De obicei prepar saramura de peste cand ies la un munte cateva zile sau la vreo pensiune unde te lasa sa-ti gatesti singur si asta pentru ca saramura de peste iese foarte buna daca pestele este facut pe gratar, sa prinda putin miros de fum.
Cum la bloc nu pot sa fac gratarul pe balcon si oricum faceam de multa vreme saramura de pui, am zis sa incerc si o saramura de peste cu pestele prajit in ulei. Pe o scara de la 1 la 10 pot sa spun ca a iesit de 8, ii mai lipsea aroma de fum ca in rest era la fel ca cea facuta cu peste fript pe gratar.
Ca si peste am folosit caras, bun pentru saramura este si platica, somnul, pastravul insa cel mai bun peste pentru o saramura ca la carte este bibanul si crapul, am mai vazut pe unii cu saramura de somon :)), adica ca si cum m-as apuca sa fac plachie de oblete :)). Neaparat in saramura trebuie sa fie si ardei kapia copt, unii folosesc pastai (un ardei kapia verde mai mic) sau prin sudul Dobrogei (Lipnita-Dobromir-Baneasa-Ostrov) se adauga un ardei iute numit ciusca-as.
Ca si condimente puteti sa adaugati mai multe, incepanda de la foi de dafin, boabe de piper, cimbru insa mai simplu pentru Dvs este sa adaugati o lingurita de Mirodenia de la Fuchs si este de ajuns. Atunci cand prepar saramura cu peste si ardei copt pe gratarul cu jar folosesc condimentele naturale de mai sus. La fel se face si saramura de pui, insa in loc de peste prajit folosit pui prajit (pulpe sau piept). Pofta buna la saramura de peste, serviti cu mamaliguta calda si un vin demisec !
Ingrediente saramura de peste:
Mod preparare saramura de peste:
Pestele se spala bine si se curata de solzi, apoi se da prin malai si se prajeste bine. Se scoate si se lasa sa se scruga de ulei pe un servetel absorbant.
Intr-o craticioara se pune rosiile la calit dupa 5 minute se adauga si ardeii kapia taiati fasii subtiri. Se mai calesc 3-4 min dupa care se trag de pe foc.
Intr-o oala se pune apa la incalzit cu o lingurita de sare si una de vegeta. Dupa ce apa s-a incalzit se pune pestele prajit peste, apa trebuie sa depaseasca cu 2 degete pestele, daca mai este nevoie completati cu apa calda incalzita separat. (nu puneti oala pe foc).
Se adauga apoi rosiile si ardeiul kapia din craticioara si usturoiul tocat marunt.
Gustati daca este de ajuns de sarata si apoi puneti oala pe foc pentru 15 minute.
Serviti cu mamaliga calda.