Sirop de brad cu lămâie – rețeta de sirop natural din muguri – fără conservanți
5 (1)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс Обучение
Форекс обучение

Acasă » reteta » Sirop de brad cu lămâie – rețeta de sirop natural din muguri – fără conservanți

Sirop de brad cu lămâie – rețeta de sirop natural din muguri – fără conservanți. Cum se face sirop din ace de brad? Cum se prepară acasă un sirop natural de brad? Rețete naturiste. Rețete de sirop de casă. Rețete cu muguri de brad.

Puteți pregăti acest sirop și folosind ace de brad mature, nu doar mugurii recoltați primăvara. Aroma va fi și mai puternică! Acest sirop de brad cu lămâie mă aduce înapoi în verile copilăriei.

Din muguri de brad se obțin două tipuri de sirop: unul crud (cu miere) și acesta fiert (cu zahăr și lămâie). Acesta din urmă a fost preluat de la vecinele săsoaice din Ardeal. În limba germană, acest sirop se numește Nadelbaumspitzen Sirup, Tannenwipfelsirup sau Fichtennadelsirup. Este foarte popular în Bavaria, dar și în regiunea de vest a Germaniei, mai ales în zona Pădurea Neagră (Schwarzwald).

Despre beneficiile terapeutice ale siropului din muguri de brad

În borcanul din dreapta imaginii vedeți extractul natural de muguri de brad cu miere preparat la rece. Acesta păstrează proprietățile terapeutice ale coniferelor datorită faptului că nu este supus procesului termic. Uleiurile volatile din brad au efect bronhodilatator (ameliorează respirația) și se pierd în mare parte prin fierbere – se evaporă pur și simplu. La fel se întâmplă și cu vitaminele, care sunt distruse prin fierbere.

În schimb, siropul fiert din muguri de brad (rețeta prezentată astăzi) are un gust și o aromă plăcută și are scopul de a ne răcori în zilele toride de vară (consumat cu apă rece plată sau minerală și cuburi de gheață) sau de a aduce puțină dulceață în zilele reci de iarnă, mai ales atunci când este adăugat în ceai sau diluat cu apă nu prea rece. Lămâia, în special coaja, îi conferă o notă de prospețime care ne aduce aminte de limonada naturală.



Rețineți că vorbim despre un sirop concentrat (nu un suc) care, în momentul consumului, se diluează cu apă într-un raport de 1:8 sau 1:10. Adică la 100 ml de sirop se adaugă 800-1000 ml de apă. Menționez acest lucru pentru a evita impresia că rețeta conține o cantitate mare de zahăr. Astfel se prepară siropurile!

Cantitățile de mai jos sunt suficiente pentru aproximativ 1 litru de sirop de brad cu lămâie. Puteți înmulți rețeta în funcție de nevoile dvs.

Rețeta: Sirop de brad cu lămâie – rețeta de sirop natural din muguri – fără conservanți

Timp de preparare: 15 minute

Timp de gatire: 30 minute

Timp Total: 45 minute

Ingrediente:

 

Cum se face sirop de brad cu lămâie – rețeta de sirop natural din muguri – fără conservanți?



ingrediente pentru sirop de brad cu lămâie

Vecinii mei au în grădină un brad imens, foarte bătrân și mi-au permis să culeg câțiva muguri din el. Mugurii de brad sunt practic capetele ramurilor respectiv crenguțele nou apărute primăvara. Se recunosc ușor prin culoarea verde deschis și țepii moi (acele lor nu sunt încă rigide).

Am cules acești „ciucurei” verzi și fragezi și i-am cântărit: am avut 150 g. Apoi i-am clătit bine cu apă rece. Trebuie limpeziți pentru că au praf și mici insecte. Dacă folosiți rămurele de brad mature atunci desprindeți acele de pe ele (de ramuri nu mai e nevoie).

Mod de preparare sirop din muguri de brad

Cum se face infuzia de ace de brad?

Am lucrat în 2 etape desfășurate în 2 zile consecutive. În prima zi am preparat infuzia de ace de brad. Am ales o oală încăpătoare (de cca. 4 L) și am pus în ea 1,5 L de apă rece. Am pus oala cu apă la fiert și, când a început să clocotească, am adăugar mugurii de brad, am stins imediat focul și am acoperit oala cu un capac.

Am lăsat totul nemișcat peste noapte (măcar 8 ore). A doua zi am ridicat capacul și am fost efectiv năucită de aroma intensă de brad care s-a ridicat din oala Acele și-au schimbat culoarea din verde viu în verde spălăcit.



Cum se fierbe siropul de brad cu lămâie și zahăr?

Am adăugat în oală 1 kg de zahăr și o lămâie tăiată în felii.

Am amestecat totul.

Apoi am pus oala cu sirop pe foc și am adus totul la fierbere la foc moderat. Am amestecat ocazional. Aveți grijă că se formează spumă care urcă până la buza oalei!

Cât se fierbe un sirop, un gem sau o dulceață? Cel mai simplu și corect este să folosim un termometru de cofetărie și să urmărim gradațiile acestuia: la 105 C se atinge stadiul de gem (jam) și ne putem opri cu fierberea. Da, toate soluțiile de zahăr cu apă vor avea aceeași consistență la 105 C însă va dura mai mult sau mai puțin până ce vom ajunge la acest stadiu, în funcție de conținutul de apă al fructelor. Termometrul meu poate fi cumpărat de aici. Îl folosesc mereu la prepararea bezelei italiene pentru macarons, a celei elvețiene pentru bezele, la cremele bătute de abur precum și la toate gemurile, dulcețurile și siropurile pe care le fac.



Dacă nu aveți un termometru de cofetărie (vă recomand să cumpărați unul!) atunci va trebui să urmăriți consistența și culoarea siropului: să devină ușor mai gros (nu ca mierea!) și să-și schimbe culoarea din incolor în roșiatic (nu maro caramelizat!). Adică așa cum se vede în imaginea de mai jos.

Gata! Am stins focul și am tras oala deoparte. Am lăsat siropul de brad la răcorit vreo 30 de minute amestecând ocazional în oală.

Cum se îmbuteliază și păstrează siropul de brad cu lămâie?

Am strecurat cu grijă (să nu mă ard!) siropul și l-am transvazat în sticle curate cu capac. Puteși folosi și borcane de 400 ml sau sticle cu gură mai largă. Feliile de lămâie sunt confiate și au un gust grozav! Fie le păstrați la frigider într-o cutie și le folosiții la cozonaci sau torturi, prăjituri, fie le puneți îm siropul de brad – asta dacă alegeți să-l îmbuteliați în sticle largi sau borcane.

În prealabil acestea (atât sticlele cât și capacele) au fost sterilizate.

Eu am umplut 3 sticle a câte 300 ml cu sirop de brad plus un pic pentru degustare. Le-am închis imediat cu capacele din dotare și le-am lăsat la răcorit. Apoi le-am mutat pe rafturile cămării. Priviți ce culoare superbă are acest sirop natural de casă!



Servire sirop de brad cu lămâie – rețeta de sirop natural din muguri – fără conservanți

Bineînțeles că am și gustat imediat o mostră Într-un pahar am pus un strat de 1 cm de sirop și l-am diluat cu vreo 250 ml de apă rece. Am obținut o băutură răcoritoare de casă cu arome intense de brad și lămâie – o limonadă extraordinar de gustoasă!

Cred că v-am făcut poftă cu acest sirop de brad cu lămâie și că veți testa rețeta în curând!

ePoftă bună!

Dacă va plăcut această rețetă vă așteptăm cu părerile voastre pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.

Votează această rețetă
[Total votanți: 1 Nota medie: 5]