Salată de fenicul cu grepfruit roz, valerianella și rucola. Salată în stil asiatic cu sos de soia și suc de grepfruit sau portocale. Rețeta simplă de rucola cu valeriană, bulb de fenicul și citrice. Rețete de salată mixtă.
Această salată de fenicul cu grepfruit roz este revigorantă și foarte aromată. Bulbul de fenicul are o aromă pregnantă specifică iar feliile dulci de grepfruit roz și dressingul acrișor de citrice cu sos de soia se potrivesc perfect în acest context.
Salata cu fenicul poate fi consumată ca atare sau poate constitui o garnitură grozavă pentru pește sau fructe de mare fripte la tigaie sau la grătar dar și pentru carnea de pui. Eu am ales să o alătur unui ton roșu în crustă de susan și mac – rețeta aici.
Feniculul seamănă (la aspect) cu mărarul dar aroma lui este complet diferită. Cel mai adesea se utilizează semințele de fenicul care au aromă asemănătoare cu cele de anason. În cazul de față am folosit bulb de fenicul care este compus din mai multe foi stratificate (ca ceapa).
Eu am ales un mix de salate compus din rucola (ruchetă sau arugulă) și valerianella dar nu e greșit dacă alegeți doar un singur tip sau dacă apelați la pungile cu salată mixtă din comerț.
VALERIANELLA SAU VALERIANA?
Apropo de valerianella (Valerianella locusta): NU este același lucru cu valeriana (Valeriana officinalis) – care este o plantă medicinală – vezi aici. Extractul de valeriană se folosește în tratamentul insomniilor, al anginei pectorale sau al depresiilor.
Valerianella este sălățica de câmp (Feldsalat in lb. germana, Cornsalad, Lamb’s Salad in lb. engleza sau mâche in lb. franceza). Din păcate nici măcar producătorii nu fac diferența și inscripționează ambalajele de sălățică cu „Valeriană”. De parcă nu am văzut etichete cu „gref” sau „grefe” aplicate fructelor de grepfruit.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 2-4 porții de salată de fenicul cu citrice (depinde de felul în care o serviți: fel de sine stătător sau garnitură).
Salată de fenicul cu grepfruit roz, valerianella și rucola
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatire
Timp Total
10 minute
Ingrediente:
Cum se face salată de fenicul cu grepfruit roz, valerianella și rucola – în stil asiatic?
Ingrediente pentru salată cu fenicul și sos de soia
Am pregătit o parte din ingrediente: bulbul de fenicul, grepfuitul și salata (aici apare rucola dar am pus și valerianella).
Mod de preparare salată mixtă cu fenicul și citrice
Am tăiat grepfuitul transversal în 2. Mi-am pregătit și jumătatea de lămâie. O parte din grepfruit va fi stoarsă iar cu sucul rezultat voi face dressingul.
A doua jumătate de grepfruit am descompus-o în felii filetate (fără membranele albe). Am gustat o bucățică și era foarte dulce și aromată.
Am spălat și apoi am tăiat pe lung bulbul de fenicul. Se vede în secțiune că are un cotor central care nu se folosește. Am tăiat foile groase de fenicul în felii subțiri. Puteți folosi cuțitul sau o răzătoare-feliator tip mandolină. Am păstrat câteva frunzulițe de fenicul pentru decor. Seamănă la aspect cu mărarul dar aroma lor este complet diferită.
Dressing din suc de grepfruit cu soy sauce
Pentru dressing am stors jumătatea de lămâie și pe cea de grepfruit. Deoarece grepfruitul a fost foarte dulce era nevoie de aciditatea lămâii. Am pus 1 lingură și jumătate de sos de soia. De sare nu mai e nevoie pentru că soy sauce este destul de sarat. Dacă grepfruitul nu e destul de dulce atunci puteți pune un pic de miere în dressing.
Am așezat feliile de fenicul într-un castron și le-am acoperit cu dressingul de mai sus. Le-am dat la rece (acoperite) pentru 30 de minute. În acest răstimp feniculul se marinează cu sosul acid de citrice și soia și mai pierde din aroma înțepătoare.
După scurgerea acestui timp de marinare am scos castronul de la rece și am completat salata cu rucola și filetele de grepfruit. Am adăugat acum uleiul de măsline precum și piper negru proaspăt măcinat.
A urmat varelianella și… gata! Am amestecat delicat salata și este pregătită de servire.
Servire salată de fenicul cu grepfruit roz, valerianella și rucola
În general salatele se servesc pe farfurii răcite și cu furculițe ținute la frigider (pentru a păstra cât mai mult din prospețimea legumelor). Am așezat această salată de fenicul cu grepfruit roz pe o farfurie întinsă și am stropit-o cu dressingul din castron. Cine dorește mai poate pune câțiva stropi de sos de soia.
Cum spuneam mai sus, salata cu fenicul poate fi consumată ca atare (ca fel de post, vegan) sau alături de preparate din pește, pui. Este foarte aromată și răcoritoare.
Vă mai las o rețetă faină de salată valerianella cu portocale, brânză albastră și nuci – vezi aici.
Poate vă împrieteniți cu rucola dacă faceți acest dressing cremos de iaurt cu lămâie – vezi aici.
Cred că v-am stârnit interesul cu acestă salată de fenicul cu grepfruit roz și sos de soia și că o veți testa în curând!
Aici găsiți mai multe rețete de salată.