Se spune că reteta de sirop de soc la rece este un adevărat deliciu culinar, o bijuterie printre rețetele de sirop. Cu arome florale ce încântă simțurile și un gust uimitor de plăcut, este o alegere preferată în casa noastră.
Astfel, acest sirop de soc a devenit un însoțitor constant, o prezență fidelă alături de apa plată sau minerală. Fiecare gură este o călătorie în lumea aromelor delicate și a prospețimii. Atunci când stocul preparat de noi se epuizează, ne grăbim să achiziționăm din comerț pentru a nu rămâne fără acest minunat sirop.
Se poate savura ca o băutură racoritoare cu apă plată sau minerală, poate fi un ingredient minunat în limonade sau poate aduce o notă aparte cocktailurilor.
Cu sosul de soc, sezonul socatei se prelungește pentru noi luni, permițându-ne să ne bucurăm de gustul inconfundabil al acestor flori nemaipomenite chiar și după trecerea acestui sezon efemer.
În această aventură gustativă, alegerea florilor de soc este crucială. Optăm pentru zone nepoluate și le spălăm cu grijă înainte de a le folosi, pentru că poate ascunde în ele insecte sau poate avea urme de praf.
Prepararea acestui sirop de soc se face la rece, o procedură simplă ce nu durează mai mult de 15 minute. Cu toate acestea, timpul necesar pentru ca aromele florilor să se îmbine în mod corespunzător este de 3 sau 4 zile, perioadă în care macerarea face minuni pentru gust.
Pe lângă savoarea și aromele inconfundabile, siropul de soc are și multiple beneficii pentru sănătate. Florile de soc sunt bogate în bioflavonoizi, substanțe antioxidante și anticancerigene. Conțin, de asemenea, acizi benefici în tratarea alergiilor.
Ceaiul din flori de soc este un aliat de nădejde împotriva constipației, stafilococului auriu și răcelii. Un elixir minunat pentru sănătatea noastră, încântându-ne simțurile în fiecare înghițitură.
Anul trecut, din păcate, am pregătit o cantitate atât de mică de sirop de soc și am uitat să-i fac poze. Totuși, în acest an, mama a adus o adevărată comoară de flori de soc. Am pregătit deja socată și am uscat flori pentru a le folosi la ceai. Și desigur, am păstrat suficiente pentru a pregăti sirop de soc în cantități generoase.
Și în această perioadă a anului, mai putem explora și alte rețete delicioase de siropuri, aromele fiind la ele acasă și gata să ne învăluie simțurile într-o călătorie culinară.
Siropul de soc, fiind o rețetă destinată să fie un indulcitor esențial, necesită o cantitate generoasă de zahăr pentru a-i evidenția aromele într-un mod corespunzător. Trebuie să fie concentrat pentru a ne încânta gustul, așadar, nu vă sfiiți să adăugați cantitatea necesară.
Acesta se dilueaza dupa gust in bauturi racoritoare sau cocktailuri, asa ca veti pune mai putin sirop in bautura pe care o pregatiti.
Acestea fiind spuse va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru sirop de soc.
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatire: 4320 minute
Timp Total: 3 zile
Ingrediente
Mod de preparare sirop de soc:
Am luat fiecare floare de soc in parte si am spalat-o in baie de apa rece.
Am scufundat fiecare floare in apa, apoi am scuturat-o scuturat pentru a fi sigura ca nu raman insecte.
Am ales o oala mare, de 6 l, in care am pus apa si zaharul.
Le-am pus pe foc si le-am lasat pana cand s-a topit zaharul.
Am luat siropul de soc de pe foc si l-am lasat sa se raceasca cat sa fie caldut.
Am avut lamai bio, a caror coaja poate fi rasa, dar chiar si in acest caz am spalat bine coaja inainte sa o rad.
Am pus coaja rasa de la 3 lamai si sucul de la toate lamaile.
In acest moment am adaugat si florile si le-am apasat astfel incat sa intre toate in sirop.
Am acoperit oala cu un capac si am pus-o in frigider.
Va sta la rece 3-4 zile, dar puteti sa amestecati macar o data pe zi florile cu siropul. Daca vreti un sirop puternic aromat il lasati 4 zile.
Dupa acest interval de timp am strecurat siropul de soc folosind o strecuratoare fina si tifon.
Am folosit sticle care se inchid etans.
Siropul de soc poate fi pastrat in frigider pana in momentul in care vreti sa il serviti.
Daca aveti camara foarte racoroasa sau beci, atunci le puteti pastra in aceste spatii, alegand locurile cele mai intunecate.
ePoftă bună!
De altfel vă așteptăm cu părerile voastre și pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.
Iar dacă aveți idei de rețete vă invităm să le postați pe grupul nostru de Facebook @ePofta.ro.