Pulpe superioare de pui la cuptor cu garnitură de cartofi copți și mazăre. Rețeta de friptură din pulpe superioare cu cartofi. Pulpe la tavă cu cartofi aurii. Pulpe cu piele crocantă și frumos rumenită. Rețete cu pulpe de pui. Rețete de friptură la cuptor.
Suntem mai amatori de pulpe de pui deoarece ne place carnea fragedă și suculentă. Pieptul de pui nu face parte din lista de preferințe a familiei așa că gătesc des pulpe sau aripioare. Cel mai frecvent fac friptură din pulpe inferioare de pui (zise „ciocănele”) – rețeta aici.
Nu neglijez nici pulpele superioare de pui care, per ansamblu, au mai multă carne față de cele inferioare. Osul este mai mic și carnea e prezentă din abundență. Bineînțeles că pentru friptură aleg pulpele superioare cu os și piele, care nu se usucă rapid la cuptor. Osul este un bun conducător de căldură și ajută la gătirea cărnii dinspre interior spre exterior. Pielea puiului protejează carnea în timpul coacerii și menține fragedă și suculentă. În plus, pielea rumenită devine atât de crocantă încât efectiv pocnește în dinți.
În locul pulpelor superioare puteți folosi atât pulpe inferioare cât și întregi sau chiar aripi de pui – va trebui să prelungiți sau să reduceți un pic timpul de coacere în funcție de dimensiunile pieselor. Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 2-3 porții de pulpe superioare de pui la cuptor. Puteți oricând multiplica ingredientele în funcție de necesități.
Pulpe superioare de pui la cuptor cu garnitură de cartofi copți și mazăre
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatire: 60 minute
Timp Total: 1 ora 15 minute
Ingrediente:
Cum se face rețeta de pulpe superioare de pui la cuptor cu garnitură de cartofi copți și mazăre?
Cum se condimentează pulpele de pui pentru friptură la tavă?
Am condimentat (pe ambele părți) pulpele superioare cu sare, piper negru proaspăt măcinat, un pic de boia dulce (paprika) și usturoi granulat. Am ales o tavă largă și mai adâncă (35 x 25 cm) în care am așezat pulpele cu distanță între ele. Nu am pus deloc ulei. În tavă era un pic de apă deoarece tocmai o spălasem cu câteva momente înainte.
Am curățat cartofii cruzi, i-am spălat și i-am tăiat în bucăți potrivite. Eu am folosit un cuțit cu lama ondulată dar nu e musai să-i tăiați așa. I-am sărat bine într-un castron și apoi i-am răsturnat în tavă. Le-am dat și un praf de boia dulce, un pic de usturoi și 1 lingură de ulei. Am aranjat pulpele de pui deasupra cartofilor, am turnat cca. 150 ml de apă caldă în tavă și am acoperit totul cu folie de aluminiu sau cu o altă tavă (pe post de capac).
Coacere pulpe superioare cu cartofi la cuptor
Am preîncins cuptorul la 200 C cu ventilație (căldură sus + jos) respectiv treapta înaltă la cele cu gaz. Am introdus tava cu pulpe și cartofi în cuptor pentru 45 de minute. După acest răstimp am îndepărtat folia sau capacul – așa arată momentan.
Am mărit temperatura la 220 C și am mai copt friptura din pulpe superioare de pui pentru alte 15-20 de minute – fără capac. Acum totul s-a rumenit frumos și miroase grozav!
Servire friptură din pulpe superioare de pui cu cartofi copți
La masă! Această friptură din pulpe superioare de pui cu cartofi copți se servește fierbinte. Am făcut și o a doua garnitură: un sote de mazăre cu unt – rețeta aici.
Tare bune sunt aceste pulpe! Carnea este moale și pică de pe os. Pielea a devenit crocantă iar grăsimea din ea s-a topit și a intrat în cartofii de dedesubt. Când bați cu furculița în piele se aude tac-tac. O nebunie!
Ce culoare superbă are totul! La noi în casă așa arătă fripturile: sunt rumene și apetisante, nu niște fierturi leșinate bej-gri.
În locul garniturii de mazăre puteți opta pentru un sote de morcovi cu usturoi și unt – rețeta aici.
Sau puteți face niște ciuperci cu usturoi sotate la tigaie – vezi aici.
Sau o garnitură de fasole verde cu usturoi – vezi aici.
Sau o garnitură simplă de legume sotate la tigaie – vezi aici.
Sau orice salată de sezon: verde simplă, mixtă, de roșii, de ardei copți, de castraveți, de varză etc.
Cred că v-am făcut poftă cu aceste pulpe superioare de pui la cuptor cu garnitură de cartofi copți și mazăre și că veți testa în curând rețeta!