Salată de boeuf dietetică cu maioneză cremoasă fără ulei. Rețeta de salată de boeuf cu calorii puține, fără cartofi sau ulei. Salată boeuf light dar gustoasă ca cea clasică. Cea mai bună și sănătoasă salată cu carne fiartă și legume sau zarzavaturi din supă. Rețete festive. Rețete de aperitive. Rețete de salate cu maioneză dietetică.
Această salată de boeuf dietetică este o alternativă gustoasă și sănătoasă la cea clasică. Este foarte îndrăgită de români dar i se pocește adesea numele: beof, boef, beouf sau biof.
Sunt mare amatoare de salată boeuf dar o prepar rar tocmai din cauza caloriilor pe care le conține în mod normal. De fapt maioneza este „bomba calorică” din salată deoarece restul componentelor sunt cât se poate de sănătoase: carne și legume fierte, castraveți murați etc. 100 ml de ulei au cca. 900 kcal în la 2 kg de salată de boeuf intră cam 300 ml de ulei… adică aproape 3000 kcal! În cazul de față am făcut o maioneză cu iaurt grecesc de 2% în locul uleiului. Acesta are 61 kcal/100 g adică de 15 ori mai puține decât uleiul.
M-am tot gândit cum să fac o salată de boeuf „light” și am decis să elimin din compoziția ei maioneza cu ulei precum și cartofii fierți (carbohidrați inutili în acest caz).
Am povestit pe larg despre originile salatei de boeuf clasice aici. Își are originea în Imperiul Rus și se numește generic„Salată Olivier”.
„Boeuf” înseamnă vită în limba franceză… deci carnea folosită de mine este cea de vită. Pentru extra savoare carnea se fierbe împreună cu zarzavaturile iar rezultatul este o supă limpede delicioasă. Cea mai mare aiureală este fierberea separată a componentelor în 7 crăticioare! Toate sunt fade și vai de ele. Niciodată nu am făcut această salată cu carne de pui, mai ales cu piept de pui, deoarece nu-și are rostul. Dacă tot o faceți cu pui atunci alegeți carne cu os (fără piele) – de ex. pulpe. Sunt mult mai gustoase decât bietul file din piept de pui. Sau alegeți o carne de curcan (fără piele).
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 2 kg de salată de boeuf dietetică.
Salată de boeuf dietetică cu maioneză cremoasă fără ulei
Timp de preparare: 60 minute
Timp de gatire: 60 minute
Timp Total: 2 ore
Ingrediente:
Cum se face rețeta de salată de boeuf dietetică cu maioneză cremoasă fără ulei?
Ingrediente pentru salata dietetică cu carne fiartă și legume din supă
Am ales o carne macră de vită (pulpă, piept). Mi-am pregătit zarzavaturile și ceapa (întreagă, spălată dar cu coaja pe ea).
Am făcut o supă clasică de vită așa cum am explicat pe larg aici. Eu am folosit 1 kg de carne și 1 kg de legume dar la salata de boeuf dietetică am folosit doar jumătate din ingredientele din rețeta de supă. Adică le-am scos pe toate din oală, le-am pus la scurs ca să se răcorească dar am păstrat jumătate din ele pentru a fi consumate împreună cu supa.
Pe o parte din ele le-am pus înapoi în supă și le-am mâncat ca atare. De aceea nu am folosit toată carnea și legumele din supă la salata de boeuf. Oricum, ies 2 kg de salată de boeuf, o cantitate mai mult decât suficientă.
Dacă nu faceți salata boeuf în aceeași zi, atunci puteți pune carnea și legumele la frigider (în pungă sau cutie). Ele stau bine la rece 3-4 zile. Și eu le-am lăsat la rece peste noapte deoarece devin mai ferme și se toacă mult mai ușor reci.
Mod de preparare salată boeuf dietetică – fără ulei sau cartofi
Cum se toacă legumele sau zarzavaturile fierte și carnea pentru salata de boeuf?
Pentru salată am lăsat o mare parte din morcovi, pătrunjelul și păstârnacul precum și jumătate din rasolul de vită. Ceapa fiartă am aruncat-o iat bucata de rădăcină am ținut-o pentru supă (îmi place extrem de mult). Nu e greșit dacă o puneți și pe ea în salată.
Pe toate le-am tocat în cubulețe.
Într-un castron încăpător am pus legumele și carnea tocate. Peste ele am adăugat mazărea bine scursă. La noi salata de boeuf se face mereu cu mazăre (musai din conservă) dar, dacă nu vă place, puteți să nu o puneți.
Am mărunțit castraveții acri. Ai mei au fost din cei murați rapid la soare (castraveți covăsiți) – rețeta aici. Sunt fantastic de gustoși, crocanți și cu arome de usturoi și cimbru.
I-am adăugat și pe ei în castron.
Am amestecat totul cu grijă ca să nu strivesc legumele. Cam așa arată momentan salata boeuf.
Cum se face maioneza dietetică fără ulei (cu iaurt și ouă fierte)?
Nu există salată de boeuf fără maioneză dar putem opta pentru o versiune cu foarte puține calorii. Zilele trecute am publicat rețeta de maioneză dietetică (fără ulei) care se prepară cu iaurt grecesc slab și ouă fierte. Rețeta ei o găsiți aici. Cantitatea de 600 g de maioneză light este exact cea pe care-am folosit-o la această salată de boeuf dietetică.
Este o maioneză cremoasă, acrișoară, cu textură fină și consistență asemănătoare celei clasice. Partea bună este că are doar 6,7% calorii față de cea cu ulei!
Am pus maioneza peste restul ingredientelor din castron și am amestecat ușor. Am gustat de sare și gata! Salata de boeuf dietetică poate fi dată la frigider în castron acoperit sau în cutie cu capac. Mie, personal, îmi place salata după ce stă câteva ore la rece. Astfel aromele și gusturile ingredientelor au timp să se „împrietenească”. Ea poate fi păstrată la frigider 6-7 zile deoarece toate componentele ei sunt fierte (mai puți iaurtul și muștarul).
Montare și decorare salată de boeuf dietetică cu maioneză cremoasă fără ulei
Înainte de servire am ales un platou potrivit pe care am centrat un cerc metalic reglabil (din cel pentru torturi). Am pus salata în el și am nivelat-o bine cu dosul lingurii.
Apoi am desfăcut cu grijă inelul metalic și… gata!
Am decorat salata de boeuf dietetică cu 1/2 de castravete murat tăiat sub formă de evantai și cu un fir de mărar verde. Aici puteți lăsa frâu liber imaginației și puteți orna salata după bunul plac. Trebuie să recunosc că această versiune dietetică de salată boeuf este foarte, foarte gustoasă și seamănă bine de tot cu cea clasică. Carnea și legumele fierte împreună în supă dau extra savoare iar maioneza cremoasă dietetică completează perfect acest preparat.
Puteți umple cu această salată felii subțiri de șuncă presată pe care să le rulați ulterior. Nu este greșit dacă porționați salata de boeuf cu lingura pe frunze mici de salată verde sau o prezentați în roșii medii scobite (roșii umplute cu salată de boeuf).
Vă recomand și salata „a la russe” care se face cu legumele din supă însă fără carne – vezi aici. Și pe aceasta o puteți face dietetică dacă folosiți maioneza de mai sus.
Sunt sigură că v-am făcut poftă cu această salată de boeuf dietetică și că veți testa rețeta noastră cu carnea și legumele fierte împreună și „legate” ulterior cu maioneza cremoasă „light”!
Aici găsiți mai multe rețete la care puteți înlocui maioneza clasică cu cea dietetică: ouă umplute, diferite salate cu legume, carne, pește etc.