Roșiile, aceste comori ale grădinii, nu trebuie să-și piardă farmecul nici în timpul iarnii: roșii uscate sau deshidratate, pentru iarnă – simple sau aromate. Ce poate fi mai plin de savoare și aromă decât o roșie care și-a concentrat gustul sub soarele verii? E o artă pe care o învățăm acum, dar în copilărie, pe tărâmuri arădene, aveam deja experiența producțiilor record de roșii Roma, semințele aduse din vecina Ungarie.
Bulionul și sucul de roșii de pe atunci aveau gustul autentic al verii și erau realizate cu măiestrie din acele roșii Roma cărnoase și cu zeamă puțină, ideale pentru conservat. Eram martorii îndemânării mamei care prepara aceste bunătăți, iar acum, urmând aceleași tradiții, păstrăm această artă a bucatelor tradiționale.
Din aceste roșii Roma cărnoase, încercam să extragem savoarea verii prin metode magice precum deshidratarea. La acea vreme, aflasem de această tehnică urmărind emisiuni culinare ungurești. Nu a fost deloc simplu, dar rezultatul a fost minunat. Aromele concentrate din00 roșiile uscate, conservate acum pentru sezonul rece, ne dăruiesc bucuria verii chiar și atunci când ninge afară.
Atunci când soarele nu ne surâde, iar cuptorul devine aliatul nostru, roșiile se transformă în arome concentrate, sub forma delicioasă a roșiilor uscate. E adevărat că în copilărie uscam aceste comori în cuptor sau la soare, iar acum avem la îndemână deshidratoare care fac minuni. Prin aceste tehnici simple și utile, roșiile ne oferă o mulțime de posibilități de a ne bucura de ele chiar și în cele mai reci zile de iarnă.
Deshidratorul a devenit un aliat de nădejde în bucătăria noastră de prin 1990. Nu doar o unealtă, ci un prieten vechi, adus din Ungaria și păstrat cu grijă, pentru a ne ajuta să transformăm roșiile în comori pentru iarnă. Despre cum facem asta și mai multe puteți găsi aici.
Și pentru că timpul și tehnologia evoluează, dacă nu ai la îndemână un deshidrator, poți recurge la cuptor sau la soare, atunci când natura este de partea ta. Tot ce trebuie să ții cont este că vremea trebuie să fie călduroasă și uscată pentru a obține acele roșii uscate delicioase și lipsite de mucegai. Un secret: niciun strop de sare în această rețetă!
Rosii deshidratate pot deveni și ingredientul secret al unui ulei aromatizat cu usturoi, ierburi și ardei iute, o adevărată comoară pentru gurmanzi (rețeta aici). Astfel, bucatele noastre devin adevărate opere de artă culinară, păstrând magia și aroma anotimpurilor într-o simplă sticlă.
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatire: 10 minute
Timp Total: 10 minute
Vă dau rețetă orientativă a roșiilor uscate, deshidratate, fără cantități fixe. În fond, acestea se prepară după gustul și nevoile fiecăruia.
Ingrediente
Cum se face rețeta de roșii uscate sau deshidratate, pentru iarnă – simple sau aromate?
Cum se pregătesc roșiile pentru uscat sau deshidratat?
Am spălat roșiile și le-am tăiat pe lung în sferturi.
ce condimente folosim pentru aromatizarea roșiilor deshidratate?
Eu am folosit oregano, rozmarin, cimbru și busuioc, toate proaspete, culese din grădină. Se găsesc de cumpărat la ghiveci în toate supermarketurile mari. Am pus și câțiva căței de usturoi. Puteți adăuga și fulgi de chili.
Am tocat totul mărunt din cuțit, inclusiv usturoiul. Am tăvălit roșiile prin amestecul de condimente.
Cum deshidratăm roșiile cu deshidratorul?
Eu am lucrat cu deshidratorul. Am așezat roșiile simple pe tăvița aparatului. Puteți să puneți mai multe dar să păstrați cate 1 cm de spațiu între ele. Așa se usucă mai repede pentru că aerul cald circulă mai bine. Aveți 5-6 tăvi la dispoziție asa că puteți deshidrata destul de multe roșii deodată.
La fel am procedat și cu roșiile aromate. cu usturoi și ierburi.
Am lăsat roșiile la deshidratat cate 3 ore pe zi timp de 2 zile consecutive. În a 3-a zi le-am mai lăsat o oră și gata! Am scos apoi roșiile uscate din aparat. Erau perfecte.
Roșii uscate sau deshidratate la cuptor
Dacă folosiți cuptorul puteți să puneți roșiile pe o tavă așetrnută cu hârtie de copt și să le uscați timp de 3-4 ore la 90-100 C, cu ventilație. Verificați dacă s-au uscat. Dacă mai e nevoie, prelungiți timpul.
Cum se usucă roșiile la soare?
Dacă uscați roșiile la soare le veți așeza pe o sită sau pe un glilaj mai des care permite aerului să circule sub ele. Poate fi un cadru de lemn pe care se întinde o plasă de țânțari. Aici depinde serios de cât de cald este afară și cât de tare arde soarele. Ar trebui să fie peste 30 C afara și să nu plouă. Umiditatea favorizează apariția mucegaiului. Uscarea roșiilor la soare durează mai multe zile.
Puteți să și combinați uscatul la soare cu varianta la cuptor dacă vremea se strică între timp.
La ce putem folosi aceste roșii uscate, deshidratate?
Roșiile astfel deshidratate se pot folosi pentru aromatizarea uleiurilor, pentru paste, fripturi sau alte mâncăruri cu sos.
Așa arată roșiile deshidratate simple.
Iar aici sunt cele aromate cu usturoi și ierburi.
Ce aromă minunată au aceste roșii, atât cele simple căt și cele aromate. Roșiile uscate se pot păstra în borcane închise dar și în ulei de măsline.
Eu am turnat ulei de măsline peste roșiile uscate din borcan. Uleiul aromatizat împreună cu roșiile uscate, este absolut senzațional! Se poate folosi la salate, paste sau alte mâncăruri în locul uleiului natur de măsline.
ePoftă bună!
De altfel vă așteptăm cu părerile voastre și pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.
Iar dacă aveți idei de rețete vă invităm să le postați pe grupul nostru de Facebook @ePofta.ro.