Sirop de cătină rețeta simplă fără conservanți
5 (1)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Sirop de cătină rețeta simplă fără conservanți5 (1)

Sirop de cătină rețeta simplă fără conservanți. Cum se prepară siropul din cătină albă? Când se recoltează cătina și unde se poate cumpăra? Care sunt beneficiile cătinei? Cum se conservă cătina pentru iarnă?

Siropul de cătină este un sirop sănătos, acrișor cu aromă specifică.

Cătina albă (cătină de râu sau cătinăHippophaë rhamnoides L.), este un arbust foarte ramificat și spinos care crește și la noi în țară.

Despre cătină și beneficiile acesteia

Cătina se utilizează atât în industria alimentară cât și în industria farmaceutică. Știți câtă vitamina C conține cătina? Cătina conține de două ori mai multă vitamina C decât măceșul și de 10 ori mai multă decât lămâia. În fructele coapte conținutul depășește 400–800 mg la 100 g suc proaspăt. Alte vitamine prezente în fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Mai regăsim celuloză, betacaroten (într-un procent net superior celui din pulpă de morcov), microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier și sodiu, uleiuri complexe etc. (sursa).

Cătina se poate conserva și în miere, la borcan. Rețeta o găsiți aici.

Din aceste cantități rezultă circa 1 l sirop ce cătină.

Sirop de cătină rețeta simplă fără conservanți

Timp de preparare: 30 minute



Timp de gatire: 15 minute

Timp Total: 45 minute

Ingrediente:

 

Cum se face sirop de cătină rețeta simplă fără conservanți?

Unde se găsește cătină de cumpărat? Când se recoltează cătina albă?

Cătină se găsește cu cules în zonele cu sol nisipos, cu pietriș. Ea poate fi cumpărată din piață sau în magazine. Este cătină până și la raionul de fructe congelate. Pentru că juniorul este amator de cătină cu miere, îi mai cumpăr și cătină congelată și îi pun câte un borcănel și în extrasezon.

Cum se curăță și spală fructele (boabele) pentru sirop de cătină?

Cătina trebuie cutățata de crengi si frunze precum și de insecte sau alte impurități. Am spălat cătina în apă, am lăsat-o la scurs și apoi am întins fructele pe șervețele absorbante până s-au uscat complet.

Preparare sirop din cătină albă

Fierberea fructelor de cătină

Am pus cătina într-o cratiță adecvată și am fiert-o în 750 ml apă circa 6-8 minute. Ea trebuie să se deschidă un pic la culoare și să se inmoaie.

Zdrobirea și pasarea (strecurarea) bobițelor de cătină

Am pus cătina caldă dar nu fierbinte într-un procesor alimentar și am mărunțit-o până ce s-a transformat în pastă.



Am trecut această pastă printr-o sită deasă. Semințele le-am aruncat.

Cât zahăr se pune și cât se fierbe siropul de cătină fără conservanți?

Am adăugat zahărul și vanilia peste pasta de cătină și am pus totul la fiert pentru circa 8-10 minute (la foc mic-mediu). Acest sirop de cătină a scăzut un pic și a devenit transparent și portocaliu.

Îmbuteliere și păstrare sirop natural de cătină

Am îmbuteliat siropul fierbinte de cătină în sticle sterlizate cu ajutorul unei pâlnii. Pentru siguranță am folosit și o mică strecurătoare care să rețină eventualele mici fragmente de coajă rămase în sirop. Am închis imediat sticlele cu capacele din dotare (sterilizate și ele).

Iată siropul delicios de cătină! Are o culoare suprbă și este dulce-acrișor. Se consumă diluat cu apă: punem în pahar 50 ml de sirop și îl diluăm cu 200-250 ml de apă plată sau minerală.

Sticlele cu sirop de cătină se păstrează în cămară și rezistă bine peste 2 ani.



Din seria de siropuri cu efecte terapeutice vă recomand și siropul din muguri de brad cu lămâie – vezi aici – precum și extractul din muguri de brad cu miere – vezi aici.

Să încercați această rețetă simplă de sirop de cătină fără conservanți!

Aici găsiți mai multe rețete de conserve de fructe: gem, dulceață, compot, sirop etc.

ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 1 Nota medie: 5]