Sărățele cu pastă de jumări și piper – din aluat spornic cu untură și brânză. Rețeta de sărățele picante, fragede și crocante, cu textură foietată. Saleuri ieftine preparate cu ingrediente la îndemână. Rețete de gustări pentru mese festive, Crăciun sau Revelion.
Cred că aceste sărățele cu pastă de jumări sunt preferatele mele! Atât de faine au ieșit! Sunt crocante, foietate, picante, aromate și extra gustoase! Unde mai pui că aluatul este unul ieftin, spornic, preparat cu untură, brânză telemea sau frământată și un pic de smântână!
Bineînțeles că savoarea aparte este dată de jumările și untura folosite. Noi facem acasă jumări de porc cu lapte (ies foarte fain rumenite!) – rețeta aici. Nu este greșit dacă folosiți jumări și untură de pasăre (de rață, gâscă etc) – rețeta aici.
Din cantitățile de mai jos rezultă 3 tăvi mari de sărățele cu pastă de jumări și piper.
Sărățele cu pastă de jumări și piper – din aluat spornic cu untură și brânză
Timp de preparare: 60 minute
Timp de gatire: 20 minute
Timp Total: 1 ora 20 minute
Ingrediente:
Cum se fac aceste sărățele cu pastă de jumări și piper – din aluat spornic cu untură și brânză?
Mod de preparare aluat fraged cu drojdie (dospit la rece) pentru sărățele spornice cu brânză și untură de porc
Am preparat o porție de aluat spornic cu untură și brânză urmând exact rețeta aceasta – vezi aici.
Am lăsat aluatul la dospit 30 de minute, la temperatura camerei (acoperit cu plastic) după care l-am răsturnat într-un castron de plastic pe care l-am dat la frigider (acoperit) pentru 8-12 ore. Poate sta și 16 ore, nu are nimic.
Cum se face pasta de jumări măcinate cu untură și piper?
Am cântărit jumările și untura.
Am trecut jumările prin mașina de tocat carne și le-am amestecat cu untura. Am obținut astfel o pastă de jumări pe care am asezonat-o cu sare și piper din belșug (piper negru, proaspăt măcinat).
Cum se întinde aluatul și cum se împătură?
Am scos aluatul pentru aceste sărățele picante de la frigider și l-am împărțit în 2 deoarece este mai ușor de lucrat cu porții mai mici. Pe restul l-am băgat înapoi la rece. Am înfăinat ușor masa de lucru și am întins cu sucitorul o foaie cât de subțire am putut (de cca. 2 mm).
Am uns-o pe 2/3 cu jumătate din pasta de jumări cu untură și piper.
Apoi am împăturat-o aducând treimile laterale peste cea din mijloc. Am obținut un dreptunghi lung la care am adus părțile de jos și sus peste cea din mijloc.
Am pus pachetul de aluat în pungă și l-am dat la frigider pentru 30 de minute.
Am procedat similar cu cealaltă bucată de aluat.
A doua serie de împăturări ale aluatului de sărățele picante cu jumări
După 30 de minute de repaos la rece am scos primul pachet de aluat din frigider și l-am întins pe masa înfăinată lejer. Ce fain se văd jumările măcinate în el!
Ca să creez mai multe straturi (acel aspect foietat) sărățelelor, am decis să mai împătur o dat aluatul (fără să-l mai ung cu ceva). Am repetat, practic, pașii de mai sus.
Am dat iar pachetuld e aluat la rece 30 de minute și m-am ocupat de al doilea.
Cum se decupează sărățelele picante cu jumări, brânză și untură?
Am revenit la primul pachet pliat: l-am scos de la rece și l-am întins cu sucitorul pe masa înfăinată. De data aceasta foaia a avut cca. 3-4 mm grosime (cam ca la fursecuri). I-am îndreptat marginile și am pregătit oul bătut cu sare și boia dulce (pentru extra culoare și aromă). Eu nu îmi pierd vremea să ung fiecare sărățea cu ou, după ce e pusă în tavă… mult ou curge pe lângă ele. Metoda mea ergonomică este ungerea foii întregi cu ou bătut, cu ajutorul unei pensule late. În 2 secunde am rezolvat problema! Chimenul nu-l pun acum pentru că îmi blochează rotița de tăiere!
Am tăiat sărățele lungi și înguste ajutându-mă de rola pentru pizza. Apoi le-am presărat din belșug cu clasicul chimen (tipic în Ardeal) – care este și un bun digestiv, pe lângă rolul de plantă aromatică.
Coacere sărățele crocante și picante cu pastă de jumări, piper și untură
Am pus cuptorul la preîncins la 170 C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapta medie la cele pe gaz. Am așternut tăvile cu hârtie de copt și am transferat în ele aceste sărățele cu pastă de jumări și piper. Am continuat similar și cu al 2-lea pachet de aluat. În total au ieșit 3 tăvi mari de sărățele picante cu jumări.
Am introdus sărățelele cu jumări în cuptorul preîncins și le-am copt 18-20 de minute la 170 C. Eu coc câte 2 tăvi deodată și le schimb poziția între ele după 12 minute. Priviți câ de mult au crescut aceste sărățele! De aromele din bucătărie nici nu vă mai povestesc!
Am continuat coacerea și cu a 3-a tavă de sărățele. Atenție! Ele se coc mai repede dacă lucrați cu o singură tavă! Așa că după 14-15 minute începeți să vegheați gradul lor de rumenire!
Servire sărățele cu pastă de jumări și piper – din aluat spornic cu untură și brânză
Și mama a fost foarte încântată de aceste sărățele cu pastă de jumări! Sunt fantastic de fragede, ușor picante de la piper și extraordinar de gustoase și de aromate de la jumările măcinate din ele!
Ce bine arată! Pentru mine acestea sunt niște sărățele apetisante: bine coapte și rumenite! De aceea sunt fragede și crocante, nu cauciucate. Aceste sărățele picante cu jumări se pot păstra la cămară (în cutie de carton cu capac) și 1 săptămână! Factorul crocant depinde de umiditatea din atmosferă (dacă e vreme ploioasă sau dacă sunt aburi creați de gătit).
De obicei facem clasicele pogăci cu jumări și untură – rețeta aici.
Se pot face și melcișori cu jumări (pogăcele spiralate) – rețeta aici.
Sunt sigură că veți testa aceste sărățele cu pastă de jumări și piper și că veți face rețeta noastră de aluat fraged-dospit cu untură și brânză telemea sau frământată!
Am promis, la început, mai multe rețete de sărățele, pogăcele, covrigei sau saleuri – le găsiți aici.