Salată de crudități – rețeta simplă sau cu dressing cremos. Cum se face salata cu morcovi, mere, țelină, nuci și sos acrișor de lămâie? Salată sănătoasă din legume și fructe răzuite. Rețete de salate mixte din rădăcinoase, fructe, legume.
După mesele copioase de Crăciun și Revelion ne pică bine o salată de crudități. Francezii o numesc „salade de crudités” și adaugă mereu fructe pe lângă legume. La noi în familie această salată conține mereu morcovi, rădăcină de țelină și mere. După revoluție, când portocalele au ajuns să fie la discreție, le-am inclus și pe ele în salata de crudități. Câteodată adăugăm și gulie, conopidă crudă (doar buchețelele fragede) sau ridichi. Nucile și alunele, puse la final, aduc un plus de savoare și de textură acestei salate! Mama face mereu versiunea clasică cu dressing simplu de lămâie, sare, piper și ulei. Ea rade legumele pe răzătoare mare.
Eu fac, mai des, versiunea de salată de crudități cu legumele rase fin și cu dressing cremos cu maioneză și iaurt. Cam ca la salata coleslaw (de varză) – rețeta aici.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 6 -8 porții de salată. Dressingurile sunt date pentru întreaga cantitate de legume și fructe (nu pentru 2/3 și 1/3).
Salată de crudități – rețeta simplă sau cu dressing cremos
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gatire
Timp Total
20 minute
Ingrediente:
Cum se face o salată de crudități – rețeta simplă sau cu dressing cremos?
Ingrediente pentru salata simplă de crudități cu morcovi, țelină, măr, portocală sau clementine
Am pregătit morcovii, rădăcina de țelină, mărul, portocala și lămâia pentru dressing. Mie îmi plac foarte mult citricele puse în această salată și aleg fie portocale, fie mandarine sau clementine. Mai puteți adăuga gulii, buchețele mici de conopidă crudă, ridichi etc.
Am filetat portocala (adică am îndepărtat toate membranele albe) și am tăiat feliile în cuburi. Am prăjit ușor o mână de mix de nuci (nucă, nuci caju, alune de pădure și migdale) și le-am tocat mare, din cuțit. Ele contribuie la gustul, aroma și textura acestei salate de crudități. În plus, sunt și foarte sănătoase.
Mod de preparare salată clasică de crudități cu legumele răzuite pe răzătoarea mare și dressing simplu de lămâie cu ulei – de post
Ca să va arăt ambele versiuni de salată de crudități, am împărțit legumele și fructele de mai sus în 2/3 și 1/3. Din 2/3 am decis să fac salata clasică.
Am dat pe răzătoarea mare morcovii, țelina și mărul. Imediat le-am stropit cu zeama stoarsă de lămâie ca să previn oxidarea lor. Le-am amestecat lejer într-un castron. Peste ele am pus filetele de portocală, pătrunjelul verde tocat și am asezonat totul cu sare și piper negru proaspăt măcinat. Am adăugat și uleiul (de floarea soarelui) și am amestecat salata. Puteți oricând suplimenta cu sare, piper sau lămâie, după gust.
Am transferat această gustoasă și sănătoasă salată de crudități într-un castron pentru servire. Eu acopăr castronul cu folie alimentară de plastic și-l dau la frigider 2-3 ore. Salata este mai savuroasă după ce stă un pic! Nucile și alunele tocate le presărăm deasupra doar înainte de servire, ca să nu se înmoaie! Această versiune este o salată de post.
Salată de crudități cu dressing cremos cu iaurt și maioneză clasică sau dietetică – cu legume și fructe răzuite fin
Din restul de 1/3 de legume și fructe am decis să fac o salată mai mic cu ingredientele răzuite fin și legate cu dressing cremos.
Am dat pe răzătoarea mică morcovii, mărul și țelina. Le-am stropit cu zeamă de lămâie și le-am adăugat portocalele. Am completat cu maioneză și iaurt și am asezonat cu sare și piper negru măcinat. Dacă folosiți maioneză clasică (rețeta aici) atunci completați cu iaurt grecesc. Dacă faceți maioneză dietetică (rețeta aici) atunci ea conține deja iaurt grecesc.
Ultimul pus a fost pătrunjelul tocat. Am amestecat delicat această fină salată de crudități și am gustat-o de sare, piper și lămâie.
Iată și salata de crudități răzuite fin! La fel ca mai sus, este indicat să o dăm la rece 2-3 ore și să o decorăm cu nuci și alune doar cu câteva clipe înainte de servire.
Grație texturii cremoase și a granulației fine, această variantă de salată poate fi unsă pe felii de pâine prăjită, pe mici biscuiți sărați (crackers). Cu ea se pot umple coșulețe aperitiv (coji mici de tartă), vol au vent sau mici choux aperitiv.
Servire și păstrare salată de crudități – rețeta simplă sau cu dressing cremos
Salata din rădăcinoase rase cu mere și portocale se poate păstra 2-3 zile la frigider (varianta cu dressing cremos) sau 4-5 zile cea simplă. Ea devine tot mai savuroasă pe zi ce trece deoarece i se „împrietenesc” gusturile și aromele. Legumele se înmoaie în timp și sub acțiunea acizilor din dressing și nu mai sunt la fel de crocante dar gustul lor este grozav!
Pe vremuri, la restaurante, se făceau mici rulouri din felii de șuncă presată umplute cu salată de crudități. Eu am publicat rețeta rulourilor de șuncă umplute cu cremă de hrean cu smântână sau brânză și castraveți murați, sau cu salată de boeuf sau a la russe, dar puteți să înlocuiți umpluturile de mai sus cu salata de crudități. Rețeta rulourilor este aici.
Vă mai recomand o salată faină: pe cea de morcovi cruzi cu semințe și microplante (microgreens) – rețeta aici.
Aici găsiți mai multe rețete de salată