Razalăi sau tărhană de casă – o delicioasă rețetă tradițională din Ardeal pentru tăiței rași: Cum se prepară acești minunați tărhană din făină și ouă? Cum sunt făcuți razalăii sau cușcușul? Cum poți să-i păstrezi pe cei uscați? Află mai multe despre rețetele ardelenești și cum să faci pastele de casă perfecte.
Această rețetă nu necesită mari eforturi sau pricepere culinară. Trebuie doar să prepari un aluat tare pentru tăiței și să-l dai prin răzătoarea mare. Este un proces simplu, rapid și nu necesită îndemânare specială – de aceea se numesc „aluat răzălit”.
Cuvântul „tărhană” are origini turcești (tarhana) și a ajuns în Ardeal prin intermediul limbii maghiare (tarhonya). În Dicționarul Explicativ al Limbii Române, termenul este scris „trahana” și este definit astfel:
trahana sf [At: MANOLACHE DRĂGHICI, ap. CADE / V: (înv) tarh~, ~nă, (reg) tarana, tarană, tarcana, tarhonie, tărană, tărhană, torhoană, trana / E: tc tarhana, srb tarhana, tarana, mg tarhonya] (Reg) 1 Aluat nedospit, frecat mărunt în palmă sau ras pe râzătoare, care se fierbe în supă, în loc de tăieței Si: (reg) frecăței, răzălăi. 2 (Îf tarana) Mâncare făcută din pâine cu brânză muiată în apă fierbinte.
Din cantitățile de mai jos, vei obține aproximativ 200 de grame de razalăi (măsurată după uscare). Poți ajusta ingredientele în funcție de necesitățile tale.
Tărhană sau razalăi – o rețetă tradițională adusă din Ardeal pentru acești tăiței rași. Descoperă cum să pregătești această delicatesă din făină și ouă. Cum sunt preparați razalăii sau cușcușul? Cum îi poți depozita pe cei uscați? Află mai multe despre tradițiile culinare ardelenesti și cum să faci paste de casă minunate.
Bunica mea, Victorita din Ardeal, obișnuia să facă razalăi. Ea îi numea tărhane sau cușcuș. Chiar dacă nu-i prepara des, tăiețeii ei preferați erau tășcuțele, mici pătrățele tăiate din foi subțiri de aluat. Această rețetă nu necesită multă experiență sau pricepere în arta culinară. Trebuie doar să faci un aluat tare pentru tăiței și să-l dai prin răzătoarea mare. Este un proces simplu, rapid și nu necesită îndemânare specială, de aceea sunt numiți „aluat răzălit”.
Cuvântul „tărhană” are origini turcești (tarhana) și a ajuns în Ardeal prin intermediul limbii maghiare (tarhonya). În Dicționarul Explicativ al Limbii Române, termenul este scris „trahana” și este definit astfel:
trahana sf [At: MANOLACHE DRĂGHICI, ap. CADE / V: (înv) tarh~, ~nă, (reg) tarana, tarană, tarcana, tarhonie, tărană, tărhană, torhoană, trana / E: tc tarhana, srb tarhana, tarana, mg tarhonya] (Reg) 1 Aluat nedospit, frecat mărunt în palmă sau ras pe râzătoare, care se fierbe în supă, în loc de tăieței Si: (reg) frecăței, răzălăi. 2 (Îf tarana) Mâncare făcută din pâine cu brânză muiată în apă fierbinte.
Din cantitățile de mai jos, vei obține aproximativ 200 de grame de razalăi (cântăriți după uscare). Poți ajusta ingredientele în funcție de necesitățile tale.
Razalăi sau tărhană de casă – rețeta ardelenească de tăiței rași
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatire: 30 minute
Timp Total: 40 minute
Ingrediente:
Cum se fac razalăi sau tărhană de casă – rețeta ardelenească de tăiței rași?
Ingrediente pentru razalăi, tărhană sau cușcuș ardelenesc
Cea mai bună făină pentru razalăi sau tărhane este cea grișată, din grâu dur (farina di semola di grano duro). Este făină specială pentru paste dar care se poate folosi și la alte preparate de patiserie. Se găsește în supermarketurile mari (Selgros, Metro, Kaufland etc) dar și online. Dacă nu aveți așa ceva puteți folosi și făină albă cu mult gluten (min. 9-10% proteine) dar va fi nevoie de o cantitate mai mare deoarece nu absoarbe la fel de bine lichidele.
Cum se face aluatul pentru răzălăi, tărhane sau cușcuș de casă?
Într-un bol curat am spart ouăle, am pus sarea și le-am bătut cu furculița.
În prima fază am pus 200 g de făină. La tăiețeii clasici de casă se calculeaza cca. 100 g de făină la 1 ou. Aici treaba e un pic diferită deoarece aluatul de razalăi trebuie să fie mult mai dens (mai tare) decât cel din care facem pătura de tăiței. Nu de alta dar trebuie dat prin răzătoare!
Am amestecat la început cu furculița.
Pe urma am completat cu alte 30 g de făină grișată (la voi s-ar putea să intre și 50 g de făină normală). Cel mai bine e să o dozați treptat. Am trecut la frământatul cu mâna dar doar cât să adun toată făina de pe pereții vasului.
Apoi am răsturnat aluatul pe masa de lucru (neunsă, neînfăinată) și am trecut la frământatul propriu zis: 5 minute pe ceas. La tăiețeii clasici frământ 10 minute pentru că acolo urmează să întindem aluatul în foi și mă interesează formarea rețelei de gluten care dă elasticitate. Aici treaba e mai simplă.
După frământarea-fitness de 5 minute am învelit aluatul de razalăi în folie de plastic și l-am lăsat 30 de minute la odihnă.
Cum se rade aluatul de tăieței pentru razalăi sau tărhană?
După acest răstimp am pregătit răzătoarea cu ochiuri mari.
De-acum treaba e simplă: am ras aluatul. Trebuie lucrat cu grijă ca să nu ne rănim.
Așa arată „frecățeii” rezultați: ca un cașcaval ras mare. Dacă vrem să facem „cușcuș” ardelenesc atunci trebuie să fărâmițăm aluatul între degete astfel încât să formăm mici biluțe. Muncă…
Păstrare și utilizare razalăi sau tărhană de casă – rețeta ardelenească de tăiței rași
Ca orice tăiței de casă, tărhanele sau razalăii trebuie puși la zvântat. Am ales o cârpă curată de bucătărie pe care am împrăștiat bucățelele de aluat. Am desfăcut toate aglomerările mari (cocoloașele). Ideea e ca razalăii să aibă aer și să se zvânte. Am mutat totul pe o tavă pe care am dus-o în camera de zi. E nevoie de temperatură ambientală și de atmosferă uscată. Deci nu-i dăm la cămară și nici la frigider.
A doua zi am scuturat cu grijă cârpa și am răsfirat din nou răzălăii. Au nevoie cam de 2 zile ca să se usuce bine deoarece sunt groși. Fideaua se usucă în câteva ore dar aici e nevoie de timp mai lung.
După 48 de ore răzălăii pot fi transferați în săculeți de pânză sau în pungi de hârtie și se păstrează la cămară sau în dulapul de bucătărie. Rezistă foarte bine luni de zile.
Observație: puteți folosi razalăii proaspeți, moi, imediat după ce i-ați făcut. Este normal că timpul lor de fierbere va fi mult mai scurt decât al celor uscați.
Acești razalăi se folosesc în mai multe moduri: pe post de garnitură (rumeniți și fierți), pe post de tăiței sau pe post de găluște mici.
Cel mai adesea facem razalăi rumeniți și fierți – rețeta aici. Este o garnitură deosebit de gustoasă care merge bine alături de cărnuri fripte sau fierte (rasol) dar și alături de papricaș de pui, porc sau vițel sau de escalop cu ciuperci.
Sau se pot fierbe în apă cu sare (ca pastele sau găluștele de făină), se scurg și se pun în papricașuri, tocănițe sau alte mâncăruri cu sos. Seamănă cu micile găluște ungurești de făină sau csipetke – rețeta aici. Și acestea sunt tari, uscate, dar se hidratează în momentul gătirii. Ele sunt nelipsite la gulașul tradițional unguresc – rețeta aici.
Suntem siguri că v-am trezit amintiri plăcute cu acești razalăi și că veți testa rețeta noastră de tărhane sau tăiței rași!
ePoftă bună!
De altfel vă așteptăm cu părerile voastre și pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.
Iar dacă aveți idei de rețete vă invităm să le postați pe grupul nostru de Facebook @ePofta.ro.