Salată de morcovi rași cu iaurt și usturoi – rețeta turcească
0 (0)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Salată de morcovi rași cu iaurt și usturoi – rețeta turcească0 (0)

Salată de morcovi rași cu iaurt și usturoi – rețeta turcească de Yoğurtlu Havuç Salatası. Cum se face salata turcească de morcov cu dressing cremos de iaurt și usturoi? Rețete de meze sau gustări (aperitive) turcești. Rețete cu morcovi. Rețete de salată. 

Sunt mare amatoare de mâncare turcească iar această salată de morcovi rași este unul dintre aperitivele (meze) tradiționale. Morcovii se călesc în prealabil însă nu trebuie să se înmoaie complet ci să rămână ușor crocanți. Dressingul rece este compus din iaurt cremos amestecat cu usturoi și un pic de suc de lămâie. Iată o combinație simplă, dar extrem de gustoasă, care poate fi savurată în orice sezon!

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 6 porții de salată de morcovi rași cu iaurt și usturoi. M-am inspirat din această rețetă.

Salată de morcovi rași cu iaurt și usturoi – rețeta turcească

Timp de preparare: 15 minute

Timp de gatire: 10 minute

Timp Total: 25 minute

Ingrediente:

 

Cum se face o salată de morcovi rași cu iaurt și usturoi – rețeta turcească?

Ingrediente pentru salata turcească de morcovi cu usturoi și iaurt grecesc

Am pregătit morcovii cruzi, iaurtul grecesc și usturoiul. Iaurtul se numește „grecesc” deoarece este preparat după metoda specială care presupune strecurarea (stoarcere) lui. El poate fi mai slab (2%) sau mai gras (10%) dar întotdeauna este cremos, mult mai dens decât iaurtul simplu. Eu am gătit această salată de morcovi rași în Olanda, la fiica mea care este studentă acolo.



Am decojit morcovii, i-am spălat și i-am dat pe răzătoarea mare. I-am transferat într-o tigaie largă.

Mod de preparare salată de morcov cu dressing cremos de iaurt și usturoi – în stil turcesc

Am adăugat uleiul peste morcovii rași precum și sarea și semințele de chimen sau chimion. Chimenul diferă de chimion: primul (Carum carvi) este folosit intens în bucătăria austro-ungară pe când cel de-al doilea (Cuminum cyminum) are arome orientale. Dacă nu vă place nici unul, nici altul atunci nu îl puneți.

Am așezat tigaia pe foc mediu și am călit morcovii rași cca. 5-7 minute, amestecând ocazional. Ei nu trebuie gătiți complet ci doar parțial, cât să absoarbă grăsimea și să se impregneze cu aromele din jur.

Am gustat un pic de morcov și am constatat că are textură ușor crocantă, „al dente”. Perfect! Am stins focul, am tras tigaia deoparte și am adăugat usturoiul zdrobit. Am amestecat totul cu grijă și am lăsat morcovii la răcit, până ce au ajuns la temperatura camerei.

Când se pune iaurtul cremos peste morcovii rași și căliți cu usturoi?

De-abia după răcirea completă a morcovilor am adăugat iaurtul grecesc.



Am tocat și o mână de pătrunjel verde și am amestecat cu grijă salata de morcovi. Ce arome faine are! Eu am pus și 2-3 frunzulițe de mentă proaspătă și bine am făcut! Menta aduce o prospețime deosebită acestei salate.

La final am gustat de sare și am decis să adaug câțiva stropi de zeamă de lămâie. Aciditatea lămâii echilibrează perfect dulceața morcovilor din această salată turcească.

Am transferat această salată de morcovi rași cu iaurt într-o caserolă și am dat-o la frigider pentru 2-3 ore. Astfel aromele și gusturile se distribuie omogen în ea.

Servire Yoğurtlu Havuç Salatası sau salată de morcovi rași cu iaurt și usturoi – rețeta turcească

Salata turcească de morcovi cu iaurt și usturoi se servește rece, de la frigider. Ea poate fi stropită cu un pic de ulei de măsline și presărată cu chimen sau chimion. Adesea salata este garnisită cu miez de nucă tocat (nu am avut la îndemână). Este o salată delicioasă, răcoritoare, nutritivă și extrem de gustoasă! Merge bine cu felii de pâine sau cu lipii calde, cu pite turcești sau pe post de garnitură alături de cărnuri fripte la grătar, la cuptor sau la tigaie.

Iată și pâinea turcească de care pomeneam mai sus: extra pufoasă și aspectuoasă! Rețeta aici.

Puteți coace repede și niște pite turcești (pâini plate) a căror rețetă o găsiți aici.



Aici vedeți o salată din morcovi cruzi cu semințe și microplante. Rețeta ei o găsiți aici.

Sau o salată cu morcovi fierți (din supă) și dressing cremos cu usturoi – rețeta aici.

Aici găsiți mai multe rețete cu morcovi.

ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 0 Nota medie: 0]