Rețeta de Spätzle – găluște nemțești de făină rupte cu lingura sau date prin presă
0 (0)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Rețeta de Spätzle – găluște nemțești de făină rupte cu lingura sau date prin presă0 (0)

Rețeta de Spätzle – găluște nemțești de făină rupte cu lingura sau date prin presă. Cum se fac gălușcuțele mici din făină pentru mâncăruri cu sos, papricașuri? Garnitură de găluște pentru tocăniță sau fel principal. Rețete de găluște.

Foarte multă lume ne-a cerut rețeta de Spätzle (se pronunță „șpețle”). Mai ales cei din Germania și Austria unde se mânâncă frecvent aceste găluște. Cei din zona Ardealului și Banatului sunt familiarizați cu galuștele simple de făină care se fac langă papricașuri, tocănițe sau se pun în supe (de mazăre, de roșii). Noi nu mâncăm tocănițele cu mămăligă ci cu pâine, cartofi sau găluște.

Acestea se fac aproape la fel, dar sunt mai consistente (mai dense) decât Spätzle sau galuștele nemțești. Rețeta găluștelor mici de făină o găsiți aici. La acestea folosim doar ouă și făină, fără lapte sau apă.

Spätzle sunt găluștele de făină care se mânâncă cu papricaș sau tocăniță sau chiar și simple, trase la tigaie cu unt și brânzeturi. A NU SE CONFUNDA cu găluștele cu griș (pufoase) care se mânâncă doar în supă (rețeta aici).

Pe scurt: găluștele cu griș sunt DOAR pentru supe, galuștele de făină sunt pentru tocănițe dar se pot mânca însă și în supă sau ca o mâncare de sine stătătoare.

Aparat pentru Spätzle sau găluște nemțești – presă

În Germania, Austria, Ungaria și pe la noi în Ardeal și Banat lumea are aparat special de făcut aceste Spätzle. Tot acesta este folosit și pentru a da cartofii prin presă pentru galuștele cu prune de exemplu (se folosește sita cu găuri mici). Am cumpărat și eu acum o astfel de presă cu mai multe site și am încercat-o cu Spätzle. Ies perfecte! Dacă nu aveți așa ceva le puteți rupe cu lingura astfel cum am explicat la rețeta găluștelor de făina simple aici. Astfel de prese se găsesc în magazinele cu produse de menaj sau online aici sau aici.



Un alt dispozitiv penttu găluște de făină este acesta – ca o răzătoare. Se încarca sus cu aluat si se glisează stânga-dreapta. Poate fi cumpărat de aici.

Dacă intenționați să serviți Spätzle pe post de garnitură, atunci veți calcula 1 ou de persoană. Dacă le veți servi ca fel principal, trase prin tigaie cu unt și brânzeturi, atunci veți calcula din 2 ouă/persoană.

Rețeta de Spätzle – găluște nemțești de făină rupte cu lingura sau date prin presă

Timp de preparare: 5 minute

Timp de gatire: 10 minute

Timp Total: 15 minute

Ingrediente:

 

Cum se face rețeta de Spätzle – găluște nemțești de făină rupte cu lingura sau date prin presă?

Cum se pregătește aluatul pentru găluștele nemțești de făină?

Pentru aluat am bătut un pic ouăle cu sarea (2 vârfuri de cuțit). Apoi am adăugat apa sau laptele rece (sau o combinație din cele 2). Eu am folosit jumătate apă, jumătate lapte.



În final am adăugat și făina și am omogenizat totul cu ajutorul unui tel sau cu mixerul. Compoziția pentru Spätzle trebuie să fie moale și să curgă încet. Dacă nu vă grăbiți, lăsați aluatul 20-30 de minute să se odihnească pe masă. În acest răstimp el se va mai îngroșa.

Cum se rup găluștele de făină cu lingura sau cum se porționează cu presa specială?

Am pus la fiert o oală mare cu apă cu sare.

Acum, fie folosim presa specială, fie le putem rupe cu lingura. Dacă se rup cu lingura, aceasta se introduce în apa fierbinte și se rupe bucățică cu bucățică din aluat și se pune cu lingură cu tot în apă până gălușcuța se desprinde singură de lingură.

În cazul de față am folosit presa specială pentru Spätzle.

Am redus focul la mediu, am pus presa deasupra apei și am apăsat aluatul prin presă (echipată fie cu sita cu fante fie cu cea cu gaurele mari). Aluatul aproape curge și formează fire lungi. Galuștele urcă imediat la suprafața apei (in 30-40 de secunde).

Când am terminat de presat tot aluatul pentru Spätzle, am dat din nou focul mare până a ajuns din nou la fierbere. Apoi am redus focul la mediu si am lăsat să fiarbă așa circa 3-4 minute. Am gustat o galușcuță pentru a vedea dacă e gata sau nu.



Am scos galuștele cu o paleta perforată.

Dacă nu mai avem nevoie de apă (adică nu mai avem de fiert o altă șarjă de Spätzle) atunci puteți să le strecurați direct in sită și să le lăsați la scurs.

Servire Spätzle sau găluște nemțești de făină – faine și pufoase

Acum am mai multe posibilități:

  1. Dacă doresc să folosesc galuștele imediat pentru a le amesteca cu o mâncare de carne cu sos (papricaș, tocăniță, escalop), atunci nu le mai spăl cu apa rece și nu le mai dau prin unt.
  2. Dacă folosesc galuștele mai târziu, pe post de garnitură distinctă, atunci le clătesc cu apă rece (asa nu se lipesc unele de altele) și le trag la tigaie cu un pic de unt în momentul servirii.
  3. Dacă folosesc găluștele abia a doua zi, atunci le clătesc cu apă rece, le las bine la scurs și le trag la tigaie cu un pic de unt. Apoi le pun în cutie de plastic la frigider. A doua zi le încălzesc un pic în tigaie și sunt gata.
  4. Dacă le servesc ca fel principal atunci le clătesc cu apă rece, le scurg, le trag la tigaie cu unt și rad peste ele mult cașcaval sau altă brânză (parmezan, pecorino, Gouda etc). Sunt delicioase!

La noi in casă s-au făcut găluște de făină de cand mă știu. Ne plac tuturor foarte mult. Este atat de simplu să obții o garnitură atât de delicioasă. Decorul este reprezentat de frunze și flori de cepșoară (chives, Schnittlauch).

Vă las și câteva rețete la care se potrivesc aceste Spätzle – vezi aici. Vă recomand și rețeta de găluște cu cartofi (Schupfnudeln) rumenite la tigaie sau la cuptor – vezi aici.



Găluște sau crochete de gris cu parmezan și unt (gnocchi alla romana) – vezi aici.

Găluște slovăcești pufoase, gătite la abur – vezi aici.

Sau găluște mărunte ungurești (csipetke) speciale pentru gulașul tradițional – vezi aici.

Merită să încerci și tu această rețetă de Spätzle – găluște nemțești de făină rupte cu lingura sau date prin presă!

Aici găsești mai multe rețete de paste, găluște, tăiței de casă.

ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 0 Nota medie: 0]