De sarbatori intotdeauna imi place sa am pe masa mancare traditionala asa cum au toti romanii. Pe langa cozonac, salata de bouef, racituri neaparat trebuie sa avem si ceva traditional romanesc. Cum cele mai bune sarmale le face soacra-mea nu aveam cum decat sa va prezint reteta acesteia si preparata la ea in bucatarie, in oala ei de lut mult iubita. Am “comandat” sarmalele pentru Craciun asa ca am profitat de ocazie sa le fac poze si sa postez reteta pe site pentru voi.
Am primit lista de cumparaturi si am plecat de dimineata dupa carne tocata de porc de la macelarie, costita fara os afumata (neaparat), 2 fire de praz, niste rosii (am gasit doar cherry), cativa ardei kapia, 100-200 g de sorici si cam atat, insa lista a fost multa mai lunga 🙂 pentru ca am plecat dimineata la 8 si m-am intors la 12.
A fost destul de dificil sa pozez fiecare pas, socara-mea nefiind obisnuita cu stilul meu de gatit, la fiecare pas sa mai fac cate o poza si uite asa ma trezeam ca sare cate unu doi pasi din modalitatea de preparare. Din sfaturile retinute de la ea au fost; neaparat costita afumata, oala de pamant :), bulion / pasta de tomate de calitate, sorici, praz (ca cica e mai dulce) si timpul de pregatire la cuptor, cu capacul pus, fara cap, iar cu cap si tot asa vedeti voi mai jos in reteta.
Ce pot sa va spun este ca la final o sa aveti niste sarmale nemaipomenite, gustoase, care merg de minune cu o mamaliga calda si un ardei iute sau o ceapa rosie. Cine doreste poate sa puna si o lingura de smantana,.
Timp de pregatire: 30 minTimp de gatire: 140 minTimp Total: 170 minNumar portii:10 portiiGrad de dificultate: mediu
Ingrediente sarmale:
Mod de preparare sarmale traditionale:
I. Orezul se pune la inmuiat in apa calduta.
II. Prazul si ceapa se toaca cat mai marunt si se pune deoparte, o sa avem nevoie sa calim o parte din ele.
III. 400 g de costita o taiati feliute groase de 1 deget (pe care o s-o punem printre sarmale), restul de 200 de g se taie cubulete mici (o s-o punem in umplutura de sarmale). Costita se pune la prajit in ulei si se rumeste bine pe ambele parti, la fel si costita cubulete.
IV. Din Ceapa si prazul tocate 3 parti din acestea se calesc usor in ulei, restul puneti deoparte pentru umplutura de sarmale. Din ceapa si prazul calit opriti jumatate pentru a pune pe deasupra.
V. Intr-un bol mare se pune carnea tocata, ceapa necalita, ceapa calita, condimentele, costita afumata (cubuletele) si o lingura de paste de tomate cu zaharul si 2-3 linguri de apa se amesteca si se pun peste umplutura.
VI. Amestecati bine sa se omgenizeze toate ingredientele dupa care adaugati si orezul scurs de apa.
VII. Formati din foile de varza (taind cotorul/nervurile) niste bucati aprope ca niste servetele. Luati aluat de umplutura cu o lingura mare si incepeti sa formati sarmalele conform instructiunilor din poze sau filmare. Formati toate sarmalele si puneti-le pe un platou.
Video impaturit sarmale:
VII. Intr-o oala de lut/inox se pune pe fund varza tocata marunt, soriciul, firul de cimbur uscat, 3-4 boabe de piper si 2 foi de dafin.
VIII. Puneti apoi un rand de sarmale. Se pune apoi costita afumata (2-3 feliute), varza tocata marunt, 2-3 boabe de piper, 5-6 rondele de ardei kapia, 1-2 foi de dafin si pasta de tomate diluata cu putina apa.
IX. Procedati la fel pentru fiecare rand, pana terminati sarmalele.
X. Pe deasupra se pune, varza tocata, ceapa cu prazul calit, rosii feliute, ardei feliute, 8-10 bobite de piper si un praf de cimbrul maruntit. Se adauga apa pana se acopera sarmalele.
XI. Se dau la cuptor la 160 de grade pentru 1 h, fara capacul oalei. Se mai tine inca 1 h cu capac, dupa care la final pentru ultimile 10 minute se ia capacul sa se rumeneasca putin pe deasupra.
Pofta buna !