Quiche cu cartofi, brânză, ceapă și smântână – rețeta de plăcintă sau tartă aperitiv
5 (1)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Quiche cu cartofi, brânză, ceapă și smântână – rețeta de plăcintă sau tartă aperitiv

Quiche cu cartofi, brânză, ceapă și smântână – rețeta de plăcintă sau tartă aperitiv. Plăcintă sărată cu cartofi fierți, cașcaval și cremă de smântână cu ceapă verde. Cum se face aluatul fraged pentru tarte sau quiche? Rețete cu cartofi fierți în coajă. 

Suntem siguri că deja vă este poftă de această rețetă! De fapt este o plăcintă simplă cu aluat fraged (de tartă) și umplutură generoasă de rondele de cartof fiert învăluite de o cremă cu smântână, ouă și ceapă verde. Crusta rumenită de la suprafață este compusă din mai multe brânzeturi rase, gratinate. O nebunie de tartă aperitiv care poate fi servită atât caldă cât și rece!

Am făcut această plăcintă în Olanda, la fiica mea care studiază acolo. A fost degustată, cu mare poftă, de colegii și prietenii ei!

Termenul „quiche” provine din germanul „Kuchen” (prăjitură, coptură). El desemnează o gamă largă de tarte sărate cu diferite umpluturi: cu smântână, afumătură, ceapă, brânzeturi locale etc. Crusta unei quiche („la quiche” este de genul feminin) poate fi atât un aluat fraged cu unt (pâte brisée) cât și unul foietat sau chiar dospit. În general umplutura unei quiche este generoasă, în strat gros.

Din cantițățile de mai jos rezultă o quiche cu cartofi de cca. 22×32 cm. Ea poate fi coaptă și în tavă circulară de 28 cm diametru.

Timp de preparare: 30 minute

Timp de gatire: 50 minute

Timp Total: 1 ora 20 minute

Ingrediente:



Umplutura

 

Cum se face quiche de cartofi, brânză, ceapă și smântână – rețeta de plăcintă sau tartă aperitiv?

Aluat fraged pentru quiche sau tartă aperitiv 

Am inceput cu aluatul. Intr-un castron am asezat faina, untul rece si sarea si le-am faramitat intre degete pana am obtinut un fel de nisip. Am adaugat galbenusul si l-am omogenizat. Aluatul are nevoie de umiditate asa ca am pus o lingura de apa rece. Parca incepe sa se lege! Am mai pus un pic de apa rece si am reusit sa formez o bila de aluat. NU se framanta! Se prelucreaza scurt, doar cat sa se compacteze! Nu dorim sa dezvoltam reteaua de gluten care face aluat elastic si cauciucat. 

L-am invelit in plastic si l-am lasat la rece 30 de minute.

Ingrediente pentru plăcintă cu cartofi, cașcaval, ceapă verde și smântână

Am fiert cartofii în coajă, i-am lăsat la răcit și i-am decojit. Am pregătit smântâna (din cea pentru papanași sau sarmale), ceapa verde, ouăle și brânza.

Am tăiat cepele verzi în bucățele și am feliat cartofii fierți în rondele.

Pre-coacerea aluatului fraged de quiche

Am încins cuptorul la 180 C (treapta medie spre înaltă la cele pe gaz). Am scos aluatul fraged de quiche de la frigider și l-am așezat pe masa înfăinată lejer. Cu ajutorul sucitorului am întins o foaie de cca. 36×26 cm.

Am așezat foaia de aluat în tavă (22×32 cm și adâncime de cca. 2 cm) și am înțepat-o cu furculița. Am avut grijă ca și pereții tăvii să fie tapetați cu aluat. Am copt aluatul gol timp de 15 minute la 180 C (cuptor preîncins). Trebuie să se aurească ușor, nu să se coacă complet.



Mod de preparare plăcintă aperitiv cu aluat fraged, cartofi, ceapă, smântână și brânzeturi

Cum se face umplutura cremoasă pentru quiche cu cartofi?

Între timp m-am ocupat de umplutura acestui preparat. Într-un castron încăpător am pus smântâna și ouăle întregi. Le-am amestecat cu o lingură. Am adăugat ceapa verde tocată și am amestecat din nou.

Am pus un praf de sare în compoziția de smântână cu ouă.

 Montare și coacere tartă cu cartofi și cremă de smântână cu ceapă 

Peste aluatul fraged precopt am aranjat rondelele de cartof fiert și le-am acoperit cu crema de smântână cu ceapă verde. Am nivelat totul cu spatula și am dat tava cu plăcintă de cartofi din nou la cuptor pentru 20-25 de minute la 180 C.

Plăcinta s-a rumenit ușor la suprafață dar încă nu este gata.

Cum se face crusta gratinată de brânză (cheddar, gouda, mozzarella, cașcaval etc) a acestei quiche?

Am presărat brânzeturile rase peste plăcinta cu cartofi. Eu am avut un mix de mozzarella cu Gouda și Cheddar dar puteți folosi orice cașcaval care se topește frumos la cuptor.



Am introdus din nou  tava la cuptor și am lăsat-o acolo vreo 12-15 minute (la 180 C) sau până ce crusta de brânză s-a gratinat. Cât de bine miroase în bucătărie!

Servire

Aceast preparat se lasă 10 minute la răcorit, înainte de servire.

Am trecut apoi la porționarea ei în felii mari. Plăcinta caldă cu cartofi și brânzeturi a avut mare succes la colegii și prietenii fiicei mele care au devorat-o caldă, aburindă! Aluat fraged este perfect copt, umplutura este cremoasă și gustoasă iar crusta gratinată din brânză rumenită este fabuloasă! Această quiche este gustoasă și rece, la temperatura camerei. Ea poate fi și reîncălzită la cuptorul cu microunde.

ePoftă bună!

De altfel vă așteptăm cu părerile voastre și pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.

Iar dacă aveți idei de rețete vă invităm să le postați pe grupul nostru de Facebook @ePofta.ro.

Votează această rețetă
[Total votanți: 1 Nota medie: 5]