Rasol de vita cu sos si cartofi – reteta simpla, dietetica. Carne fiarta de vita servita cu sos de rosii si cartofi natur. Cum si cat se fierbe rasolul de vita? Ce condimente se pun la rasol?
Acest rasol de vita se potriveste de minune cu si cu sosul de hrean, de castraveti, de marar, visine sau de mere. Reteta sosului de rosii o gasiti aici.
Ca sa stim ce este rasolul, haideti sa vedem ce spune DEX-ul:
RASÓL, rasoluri, s. n. 1. Sortiment de carne de bovine sau de porcine care se obține din regiunea gambei. 2. Fel de mâncare preparat din rasol de vită sau din pește, prin fierbere în apă sărată (cu diferite ingrediente).Sursa: DEX ’09 (2009)
Rasolul de vita nu se fierbe in apa chioara ci impreuna cu ceapa si condimente. Daca ii punem si cateva radacinoase se face o supa de vita – reteta aici.
In reteta de fata am folosit bucata de carne de vita din regiunea gambei, care se numeste rasol (pe la noi ii zice mocsing de vita – a se citi mócing). Acest mocing se foloseste adesea si la gulas traditional unguresc, la tocanite de vitel sau la supa de vita. Este o carne zemoasa, impanzita de tesut conjunctiv. Trebuie fiarta bine insa, dupa gatire, devine o carne moale si faina. Prin fierbere se elibereaza multa gelatina care incheaga supa dupa racire. Sa nu va mirati daca a doua zi puteti taia supa felii
O reteta celebra cu rasol de vita este osso buco – vezi aici.
Asadar, cand spunem rasol de vita vorbim de o carne fiarta de vita fiarta in apa cu sare si condimente. Carnea nu va fi atoasa daca o fierbem incet.
Rasol de vita cu sos si cartofi
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatire: 120 minute
Timp Total: 2 ore 10 minute
Mod de preparare rasol de vita cu sos si cartofi
Din ce bucati de carne se face rasol de vita?
Rasol de vita gasim fie dezosat (asa am folosit si eu in aceasta reteta), fie feliat transversal cu tot cu osul cu maduva.
Carnea de vita se curata de aschiile de oase (mai ales in cazul rasolului cu os feliat) si se pune la fiert in cca. 2 L de apa rece. In aceeasi oala adaugam si oasele (daca sunt), condimentele dorite si cele doua cepe. Apa trebuie sa acopere carnea cu 1 deget.
In ce oala fierbem cel mai bine carnea de vita?
Carnea vita se poate fierbe intr-o oala obisnuita, cu capac. Timpul este mai indelungat, cam 3-4 ore si fierberea se face la foc mic. Evident timpul de fierbere depinde si de marimea bucatii de carne si de varsta vitei de la care provine. In acest caz carnea se fierbe la foc mic si se urmareste nivelul lichidului care o inconjoara. Daca acesta scade va trebui completat din ora in ora cu cate o ceasca de apa fierbinte.
La noi in casa carnea de vita se fierbe in kukta, acea oala sub presiune (zisa si oala minune). Aici timpul de fierbere este mult redus, in functie de marimea carnii ajungem la 80-90 de minute. Se pune carnea in kukta, se toarna apa (atentie! kukta are o limita maxima pana la care poate fi umpluta), se adauga si condimentele si ceapa. Se inchide kukta si se aduce la fierbere. Cele 80-90 de minute se calculeaza din momentul in care kukta incepe sa fasaie, adica intra in regim de fierbere.
Putem apela si la ajutorul unui slow cooker (crock pot). Durata de gatire creste la 8-10 ore pe functia AUTO insa rezultatul este cel mai spectaculos. Obtinem o carne moale, rozalie care nu se compara cu nici una din variantele precedente. Asezam toate ingredientele in slow cooker, turnam apa cat sa le acopere cu 1 deget si pornim aparatul. El gateste singur totul, fara supraveghere. Lichidul nu scade!
Se arunca prima apa de pe carnea fiarta de vita?
Evident ca NU! Este cea mai mare prostie pe care puteti sa o faceti. Aruncati tot ceea ce este mai bun din carne. Pana mai acum 2-3 ani nu am auzit asa ceva, sa se arunce vreo apa de pe o carne fiarta. Nu stiu cine a lansat aceasta „moda” lipsita de orice logica si fara nici un fel de argumente stiintifice, dar a adus un mare dezavantaj gospodinelor casnice care au ajuns sa-si priveze familia de ceea ce e mai bun in carne. Mai detaliat despre acest subiect puteti citi aici.
Dupa cum am mai spus prima apa de la carne se numeste SUPA! Ea se mananca, nu se arunca!
Cum se fierbe carnea pentru rasol de vita cu sos si cartofi
Carnea de vita se fierbe intr-una din modalitatile mai sus descrise. Este bine sa profitam de supa obtinuta si sa transformam intr-un fel de sine statator sau sa o congelam si sa o folosim ulterior la imbunatatirea mancarurilor, sosurilor. La risotto se foloseste supa aceasta in locul apei.
Ne dam seama ca rasolul a fiert destul daca il intepam cu furculita si este moale. Dupa fierbere scoatem carnea si strecuram supa. Eu am pregatit carnea in slow cooker. Am pus seara carnea la fiert si dimineata, cand m-am trezit, totul a fost gata.
Am scos carnea cu grija. Acest rasol de vita a fiert atat de bine incat se desface singur in fascicule. Cat de bune sunt pielitele, portiunile gelatinoase! Cu o pita proaspata de casa la noi trec pe post de aperitiv deoarece semana la gust si textura cu maduva.
Supa ramasa se strecoara. Prima data strecor „grosul”, respectiv ceapa si condimentele si apoi trec supa printr-un tifon sau printr-o carpa curata de bucatarie. Daca dorim sa o limpezim complet vom proceda asa cum am explicat aici.
Avem asadar o bucata de rasol de vita fiarta perfect si o supa in care putem pune zarzavaturi sa facem o supa minunata. Cred ca ati observat ca bucatile de rasol scoase din supa se usuca destul de repede in contact cu aerul. Este bine sa va miscati repede cu strecuratul supei si sa asezati din nou carnea in ea. Asa se pastreaza si la rece, imersat in supa si tot asa se si reincalzeste a doua zi.
Ce garnitura alegem pentru un rasol de vita?
De cand ma stiu, la bunici si strabunici, rasolul de vita se manca cu cartofi natur si sos de rosii. Foarte bine se potriveste insa si cu sosul de hrean sau cu sosul de visine. Si acum, fiind tata la noi la masa, i-am facut un meniu tip „amintiri din copilarie”. Cateodata fac cartofi taranesti cu ceapa in locul celor natur.
Iata fasciculele de rasol fiert, curatate de pielite si membrane (pe care le-am mancat separat pe paine). Nu e musai sa le indepartati pentru ca sunt extra gustoase si in farfurie alaturi de garnitura.
Rasolul il taiem doar cand cartofii si sosul sunt gata si putem sa il punem deja in farfurii sau pe platou pentru ca se usuca foarte repede. Rasolul se taie transversal (rondele, pe contra-fibra). Pana sa il tai l-am pus inapoi in supa.
Servire rasol de vita cu sos si cartofi
Sunt gata cartofii si sosul de rosii. Am aranjat aceste elemente in farfurii si am presarat un pic de patrunjel verde tocat.
Sau rasol de vita cu cartofi fierti intregi.
Acest minunat rasol se poate servi alaturi de niste deliciosi cartofi natur cu unt, usturoi si patrunjel – reteta aici.
Ati vazut cum se face rasol de vita cu sos si cartofi asa ca nu va ramane decat sa incercati si voi reteta