Prăjitura Episcopului este o rețeta de prăjitură simplă din albușuri cu glazură delicioasă. Această prăjitură are un blat pufos preparat din albușuri, iar în compoziția acestuia se regăsesc bucățele de nucă, fructe confiate, ciocolată, gem de caise și o glazură de lămâie. Poate fi făcută și sub forma unui chec, copt într-o tavă mare. Această rețetă este perfectă pentru a folosi albușurile rămase de la alte preparate cum ar fi cozonaci sau maioneze.
Vă puteți da seama, din pozele prezentate, că Prăjitura Episcopului este o adevărată delicatesă! Blatul din albușuri este bogat în bucățele de coajă confiată de portocale, ciocolată, nuci, alune de pădure, stafide și alte ingrediente aromate. Uneori, pot fi adăugate și curmale, smochine sau rahat colorat. Glazura albă, cu aroma acrișoară de lămâie, este aplicată peste un strat subțire de gem de caise amestecat cu lichior, creând o combinație savuroasă și apetisantă.
Prăjitura Episcopului este practic o adaptare a rețetei noastre tradiționale de chec de albușuri, cunoscut și sub numele de Pâinea Episcopului, Püspökkenyér sau Bischofsbrot. În loc să coacem aluatul în forme de chec sau de guguluf, am decis să-l pregătim sub forma unui blat, într-o tavă mare.
Astfel am creat o prăjitură pufoasă, lejeră, gustoasă și aromată pe care am numit-o Prăjitura Episcopului.
Din cantitățile de mai jos rezultă o prăjitură simplă din albușuri de 20x25cm și înaltă de vreo 4,5 cm.
Prăjitura Episcopului – rețeta de prăjitură simplă din albușuri cu glazură
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatire: 16 minute
Timp Total: 46 minute
Ingrediente:
Pentru blat
În plus
Pentru glazură
Cum se face Prăjitura Episcopului – rețeta de prăjitură simplă din albușuri cu glazură?
Am prăjit ușor într-o tigaie (fără ulei, la foc mic) cca. 50 g de mix de nuci și alune de pădure, pentru a li se intensifica aroma.
Am tocat cca. 25 g de coajă confiată de portocale.
Am pus cca. 125 g de mix de fructe confiate/glasate.
Am tocat cca. 50 g de smochine și curmale. Am pregătit și picăturile de ciocolată amăruie pe care le puteți înlocui cu bucățele de ciocolată tocate din cuțit.
Mod de preparare blat pufos din albușuri cu nuci, alune și fructe confiate
Peste albușurile bătute am pus făina cernută (pe toată deodată), nucile și alunele tocate (răcorite după prăjire), smochine, curmale, ciocolata (eu am picături termostabile dar puteți pune ciocolată amăruie tocată) și fructele confiate sau uscate. În spate se vede crăticioara cu untul topit și răcorit.
Am turnat cu grijă și jumătate din untul topit peste fructe, nuci, făină și ciocolată.
Am luat o spatulă și am încorporat toate ingredientele cu mișcări largi, de sus în jos, cu grijă să nu strivesc albușul. Am completat cu restul de unt topit și am continuat omogenizare lejeră a compoziției.
Am pus cuptorul la încins la 170 C (căldură sus+jos+ventilație) respectiv treapta medie la cele pe gaz. Am turnat compoziția de mai sus în tava de 20×25 cm (tapetată cu hârtie de copt) și am nivelat-o cu spatula.
Dacă folosiți forme circulare de tort atunci împărțiți compoziția în 2 părți egale și o coaceți pe rând. Nu are nimic dacă restul de compoziție așteaptă în castron până se coace prima tură. Cel mai bine ar fi să aveți 2 forme și să le coaceți simultan.
Am introdus tava în cuptorul preîncins la 170 C și am copt Prăjitura Episcopului timp de 15-16 minute sau până ce se rumenește ușor. Puteți face testul cu scobitoarea și, dacă aceasta iese uscată, înseamnă că blatul s-a copt.
Imediat l-am răsturnat pe un grilaj de bucătărie și i-am îndepărtat hârtia de copt de la bază. Blaturile pufoase și checurile nu se lasă în tăvi pentru că fac condens și se umezesc (devin cleioase). Ele au nevoie de circulația aerului așa că se lasă la răcorit pe grilaje. Puteți face acest blat pufos din abușuri cu 1 zi în avans și-l păstrați la cămară, bine învelit în hârtie de copt.
Eu am făcut porție dublă și am obținut un blat din albușuri cu fructe confiate de 40×26 cm pe care l-am tăiat în 2 bucăți de cca. 20×25 cm.
Cum se glazurează Prăjitura Episcopului cu gem de caise și glazură albă cu lămâie
Stratul de gem de caise cu lichior – fundația glazurii albe
Orice glazură pentru prăjituri este bine să aibă o bază, o „fundație”. Cel mai adesea se folosește un strat subțire de gem încălzit și strecurat, diluat cu un pic de lichior sau cu suc de fructe. Acest strat subțire are rol de „șapă autonivelantă” dar și de izolație: glazura nu va fi absorbită de blat! Așa că am încălzit gem de caise și l-am subțiat un pic cu lichior de portocale (Grand Marnier) și cu suc de portocale. Punem treptat sucul de portocale ca să nu diluăm prea mult gemul! S-ar putea să nu fie nevoie de tot.
Ca să fie fin, am dat gemul diluat prin sită.
Am întors blatul cu fundul în sus deoarece partea de jos este mai netedă decât suprafața. Apoi l-am pensulat din belșug cu mixul de gem strecurat.
Am nivelat stratul de gem de caise cu o spatulă și l-am lăsat la zvântat 1 oră, la temperatura camerei. Veți vedea că gemul va forma o peliculă densă.
Cum se face glazura simplă din zahăr pudră cu suc de lămâie?
Într-un castron am pus 150 g zahăr pudră, un pic de zahăr vanilat și am pregătit cca. 50 ml de suc de lămâie proaspăt stors (de fapt am folosit 30 ml dar depinde de zahărul pudră cât absoarbe). Am turnat treptat din sucul de lâmâie peste zaharul pudră și l-am amestceat bine cu mixerul până ce acesta s-a lichefiat moderat (cam 1-2 minute). Glazura albă trebuie să curgă dar să fie totuși groasă. Daca e prea subțire se mai adaugă zahăr pudră, dacă e prea groasă se mai subțiază cu suc de lămâie.
Între timp s-a zvântat și stratul de gem de caise de pe Prăjitura Episcopului.
Am turnat glazura dintr-o singură mișcare peste toată prăjitura (așezată pe grilaj pus pe hârtie de copt). Am nivelat glazura rapid cu o spatulă. Excesul de glazură scurs poate fi recuperat ulterior de pe hârtia de copt și refolosit la alte preparate.
Decorarea prăjiturii pufoase din albușuri cu ornamente comestibile de ciocolată, fulgi de migdale etc
Am lăsat glazura albă la zvântat 10 minute după care am trecut la decorarea prăjiturii. Dacă punem ornamentele mai repede, acestea se vor scufunda în glazură. Dacă le punem prea târziu… ele nu se vor mai lipi de ea. Faceți probe cu 1-2 biluțe de ciocolată și vedeți dacă se scufundă sau nu. Am presărat fulgi de migdale, perle de ciocolată (în 3 culori) și mici granule aurii.
Prăjitura Episcopului este gata! Am dat-o la cămară câteva ore pentru a i se întări complet glazura albă de lămâie.
Servire Prăjitura Episcopului – rețeta de prăjitură simplă din albușuri cu glazură
Am feliat cu ușurință prăjitura cu un cuțit cu lamă zimțată (de pâine). Cât de faină e secțiunea! E plină de fructe confiate, nuci, alune, coji de portocală etc. Și e coaptă cum trebuie, nu e aluat crud!
Am aranjat câteva bucăți de prăjitură pe un platou. Arată grozav, nu-i așa?
Prăjitura simplă din albușuri este bine coaptă și la mijloc. Și este plină de „surprize” delicioase!
Prăjitura Episcopului este genul de desert care merge bine cu vin și cu multe povești, la încheierea mesei. Ea se păstrează bine și 2 săptămâni, învelită în folie de aluminiu și depozitată în cămară.
ePoftă bună!
Dacă va plăcut această rețetă vă așteptăm cu părerile voastre pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.