Pulpe dezosate la cuptor cu cartofi, usturoi și alte legume. Pulpe de pui dezosate și fripte la cuptor pe pat de legume. Pulpe fragede și suculente cu cartofi, ceapă, ardei și usturoi. Rețete cu pulpe de pui. Rețete cu pulpe dezosate.
Friptura din pulpe dezosate (la cuptor) este foarte simplu de preparat iar munca gospodinei este minimă. Practic asezonăm carnea, curățăm și tăiem legumele și le așezăm în tavă. De aici totul se rezolvă la cuptor. În plus, gătim deodată atât friptura cât și garnitura. Important este ca pulpele să rămână fragede și suculente, nu să se usuce excesiv la copt.
Probabil că v-ați întrebat ce este crema verde de pe pulpele de mai sus. Ei bine, este un mujdei cremos sau o pastă de usturoi cu pătrunjel verde. Se prepară la rece în câteva minute, este sănătoasă, aromată și foarte gustoasă. Rețeta ei o găsiți aici.
În locul pulpelor dezosate puteți folosi piept de pui sau de curcan (am explicat mai jos). Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 3-4 porții de pulpe dezosate la cuptor cu cartofi, usturoi și alte legume.
Pulpe dezosate la cuptor cu cartofi, usturoi și alte legume
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gatire: 60 minute
Timp Total: 1 ora 20 minute
Ingrediente:
Cum se face rețeta de pulpe dezosate la cuptor cu cartofi, usturoi și alte legume?
Ingrediente pentru pulpe de pui dezosate cu legume – la cuptor
Iată pulpele dezosate de pui pe care le-am folosit. În 750 g intră 7 bucăți. Puteți folosi și fileuri de piept de pui sau de curcan însă nu feliate subțire ci mai degrabă tăiate în bucăți groase de 3-4 cm.
Cum se condimentează și marinează rapid pulpele fără os?
Am condimentat pulpele dezosate pe ambele părți cu: sare, piper negru proaspăt măcinat și boia dulce (paprika).
Pentru extra savoare am decis să marinez un pic bucățile de carne. Le-am pus într-o farfurie mai adâncă, le-am stropit cu 2 linguri de ulei și le-am masat bine ca să fie unse uniform. Le-am lăsat așa o oră pe masa de bucătărie. Puteți transfera carnea într-o pungă sau cutie închisă și să o lăsați la marrinat 8-12 ore la frigider. Nu uitați să le scoateți de la rece cu 2 ore înainte de gătire!
E bine ca pulpele să ajungă la temperatura camerei înainte de a fi coapte sau prăjite. Carnea rece se contractă brusc la contactul cu tigaia fierbinte sau cuptorul cald (suferă un șoc termic) și devine tare, rigidă.
Până s-a marinat carnea am curățat și spălat legumele necesare: cartofii, ceapa, usturoiul, ardeii kapia. Iarna puteți folosi doar ceapă veche albă sau roșie și puteți renunța la ardei. Nu e greșit dacă-i înlocuiți cu ciuperci proaspete tip champignon albe sau brune.
Mod de preparare friptură din pulpe dezosate coapte pe pat de legume
Cum se face „patul de legume” coapte pentru friptură?
Mă distrează expresia „pat de legume” dar văd că gospodinele de la noi o folosesc intens. De data aceasta am pregătit un „pătuț cald de legume” pentru pulpele de pui
Am pus cuptorul la încins la 200 C (căldură sus+jos+ventilație) respectiv treapta înaltă la cele cu gaz. Am ales o tavă largă și ceva mai adâncă (cca. 35×30 cm și adâncime de vreo 4-5 cm) în care am așezat legumele tăiate: cartofii în cuburi mari, ceapa verde în bucățele mai mici, ardeii în fâșii și cățeii de usturoi întregi (dacă sunt uriași îi puteți tăia în 2 pe lung). Le-am sărat bine și le-am stropit cu 2 linguri de ulei. Le-am amestecat cu mâinile și le-am distribuit în strat uniform pe toată suprafața tăvii. NU am pus apă deloc!
Am dat tava la cuptorul preîncins (fără capac) și am copt „patul de legume” cca. 20 de minute la 200 C.
Am scos tava și am aranjat legumele astfel încât cartofii să fie pe margini iar ceapa și ardeii să formeze un „culcuș” pentru pulpele dezosate de pui.
Am așezat cu grijă cele 7 pulpe dezosate în centrul tăvii (cu partea frumoasă în sus). Am turnat peste ele toată marinada din farfurie. Am turnat și o ceașcă de apă caldă (max. 200 ml) în tavă. Nu e nevoie de mai multă apă deoarece legumele și carnea lasă destul lichid.
Am dat din nou tava la cuptor pentru alte 30 de minute la 200 C. Apoi am ridicat temperatura la 220 C și am lăsat totul la rumenit pentru 10-15 minute. Cât de bine miroase în bucătărie!!!
Am scos din cuptor tava cu pulpe dezosate pe pat de legume și am acoperit totul lejer cu o folie de aluminiu. Aburul trebuie să poată ieși nestingherit din tavă. Carnea are nevoie de măcar 5 minute de odihnă. În acest răstimp sucurile interne se redistribuie, fibrele musculare se relaxeaza iar rezultatul este o carne fragedă și suculentă.
Servire pulpe de pui dezosate la cuptor cu legume coapte și mujdei cremos de usturoi cu pătrunjel verde
Ne apropiem de momentul servirii. Am decis să distribui pasta de pătrunjel verde cu usturoi sub formă de grămăjoare dispersate atât pe bucățile de carne cât și pe legume.
Ce arome grozave!
Fiecare mesean a primit câte 2 pulpe de pui dezosate însoțite de multe legume coapte și de 1-2 linguri din sosul format în tavă.
Carnea este cum v-am promis: foarte fragedă și suculentă. Se topește efectiv în gură.
Cartofii copți, feliile de ceapă caramelizată, fâșiile de ardei și cățeii de usturoi din tavă sunt delicioși! Merg tare bine cu acest mujdei cremos cu pătrunjel verde.
Dacă sunteți amatori de pui cu cartofi la cuptor atunci vă recomand și rețeta de caserolă de pui, cu smântână și cartofi, gratinată cu cașcaval – vezi aici. Și aici puteți folosi piept sau pulpe dezosate.
Sau rețeta de piept de curcan sau de pui la cuptor cu 2 feluri de legume gratinate – vezi aici.
Cred că v-am făcut poftă cu aceste pulpe dezosate la cuptor cu cartofi, usturoi și alte legume și că le veți prepara în curând!
Aici găsiți mai multe rețete cu pulpe de pui.