Pui florentin cu spanac, smântână, usturoi și parmezan – la tigaie. Piept de pui sau de curcan cu spanac și sos cremos de smântână. Mâncare de pui cu sos delicios. Rețete cu piept de pui. Rețete cu piept de curcan. Rețete de mâncare rapidă în 20 de minute.
Sunt mare amatoare de spanac și-l folosesc în multe rețete (vi le las la final). Fie că e spanac proaspăt, fie congelat. Acest pui florentin cu spanac și sos cremos de smântână este un preparat italo-american („florentine chicken with creamy sauce”) și reunește ingrediente care merg foarte bine unele cu altele, amintindu-mi de piureul de spanac cu care am crescut. Mâncarea ardelenească de spanac este cu lapte și usturoi – rețeta aici. Cel mai adesea o mâncăm împreună cu frigănele, ouă ochiuri sau chiftele.
În cazul acestui pui florentin am folosit smântână dulce pentru frișcă (naturală, nu vegetală!), usturoi verde și spanac proaspăt. În extra sezon apelăm la usturoi vechi și spanac congelat. Carnea de pasăre poate fi atât de pui (piept sau pulpe dezosate) cât și de curcan (piept). Fiind vorba despre o rețetă rapidă veți vedea că gătirea este scurtă iar rezultatul este unul fabulos.
Din cantitățile de mai jos rezultă 4-5 porții de pui florentin cu spanac, smântâna, usturoi și parmezan.
Pui florentin cu spanac, smântână, usturoi și parmezan – la tigaie
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatire: 30 minute
Timp Total: 1 ora
Ingrediente:
Cum se face rețeta de pui florentin cu spanac, smântână, usturoi și parmezan – la tigaie?
Ingrediente pentru piept de pui sau curcan cu sos cremos de smântână cu parmezan și spanac
Iată o parte din ingredientele folosite la această rețetă: spanac proaspăt, usturoi verde, parmezan, smântână dulce pentru frișcă.
Carnea poate fi: piept de pui, pulp deozosate sau piept de curcan. Am tăiat-o în cuburi cu latura de cca. 2-3 cm. Nu e greșit dacă o tăiați în fâșii.
Mod de preparare pui sau curcan florentin cu spanac, smântână, usturoi și parmezan
Cum se rumenește carnea de pasăre la tigaie?
Am ales o tigaie largă și mai adâncă pe care am pus-o la încins. Am turnat uleiul și am pus cubulețele de carne de pasăre. Le-am rumenit pe toate părțile timp de vreo 8-9 minute (la foc iute). Le-am tot întors cu spatula în tigaie și le-am asezonat cu sare și piper negru poraspăt măcinat. Este important ca ele să aibe spațiu între ele (nu să stea claie grămadă) deoarece nu vrem să le înăbușim sau „albim” în suc propriu. Reacția Maillard de caramelizare este responsabilă de gustul plăcut al cărnurilor fripte.
Apoi am scos bucățelele rumenite de carne din tigaie și le-am mutat într-un castron.
Cum se face sosul cremos de spanac cu usturoi și smântână pentru pui florentin?
Am redus focul de sub tigaie și am pus la călit usturoiul împreună cu o bucățică de unt. Am lucrat la foc mic ca să nu se ardă. După vreo 3-4 minute de sotare am turnat smântâna dulce și am asezonat iar cu sare și piper.
Am așteptat ca smântâna să dea în clocot (cca. 2 minute) după care am adăugat carnea prăjită în tigaie.
Tot acum am pus și frunzele proaspete (crude) de spanac și am acoperit tigaia cu un capac. Spanacul este fraged și în 2-3 minute se va înmuia de la aburii de sub capac. Dintr-un morman de frunze nu rămâne mare lucru… Nu-l fierbem în neștire pentru că se nenorocește definitiv! Nu vrem spanac maroniu și fleoșcăit!
Într-o ceașcă am frecat amidonul cu un pic de lapte rece.
Am ridicat capacul tigăii cu pui florentin și am turnat mixul de mai sus. Acesta va lega frumos sosul și-l va face mai cremos. Amidonul fierbe rapid așa că în câteva secunde am și oprit focul de sub tigaie. Ce arome faine am în bucătărie! În total au trecut 20 de minute de când am pus carnea în tigaie și până am stins focul. Chiar că este o rețetă rapidă!
Servire pui florentin (sau curcan) cu spanac, smântână, usturoi și parmezan – la tigaie
Acest pui florentin se presară cu parmezan ras fin și poate fi servit. Eu am ales varianta rustică de prezentare: tigaia pusă pe un tocător, direct pe masă.
Bucățelele de carne sunt rumenite dar suculente și fragede. Sosul de smântână este cremos și extra aromat cu usturoi iar frunzele de spanac au culoare faină verde.
Acest pui florentin cu spanac, smântână, usturoi și parmezan merge bine cu pâine, orez simplu fiert, paste simple dar și cu cartofi natur, couscous sau mămăligă. Este atât de gustos încât efectiv s-au lins farfuriile!
Dacă sunteți amatori de spanac atunci vă mai las 2 rețete faine: o ruladă aperitiv umplută cu cremă de brânză – vezi aici.
Sau o plăcintă grecească cu spanac și brânză feta – spanakopita – rețeta aici.
Fiind sezonul spanacului m-am gândit să vă arăt cum îl conserv pentru iarnă: congelat sau la borcan. Ambele variante le găsiți aici.
Cred că v-am făcut poftă cu acest pui florentin cu spanac, smântână, usturoi și parmezan și că veți testa această rețetă rapidă!
Aici găsiți mai multe rețete cu spanac