Prune în rom conservate pentru iarnă – la rece, fără fierbere. Compot de prune preparat la rece. Prune conservate în rom natural, la borcan. Rețeta de prune macerate în rom. Rețete cu prune. Rețete de conserve de fructe pentru la iarnă.
Sunt mare amatoare de prune și-mi place să le mănânc mai ales crude, proaspete. Nu refuz însă nici o porție de găluște cu prune sau gomboți (rețeta aici) sau o felie de ștrudel cu prune (rețeta aici).
Prunele merge tare bine cu aroma romului natural. Nu vorbim aici de esențe ieftine care te duc cu gândul la cofetăriile comuniste…
Facem acasă gem de prune cu rom (vezi aici), compot sau dulceață de prune cu nucă (vă las rețetele la final).
Am găsit această rețetă de prune macerate cu rom pe un site german (Pflaumen oder Zwetschgen im Rum) dar am adaptat-o cu mai puțin zahăr și alcool. Practic romul în care stau fructele se transformă într-un lichior delicios de prune. Vă asigur că aceste prune conservate în rom vor face furori pe masa de Crăciun sau de Revelion!
O altă rețetă faină cu prune este cea de punci (punch, Punsch) cu rom și vin roșu – vezi aici. Pe lângă prune se pun și piersici, mandarine, portocale.
Din cantitățile de mai jos rezultă 2 borcane de cca. 400 ml cu prune în rom sau compot de prune preparat la rece, fără fierbere.
Prune în rom conservate pentru iarnă – la rece, fără fierbere
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatire
Timp Total
10 minute
Ingrediente:
Cum se face rețeta de prune în rom conservate pentru iarnă – la rece, fără fierbere?
Ingrediente pentru prune conservate în rom, la borcan
Eu am preparat aceste prune în Olanda. Fiica mea e studentă acolo și o vizitez destul de des. Olandezii au în magazine niște prune foarte mari și zemoase care aduc mai degrabă cu ringlotele. Sunt aproape de dimensiunea unui măr mic! Au coajă albastru închis și miez roșu (care se desprinde greu de pe sâmbure). Mai au un fel de prune oranj care seamăna la textură și gust cu corcodușele de la noi. Romul folosit de mine a fost de foarte bună calitate: un rom brun tip Jamaica și STROH de 38% care are o aromă deosebită. De aceea nu am folosit scorțișoară sau vanilie. Am pregătit și zahărul brun.
Normal că această rețetă se poate face cu prune bistrițe de la noi.
Mod de preparare prune la borcan în rom cu zahăr brun
Am spălat prunele și le-am tăiat în felii. M-am chinuit ceva cu prunele astea moi și apoase care s-au și terciuit parțial.
Dacă aveți prune bistrițe atunci treaba merge mai ușor deoarece sâmburii lor se scot mult mai ușor.
Am pregătit borcanele (a câte cca. 400 ml fiecare) și le-am umplut cu feliile de prune. Peste ele am împărțit zahărul brun.
Nu mi-a mai rămas decât să umplu borcanele cu rom Jamaica și STROH (cam 80% din primul, 20% din al doilea). Eu am umplut bine borcanele cu prune așa că nu a intrat foarte mult rom dar puteți pune mai puține fructe și mai mult alcool (faceți 3 borcane în loc de 2).
Deasupra am pus câte o felie de lămâie a cărei coajă va da savoare acestor prune macerate în rom.
Am scuturat ușor borcanele ca să iasă bulele de aer dintre feliile de prune și gata! Am închis borcanele cu capacele din dotare (pot fi și borcane clasice). Nu necesită sterilizare prealabilă deoarece prunele sunt conservate în rom care e alcool și are rol bactericid și fungicid.
Păstrare și servire compot de prune preparat la rece sau prune cu rom puse la borcan pentru iarnă
Aceste borcane cu prune în rom pot trece direct pe rafturile cămării. Au nevoie de 4-6 săptămâni de macerare. Practic e un fel de compot de prune făcut la rece în doar câteva minute.
Iarna desfacem un borcan de prune cu rom și putem savura 2-3 felii de prune împreună cu siropul alcoolizat format. Nemții își pun 1-2 felii de prune în ceaiul cald (ceai negru). Ce arome faine are! Tot cu ele putem face o salată delicioasă de fructe (simplă sau cu frișcă naturală) – rețeta aici.
Sau folosim prunele macerate în rom ca topping pentru înghețată de vanilie – rețeta aici.
Nu e greșit dacă garnisim cu prune rom cremele la pahar (de vanilie sau de ciocolată). Cu siropul format (care e practic un lichior de prune) se pot însiropa blaturile de tort (pentru adulți). Tot cu aceste prune alcoolizate se poate garnisi Kaiserschmarrn (rețeta aici).
Sau șmora cu griș (Grießschmarren) – rețeta aici.
O altă rețetă inedită este cea de prune murate în oțet cu scorțișoară – vezi aici. Combinația dulce-acrișor cu sărat este foarte populară în Ardeal și Banat iar aceste prune se servesc alături de fripturi de rață, gâscă sau porc.
Sunt sigură că v-am făcut poftă cu aceste prune în rom și că veți testa rețeta foarte simplă!
Aici găsiți mai multe rețete cu prune: prăjituri, plăcinte, tarte, gem, dulceață, magiun, marmeladă, prune confiate umplute cu nucă etc.