Salată de cartofi noi cu sparanghel, șuncă, ouă și dressing cremos cu verdețuri. Cum se face salata de sparanghel verde sau alb cu ouă de prepeliță, jambon, mușchi crud-uscat sau șuncă, cartofi noi și parmezan? Rețete de salată de cartofi. Rețete cu sparanghel. Rețete cu cartofi noi.
O salată de primăvară cu dressing de iaurt grecesc cu leurdă și alte verdețuri. Atât de bine arată încât nu știi în ce să-ți înfigi mai întâi furculița Într-o tijă fragedă de sparanghel? Într-o felie delicată de șuncă? Sau într-un cartof nou? Sau în toate deodată!
Cred că această salată de cartofi noi cu sparanghel, șuncă, ouă fierte de prepeliță, fulgi de parmezan și sos cremos usturoiat reunește unele dintre ingredientele cele mai dragi mie. În fiecare primăvară mă bucur când apare sparanghelul și cât ține luna mai profit din plin de el.
Această salată de cartofi noi cu sparanghel se poate servi călduță sau rece. Poate constitui un antreu sau un fel principal lejer de primăvară-vară. Avantajul este că unele componente ale salatei pot fi pregătite în avans cu o zi: cartofii fierți în coajă, ouăle fierte, sparanghelul opărit (poșat), dressingul de iaurt cu verdețuri. Așa că ne rămâne doar să montăm salata înainte de servire iar această operațiune nu durează mai mult de câteva minute.
Eu am folosit cartofi noi dar la fel de bine puteți alege și unii vechi, speciali pentru salate (care nu se sfărâmă la fiert). În locul ouălor de prepeliță puteți fierbe ouă de găină (cleioase sau tari, după gust). De asemenea, puteți alege un sparanghel alb sau un mix de sparanghel alb cu verde. La fel, mușchiul crud-uscat poate fi înlocuit cu un jambon crud sau fiert, cu prosciutto, cu șuncă afumată tip Pădurea Neagră, cu șuncă presată (fiartă) etc. La final eu am decorat salata cu felii subțiri de ridiche și am presărat-o cu câțiva fulgi de parmezan.
Dressingul ales de mine este unul foarte simplu și care se prepară în 60 de secunde (la procesor). Baza este un iaurt grecesc cremos iar verdețurile sunt pătrunjelul și leurda (de sezon). Leurda poate fi înlocuită cu usturoi verde. Nu exagerați cu leurda sau usturoiul deoarece acestea pot acoperi aromele delicate ale ingredientelor precum sparanghelul, mușchiul crud-uscat sau cartofii noi! Să știți că și tarhonul verde (prospăt) merge bine cu sparanghelul.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 4-6 porții de salată de cartofi noi cu sparanghel, șuncă, ouă și dressing cremos cu verdețuri.
Salată de cartofi noi cu sparanghel, șuncă, ouă și dressing cremos cu verdețuri
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatire: 30 minute
Timp Total: 1 ora
Ingrediente:
Cum se face această salată de cartofi noi cu sparanghel, șuncă, ouă și dressing cremos cu verdețuri?
Ingrediente pentru salată cu sparanghel, mușchi crud-uscat și cartofi noi
Am fost la cumpăraturi și mi-a căzut privirea pe legăturile faine de sparanghel verde din Lidl. Imediat am pus una în coș! Încă din magazin m-am tot gândit cum să-l prepar și mi-a venit ideea acestei salate faine cu cartofi noi, șuncă și ouă de prepeliță. Rând pe rând am pus ingredientele în coș, găsindu-le pe toate în Lidl.
Șunca aleasă este un mușchi crud-uscat și feliat din gama Cămara Noastră produsă în România. Recunoașteți aceste produse după eticheta bleumarin cu alb iar sortimentul nu se rezumă doar la mezeluri tradiționale ci cuprinde și dulcețuri, siropuri, băuturi alcoolice, lactate sau produse de patiserie – vezi aici lista.
În plus, acest mușchi crud-uscat și feliat poartă și eticheta ”Rețeta Curată” despre care v-am vorbit deja aici, în cadrul rețetei de ficăței înveliți în bacon, la cuptor. Mare mi-a fost bucuria să descopăr că sunt foarte multe produse care poartă eticheta „Rețeta curată” și că Lidl a eliminat din lista de ingrediente a acestor mezeluri 6 aditivi: soia, amidon, MDM (carne dezosată mecanic), monoglutamat, gluten și coloranți sintetici. Astfel, aceste mezeluri pot fi consumate și de persoanele cu alergii sau intoleranță la gluten. Vi le recomand din tot sulfetul!
În plus, încă din anul 2018 Lidl România a eliminat ouăle provenite de la găini crescute în baterii nu doar din sortimentul său ci și din rețetele produselor achiziționate de la furnizori români. Bine de știut!
Cum se pregătesc componentele acestei salate?
Toate aceste etape pot fi parcurse cu 24 de ore înainte, asta în cazul în care urmează să serviți salata rece. Eu am dorit o salată călduță așa că le-am pregătit chiar înainte de montare.
Cum se opărește sau blanșează sparanghelul verde? Cât se fierb ouăle de prepeliță?
Sparanghelul verde este ceva mai fraged decât cel alb și nu necesită gătire îndelungată care să-l înmoaie excesiv și să-l decoloreze. Am rupt capetele tijelor, le-am spălat și mi-am pregătit o cratiță largă în care am pus 1 L de apă, o linguriță de sare, una de zahăr și o bucățică de unt. Am stors 1/3 de lămâie și am pus atât sucul ei cât și coaja rămasă. Am pus cratița la foc mediu și am așteptat ca apa să ajungă la punctul de fierbere.
Apoi am așezat cu grijă tijele de sparanghel în apa clocotindă și am redus flacăra la minimum. Am pus un capac peste ea și am cronometrat 2 minute. Am oprit focul, am tras cratița deoparte și am mai lăsat sparanghelul 3 minute sub capac, la aburi. Gata! L-am scos cu grijă într-un castron umplut cu apă rece și cuburi de gheață menite să oprească procesul de gătire. În final am scurs bine tijele de sparanghel și le-am tamponat cu șervețele absorbante ca să fie bine zvântate.
Ouăle de prepeliță le-am pus la fiert în apă rece și le-am cronometrat 2 minute din momentul în care au început să fiarbă. Apoi le-am limpezit cu mai multe ape reci și le-am lăsat în apă rece vreo 30 de minute.
Cartofi noi fierți în coajă
Am pus cartofii noi la fiert în apă rece cu o lingură bună de sare. Aveți grijă că aceștia sunt fragezi și fierb mai repede decât cei vechi și nu dorim să- facem praf! Verificați stadiul lor de fierbere înțepându-i cu o furculiță! În principiu, fierbere lor durează cam 12-15 minute (cronometrate din momentul când începe apa să clocotească). Apoi i-am limpezit cu mai multe ape reci, i-am scurs și i-am lăsat la răcorit.
După răcorire i-am decojit cu ușurință, coaja lor fiind und foarte subțire.
Cum se face dressingul cremos din iaurt grecesc cu verdețuri (pătrunjel, leurdă, usturoi verde sau tarhon)?
Dressingul acesta se prepară foarte rapid, în doar câteva secunde. În bolul procesorului am pus frunzele de pătrunjel verde, leurda (repet, nu exagerați cu ea!), uleiul și sarea. Am procesat totul și am început să adaug iaurtul.
Am obținut un dressing cremos foarte fain! L-am gustat de sare și, la final, l-am acrit foarte puțin cu câțiva stropi de suc de lămâie proaspăt stors. Ce arome faine de primăvară are acest dressing! Îl puteți folosi și la alte salate sau pe post de dip pentru chips sau batoane de crudități.
Alternative la acest dressing
Salata de cartofi noi cu sparanghel se potrivește de minune și cu un sos olandez clasic (rețeta aici). Ar merge și cu un sos ranch (rețeta aici) sau cu un dressing cu brânză albastră (blue cheese dip) – rețeta aici.
Sau cu o vinegretă simplă pe bază de muștar, ulei și zeamă de lămâie – vezi aici.
Cum se montează salata de cartofi noi cu sparanghel, șuncă, ouă de prepeliță și parmezan?
Mi-am făcut mise-en-place (adică mi-am pus la îndemână cele necesare): mușchiul crud-uscat și feliat, sparanghelul blanșat, ouăle fierte de prepeliță, cartofii fierți și decojiți, dressingul cremos de iaurt. În plus am feliat 2-3 ridichi în rondele fine și am tocat un pic de cepșoară (chives, Schnittlauch, ciboulette).
Am ales un platou mare pe care să-mi încapă toate aceste delicatese și am început montarea salatei. Mai întâi am pus jumătăți de cartof (dacă sunt mici îi puteți lăsa întregi, dacă sunt mai mari îi tăiați în sferturi). Am secționat sparanghelul în 3 păstrând vârfurile pentru suprafață și așezând tijele la baza salatei. Am distribuit o parte din ouăle fierte (jumătăți) și din rondelele de ridichi. Am asezonat lejer cu sare, piper negru măcinat și stropi de dressing.
Deasupra am distribuit vârfurile fragede de sparanghel, restul de ouă și de ridichi. Am făcut niște „trandafirași” din feliile fine de mușchi crud-uscat pe care i-am aranjat printre celelalte componente.
Tare gustoase sunt aceste felii subțiri de mușchi crud-uscat! Nu m-am putut abține să nu gust una imediat ce-am deschis pachetul Se topesc în gură și nu sunt prea sărate.
Am completat acest minunat tablou de primăvară cu câteva lingurițe de dressing și l-am decorat suplimentar cu cepșoară tocată și fulgi de parmezan. Am mai pus un pic de sare și piper negru proaspăt măcinat și… gata!
Servire salată de cartofi noi – salată de primăvară
La masă!! Ai mei au exclamat „wow” la vederea acestui platou cu salată!
Adevărul este că e foarte apetisantă și, cum spuneam la început, nu știi cu ce să începi Cu mușchiul crud-uscat? Cu sparanghelul? Cu un cartof? Dressingul este foarte fresh, se simte aroma delicată a pătrunjelului verde dar și tenta discretă de usturoi dată de leurdă. Nimic overpowering. Cine dorește poate acompania salata cu baghetă proaspătă și cu un pahar de vin alb sec.
Tare mă bucur că ne apropiem de sezonul sparanghelului și că-l voi putea găti în mai multe moduri. Cel mai adesea fac sparanghel cu sos olandez (de casă, evident) – rețeta aici.
Dar și tarte cu aluat foietaj, sparanghel și brânză – rețeta aici.
Sau sparanghel verde la grătar alături de alte legume delicioase de vară – vezi aici.
Sper că v-am făcut poftă cu această salată de cartofi noi cu sparanghel, șuncă, ouă și dressing cremos cu verdețuri și că o veți testa în curând!
Aici găsiți mai multe rețete cu sparanghel