Prajitura cu nuca prezentata mai jos este o minunatie de prajitura, sa va spun pvestea cum am dat de ea. Facem revelionul pe la niste prietenii si fiecare a adus cate o prajitura, am avut tort diplomat, prajitura cu caise, ecleruri de casa si undeva intr-un colt statea si o prajitura cu nuca, cam mica, nu prea frumusica insa sincer pentru mine a fost de bine.
Pentru ca toti s-au “infipt” prima data in tort sau in prajitura cu caise, eu ramas mai la urma am gustat din prajitura cu nuca…..era facuta de gazda….le-am spus celorlalti ca nu e buna si am inceput sa trag usor usor platoul catre mine :). N-am avu insa noroc ca a mai gustat cineva pe langa mine si a strigat in gura mare: Prajitura asta a lui Ramona (gazda) e belea …. 🙁 si uite asa in 2 minute s-a golit platoul.
Dupa ce n-a mai ramas nimic am cerut si eu reteta, 3 ciocolate albe, 3 negre (cu lapte) si 400 de grame de nuci, ei cand am auzi de atatea nuci atunci m-am blocat. Am lasat sa treaca revelionul mi-am facut curaj si am inceput sa sparg la nuci sa le curat si sa le separ pana am facut necesarul pentru prajitura.
La ciocolata am luat ceva de la Lidl pe la 1.9 ron, ca cica cu aia de menaj nu iese buna, iar poiana sau milka mi se par cam scumpe, buna ciocolata de la Lidl, o recomand. M-am apucat de prajitura, am facut-o, s-a racit, s-a mancat si peste doua zile am mai facut una la comanda data de mama soacra :).
Ingrediente prajitura cu nuca:
Mod preparare prajitura cu nuca:
Nucile se pun in tava si se baga la cuptorul incins la 180 de grade pentru 5-7 minute, la vreo 3-4 minute mai intoarceti-le. Daca se arad putin frecati-le in palma sa se ia arusara de pe ele.
Dupa ce s-au copt lasatile la racit si impartitile in doua, o parte o sa va trebuiasca pentru blat si o parte pentru crema.
Blat prajitura cu nuca:
Se separa albusurile de galbenusuri, galbenusurile nu se arunca o sa aveti nevoie de ele la crema. Albusurile se bat spuma tare, dupa ce s-au intarit se adauga zaharul.
Adaugati si 200 de g de nuci coapte, tocate cu cutitul sau rupte cu degetele. Amestecati usor sa se incorporeze si nucile apoi adaugati si faina cu praful de copt si amestecati sa se incoporeze si aceastea.
Intr-o tava puneti hartie de copt turnati blatul si intindeti uniform.
Dati blatul la cuptorul incins la 180 de grade si verificati cand s-a copt cu o scobitoare. Dupa ce s-a copt, scoateti usor hartia de copt si lasati-l la racit in tava in care l-ati copt
Crema prajitura cu nuca:
Frecati galbesurile cu 5 linguri de zahar pana obineti o crema de consistenta smantanei.
Intr-un tuciulet (oala) puneti la topit 5 linguri de zahar.
Cand zaharul s-a topit si incepe sa se caramelizeze adaugati margarina si amesecati bine.
Adaugati si galbenusurile cu restul de 200 de g de nuci la fel tocate cu cutitul. Tineti pe foc si amestecati pana cand se incorporeaza bine ingredientele si obtineti o consistenta cremoasa.
Adaugati restul de nuci tocate in crema si amestecati pana obtineti o compozitie omogena.
Ciocolata alba si cea neagra se topesc, fiecare din ele cu cate 5 linguri de ulei. Rupeti ciocolata in bucati, adaugati cele 5 linguri de ulei si puneti recipientul pe foc.
Amestecati tot timpul sa nu se prinda si sa prina o consistenta cremoasa. Dupa ce s-a topit lasati la racit.
Montaj prajitura.
Pe blatul de prajitura (racit) turnati ciocolata alba si dati pentru 10 minute la frigider.
Dupa ce s-a intarit ciocolata alba, puneti crema si intindeti bine si dati la frigider pentru 10 min.
Adaugati ciocolata neagra, intindeti bine si dati la frigider pentru 2-3 ore.
Sfaturi: