Prajitura cu nuci, Santicler, o prajitura deosebita ce necesita atentie la preparare si pe care o recomand celor cu ceva experinta in bucatarie. Aceasta prajitura cu nuci este cea cu care m-a cucerit mama soacra :), mi-a placut la nebunie, cred ca prima data am mancat vreo 4-5 bucati, chiar daca ma faceam de rusine am zis ca cine stie cand mai prind asemenea bunatate.
Cativa ani mai tarziu la un gratar la iarba verde cu cativa prieteni de familie am dus un platou de prajitura cu nuci santicler, pe care cei prezenti l-au “curatat” rapid si au mancat cu o pofta de apoi se lingeau pe degete. Am cautat reteta pe internet insa nu prea am gasit-o, sau am gasit ceva in proportie de 60% asemanator, astfel m-am gandit ca trebuie sa fie ceva cat de cat unicat.
Recunosc ca nu sunt un specialist in ale prajiturilor, imi place mai mult sa gatesc mancaruri, asa ca pentru prepararea acestei prajituri aveam nevoie si de ajutorul sotiei. Zis si facut, am cumparat ingredientele necesare si intr-un weekend ne-am apucat de pregatit renumita prajitura cu nuci Santicler. Va las pe voi sa decideti daca este unica iar cei care o s-o incercati, astept comentariile Dvs pe site.
Ingrediente prajitura cu nuci Santicler:
Mod preparare prajitura cu nuci Santicler:
Preparare blat prajitura cu nuci
Nucile intregi se dau la cuptorul incazit pentru 5-7 minute sa se coaca bine.
Dupa ce s-au copt, se scot si dupa ce s-au racit se toc cu lama cutitului bucatele mici.
5 oua se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se freaca cu 200 de g de zahar pana devin spuma..
Se adauga 5 liguri de apa, amestecati usor si apoi 1-2 linguri de cacao.
Albusurile se bat spuma tare, apoi se adauga 50 de gr de zahar, se freaca bine pana cand zaharul se incorporeaza in albusuri.
Se adauga 5 linguri de apa in albusuri si se amesteca pana se ongenizeaza. Peste amestecul de galbenusuri se adauga albusurile si ulterior 150 de g de faina.
Se amesteca sa se omogenizeze bine apoi se adauga nucile tocate.
Intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina sau cu hartie de copt se toarna aluatul pentru prajitura si se da la cuptorul incalzit la 180 de grade.
Se tine la cuptor aproximativ 25-30 de min, insa cel mai bine verificati cu o scobitoare daca blatul este copt in interior. Se scoate si se lasa la racit.
Crema de vanilie
Intr-un recipient pune laptele la incalzit.
Intr-o oala cu fundul mai gros (preferabil inox, sau un tuciulet) se bat bine 3 oua intregi, 200 de g de zahar si pliculetul de zahar vanilinat.
Adaugati 6 linguri de faina si amestecati bine sa se omogenizeze ingredientele.
Peste acestea se adauga laptele fierbite, treptat si se amesteca cu cu un tel.
Se pune vasul pe foc si se amesteca incontinuu timp de 10-15 minute pana se ingroasa crema.
Spre final se adauga esenta de vanilie si se lasa crema la racit. In timp ce se raceste amestecati cu putere in ea pentru a omogeniza crusta care se va forma deasupra. Cand este mai calduta adaugati untul si amestecati bine pentru ca acesta sa se incoporeze in crema.
Frisca se bate cu mixerul si se amesteca cu 1-2 pliculete de ness.
Montaj prajitura Santicler
Peste blatul caldut se pune un strat generos de crema de vanilie.
Adaugati ulterior frisca intinsa bine, peste care presarati ciocolata data pe razatoare fina.
Sfaturi: