Delicioasa și hrănitoarea salată de linte cu roșii, usturoi și dressing cremos este o rețetă de post și vegană ce mă încântă din plin.
Odată cu venirea sezonului rece, simt mereu chemarea ingredientelor sănătoase și pline de gust, iar lintea, cu aroma ei subtilă și textura plăcută, se numără printre preferatele mele. Inspirată din bucatele italienești sub denumirea „insalata di lenticchie”, această salată este o explozie de arome și culori în farfurie.
Nu pot să uit de tradițiile culinare din Ardeal, unde masa de Revelion are și ea farmecul său distinct. Aici, linte este un ingredient de nelipsit în această perioadă a sărbătorilor, aducător de prosperitate și bun augur pentru noul an. Maghiarii o numesc cu drag Lencse, iar nemții îi spun Linsen. Boabele de linte sunt adevărate talismane pentru cei care le savurează, promițând un an bogat și fericit.
Am decis să pregătesc această salată minunată pentru masa de Revelion, alături de alte preparate delicioase care au încântat papilele gustative ale celor dragi. Rețetele acestora le găsiți mai jos, iar combinația lor a adus o armonie culinară deosebită și gusturi ce au făcut cinste sărbătorii.
Lintea este o alegere minunată, fiind nu doar gusturoasă, ci și benefică pentru sănătate. Se poate găsi sub formă uscată sau în conserve gata fiartă, iar această versatilitate îmi oferă posibilitatea de a crea rețete rapide și delicioase. De asemenea această salată se poate transforma într-o garnitură savuroasă pentru cărnurile fripte sau fierte, aducând o notă de prospețime și sănătate mesei.
Din cantitățile de mai jos rezultă aproximativ 4-6 porții generoase de salată de linte cu roșii, usturoi și dressing cremos. O explozie de gusturi și o plăcere pentru simțuri!
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatire: 10 minute
Timp Total: 10 minute
Ingrediente:
Pentru dressing
Cum se face o salată de linte cu roșii, usturoi și dressing cremos – rețeta de post (vegană)?
Ingrediente pentru salata rece cu linte fiartă (din conservă)
Am pregătit conserva de linte, ardeii grași (eu am avut verde și galben), roșiile cherry, ceapa verde și lămâia. Puteți folosi ceapă veche precum și roșii mari (în sezon).
Mod de preparare salată italiană de linte cu roșii, ceapă, usturoi – insalata di lenticchie
Am scurs lintea și am transferat-o într-un castron. Am tocat ceapa, am mărunțit ardeii și am feliat roșiile.
Am amestecat cu grijă lintea cu legumele tocate de mai sus.
cum se face dressingul în stil italian cu busuioc, usturoi, ardei iute și roșii uscate în ulei?
În bolul robotului cu cuțite (procesor, chopper) am pus ingredientele pentru dressing : frunzele și tijele de busuioc proaspăt, câteva frunze de pătrunjel verde, roșiile deshidratate din ulei, usturoiul, ardeiul iute (îl dozați după gust), sarea și uleiul de măsline.
Am procesat totul câteva secunde și am adăugat zeama de lămâie. Am gustat de sare și era ok.
Nu vă pot descrie aromele fantastice ale acestui dressing! L-am folosit anterior la o minunată salată de paste (farfalle) cu mozzarella și roșii – rețeta aici.
Am turnat dressingul aromat și cremos peste salata de linte din castron.
Am amestecat totul delicat cu lingura și gata! Salata trebuie să stea măcar 2 ore la rece pentru a acorda un timp de „împrietenire” al aromelor. Ea poate fi păstrată le rece și o săptămână.
Servire salată de linte cu roșii, usturoi și dressing cremos – rețeta de post (vegană)
Am transferat salata pe un platou de servire așternut cu foi de salată verde. Am decorat-o cu un pic de părunjel verde tocat. Ce culori frumoase și vesele are! Boabele de linte sunt moi, cubulețele de ardei gras sunt crocante iar feliile de roșii aduc prospețime. Sosul usturoiat și parfumat cu busuioc completează perfect acest fel simplu și gustos de post.
Pomeneam în introducere despre tradiția felurilor cu linte pe masa de Revelion. Aici vedeți mai multe boluri cu salate și maioneză pe care le-am făcut de Anul Nou.
Una dintre ele este salata de cartofi cu murături și maioneză (vezi aici). Este grozav de gustoasă! Are conopidă murată și castraveți acri și merge grozav cu chiftele, fripturi, șnițele sau cârnați fripți.
O altă delicatesă este Salata California cu ton, măsline, ouă fierte și legume – vezi aici.
Nu în ultimul rând vă recomand Salata Hawaii cu pui, ananas, cașcaval și șuncă – rețeta aici.
Sunt sigură că v-am făcut poftă cu această salată de linte cu roșii, ceapă, usturoi și dressing cremos și că veți testa rețeta noastră!
ePoftă bună!
De altfel vă așteptăm cu părerile voastre și pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.
Iar dacă aveți idei de rețete vă invităm să le postați pe grupul nostru de Facebook @ePofta.ro.