Salată de varză murată sau acră – rețeta simplă și rapidă. Cum se face salata din varză acră de la butoi? Ce condimente se pun la salata de varză acră? Rețete rapide. Rețete de salate. Rețete cu murături.
An de an punem varză la murat (la butoi) după rețeta noastră veche de familie – vezi aici. Varza acră iese grozav de bună și de aromată! O folosim la sarmale, la varză a la Cluj, la toroș sau la varză călită dar ne place și să o mâncăm ca atare (simplă) sau sub formă de salată de varză murată. Este o salată simplă care se prepară rapid (la minut) și care este deosebit de gustoasă și de sănătoasă. Poate fi un fel de post sau o garnitură excelentă pentru cărnuri fripte.
Ne place foarte mult și salata de varză proaspătă cu vinegretă simplă și musai presărată cu mărar (vezi aici rețeta).
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 4-6 porții de salată de varză acră (depinde de cât de mare e varza).
Salată de varză murată sau acră rețeta simplă și rapidă
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatire
Timp Total
5 minute
Ingrediente:
Cum se face salată de varză murată sau acră – rețeta simplă și rapidă?
Cum se taie varza acră fideluță?
Am folosit o jumătate de varză murată pe care am tăiat-o fideluță (evitând cotorul). Puteți folosi cuțitul sau o răzătoare specială tip mandolină sau un jilău.
Jilău (gilău) se numește în Ardeal placa mare de lemn prevăzută cu lamă metalică reglabilă (la diferite grosimi) cu care tăia și străbunica mea varza. E o răzătoare uriașă care nu lipsea din gospodării. Se poate cumpăra de pe internet de aici sau aici. Văd că cele noi nu au șuruburile laterale cu care puteai regla grosimea fantei, deci și pe cea a feliilor.
Ce condimente se pun la o salată de varză murată?
Am așezat varza murată tăiată fideluță într-un castron și am asezonat-o cu piper negru proaspăt măcinat și semințe de chimen. Noi oricum punem chimen și cimbru în butoiul cu varză acră (e rețeta noastră ardelenească) așa că nu este greșit dacă puneți și un pic de cimbru uscat. Chimenul este un bun digestiv. De sare nu a fost nevoie pentru că varza e deja destul de sărată. Am pus 2 lingurițe de ulei și am amestecat totul. Perfect!
Servire salată de varză acră – cea mai simplă rețetă
Am transferat salata de varză murată în castroane și am decorat-o cu un pic de boia dulce (paprika). Arată grozav! De gust și de arome nici nu vă mai povestesc! Îți vine s-o mănânci goală, așa cum este. Se poate păstra la frigider câteva zile, în cutie închisă ermetic.
Eu am avut musafiri așa că am servit salata de varză acră alături de pomana porcului (rețeta aici): platou asortat cu cărnuri fripte, cârnați și caltaboși fripți, jumări, ceapă roșie și castraveți murați în saramură (rețeta aici). Musai și cu un ștampăl (păhărel) de pălincă!
Dacă țineți post atunci puteți asocia această salată de varză cu cartofi țărănești – rețeta aici.
Sau cu „laște cu crumpi” – adică tăiței cu cartofi și ceapă – vezi aici.
Dacă sunteți amatori de salate de varză atunci vă mai las una: salată de varză cu dressing cremos (salată coleslaw) – vezi aici.
Sunt sigură că v-am făcut poftă cu această salată de varză murată sau acră și că o veți prepara în curând!
Aici găsiți mai multe rețete cu varză dulce sau murată.