice. Am mixat totul până ce am obținut un amestec cremos. Am folosit mixerul de mână echipat cu paletele pentru spumă (tip tel).

Apoi am pus oul și am continuat mixarea cca. 2-3 minute.



Am adăugat făina cernută și am schimbat paletele tip tel ale mixerului Fram cu cârligele pentru frământat aluat.

Am frământat aluatul de tartă preț de max. 1 minut! El trebuie doar să se lege. Nu insistăm cu frământarea deoarece aluaturile fragede devin tari și cauciucate. Nu dorim dezvoltarea rețelei de gluten din făină!

Am desprins cu o racletă toate fragmentele din interiorul castronului, am compactat ușor aluatul și l-am învelit în folie alimentară de plastic. L-am dat la frigider pentru măcar 30 de minute (cel mai bine 1 oră). Aluaturilor fragede le place frigul așa că îl puteți ține la frigider și 6-7 zile, fără probleme! NU uitați să-l scoateți de la frigider cu măcar 30 de minute înainte de a încerca să-l intindeți pentru a acorda timp untului să se înmoaie un pic!

Prune uscate umplute cu coji de portocală confiate – înmuiate în rom

Am decis să fac o tartă de 22 cm diametru așa că am făcut o probă ca să văd cum încap prunele de decor. Am zis că 10 prune pun margine și una în mijloc. Dacă aveți prune mai mici atunci puneți mai multe.



Am cântărit cele 11 prune (cu sâmburi cu tot) și aveau cca. 160 g. Le-am despicat cu grijă pe o laterală (pe lung) și le-am scos sâmburii. În locul lor am pus mici fâșii de coaja confiată de portocale.

Am închis prunele și le-am pus într-un mic bol. Le-am stropit cu vreo 50 ml de rom bun, de calitate (eu folosesc STROH 40). Am acoperit bolul și am lăsat prunele la „îmbătat” vreo 40-50 de minute.

Cum se face crema frangipane cu nucă măcinată și unt?

Pentru crema frangipane am mixat untul moale cu zahărul brun, sarea și vanilia (cca. 2 min). Am folosit paletele tip tel ale mixerului Fram. Apoi am adăugat oul și am continuat baterea alte 2 minute. La fina al pus nuca măcinată și vreo 30 ml de rom. Ce arome faine! Am mixt totul 1 minute și gata! Crema frangipane de nucă cu rom poate fi lăsată deoparte, pe masa de bucătărie.

Mod de preparare tartă sau prăjitură cu gem de prune sau magiun și nucă

Dragilor, am făcut o rețetă-test care a reușit admirabil! Adică am decis să coc această prăjitură cu gem de prune și nucă într-o friteuză cu aer cald (air fryer) cu volum de 5 L.



Friteuza funcționează fără ulei (pe baza curenților de aer fierbinte) și are un coș cilindric foarte mare: diametru de cca. 24,5 cm și adâncime de 11 cm! În puteți face o friptură dintr-un pui întreg și mai încap și cartofii pentru garnitură! Ies 6-8 porții zdravene de mâncare! Am făcut proba cu cercul meu de 22 cm (înalt de 3 cm) și se vede că hârtia de copt ondulată de pe margini stă lejer în coșul friteuzei cu aer cald Fram! Puteți folosi direct o formă circulară de tort (cu pereți detașabili) de 22 cm diametru (sau doar inelul ei). Nu-i bai dacă e mai înalt decât al meu!

Am scos aluatul fraged de la frigider și l-am lăsat să se înmoaie un pic. Pe un disc de hârtei de copt (diam. de cca. 30 cm) am pus bucata de aluat și am acoperit-o cu o folie de plastic. Așa se întinde cel mai simplu genul acesta de aluat fraged. Cu sucitorul am întins o foaie rotundă de cca. 28 cm diametru deoarece ea trebuie să îmbrace și pereții cercului. Am tot comparat așezând provizoriu cercul metalic peste foaia de aluat. E ok! Nu facem foaie mare și subțire ca să avem margini care trebuie tăiate! Așa întindem aluatul încât se ne încadrăm în 28 cm diametru! Am dat foaia de aluat la frigider pentru 30 de minute (acoperită cu folia de plastic).

Am scos foaia de aluat de la rece, i-am îndepărtat folia și am înțepat-o în mai multe locuri (eu folosesc o rolă pentru frăgezit carnea dar e bună și o furculiță).

Am desprins ușor aluatul de pe hârtie și l-am rulat pe sucitor. Am pus inelul metalic pe discul de hârtie și l-am umplut cu foaia de aluat desfășurată de pe sucitor. Am presat ușor aluatul pe laterale ca să stea bine lipit de inel. Am aranjat buza tartei cu un cuțit (30 g de aluat am avut în exces) și am dat-o iar la rece (pe o tavă sau pe un tocător).

Coacere aluat de tartă la friteuza cu aer cald sau air fryer

Între timp am pus la preîncins friteuza cu aer cald: 10 min la 200 C. Urmează prima etapă de coacere: coaja goală de tartă. Am scos coșul din friteuza fierbinte și am așezat în el blatul de tartă, ajutându-mă de marginile hârtiei de copt.



Am introdus coșul înapoi și am setat 10 min de coacere la 190 C. Merge friteuza aceasta ca racheta! În 8 minute blatul era super fain rumenit! Noroc că am verificat! Am nevoie de un blat pre-copt deoarece urmează a fi umplut și ideea e ca el să rămână crocant, nu umed (soggy).

Umplere tartă cu magiun, cremă frangipane și prune uscate înmuiate în rom

Am trecut la umplerea tartei. Primul strat este magiunul (tradițional, fără zahăr adăugat) apoi crema frangipane. Stratul de cremă a fost foarte gros dar nu vă temeți, nu va curge din tartă! De aceea am pus hârtia de copt în jurul ei dar măsura a fost doar de siguranță deoarece nu a curs niciun strop de cremă peste bordura inelului! Umplutura frangipane poate deborda un pic peste aluat dar nu și dincolo de cercul metalic. Asta pentru că, în timpul coacerii, aluatul de tartă se strânge un pic și rămâne un spațiu între el și formă sau inel.

Peste cremă am aranjat prunele umplute cu coji de portocală (bine îmbătate cu rom) și câteva jumătăți de miez de nucă (vreo 12).

A doua coacere a prăjiturii la air fryer

Am reintrodus coșul în friteuza cu aer cald și am setat al doilea timp de coacere: 25 de minute la 170 C. Gata! Totul a mers atât de repede încât nu mi-a venit să cred! Mult mai repede decât la cuptorul clasic! Cât de bine arată prăjitura! Dar ce arome am în bucătărie! Miroase a vanilie, nucă și rom



Am scosul coșul perforat din baza (sertarul) friteuzei și am lăsat prăjitura la răcorit vreo 3 ore.

Servire prăjitură cu gem de prune și nucă – rețeta de tartă cu magiun, cremă frangipane și prune uscate

De-abia după răcirea completă am ridicat cu ușurință această minunată prăjitură cu gem de prune și nucă din coșul air fryer-ului, am scos-o cu grijă din cercul metalic, i-am îndepărtat hârtia de copt și am transferat-o pe un platou. Arată senzațional și poate sta la loc de cinste pe masa de Crăciun sau la alte ocazii festive!

Înainte de servire am pudrat tarta cu un pic de zahăr pudră și apoi am trecut la felierea ei. Se taie perfect iar secțiunea este de vis!

Blat fraged de aluat cu unt, strat de magiun, cremă generoasă frangipane cu nucă și rom plus decorul din prune deshidratate îmbătate cu rom și umplute cu coji de portocală! Jumătățile de nucă aduc efectul „crunchy” (crocant) și o textură deosebită.

Această prăjitură cu gem de prune și nucă este fragedă și extraordinar de gustoasă! Se păstrează și 2 săptămâni la cămară, învelită în hârtie de copt.



E genul de prăjitură care poate fi trimisă copiilor sau prietenilor chiar și îm străinătate deoarece rezistă bine la transport. Astfel ei se vor bucura de un preparat de casă, de un dulce gustos și aromat care să le amintească de familie

ePoftă bună!

De altfel vă așteptăm cu părerile voastre și pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.

Iar dacă aveți idei de rețete vă invităm să le postați pe grupul nostru de Facebook @ePofta.ro.

Votează această rețetă
[Total votanți: 3 Nota medie: 5]