Sirop de visine fara fierbere, crud, la rece. Cea mai simpla si sanatoasa reteta de sirop. Sirop de visine natural, fara conservanti, reteta pas cu pas. Cum se face sirop de casa? Cat zahar se pune la siropul de fructe facut in casa? Cum se face sirop crud de visine, zmeura, capsuni sau alte fructe de sezon.
In fiecare an pun cateva sticle de sirop de fructe. De obicei fac sirop de capsuni, de zmeura, afine sau de visine. Sirop natural de casa pe care nu-l fierb. Aceste sirop de visine fara fierbere pastreaza culoarea, gustul si aroma fructelor proaspete.
Aceasta reteta de sirop de visine fara fierbere, crud, se prepara la rece. Am pomenit anterior despre un sirop similar insa preparat din capsuni – vezi aici reteta.
Reteta de mai sus a fost testata de mii de cititori si toti au fost foarte incantati de rezultat! Reteta este una veche, de la bunica mea din Ardeal. Toata copilaria am baut aceste siropuri crude si aromate, pline de vitamine. La Ardeal se faceau si siropuri de afine, mure, zmeura, fragi, coacaze rosii sau negre etc.
Eu am adaptat reteta si am folosit visine. Fructele trebuie sa fie in stare foarte buna, fara defecte, fara zone putrede sau mucegaite etc. Trebuie alese bob cu bob. Eu am cules visine chiar din propria gradina.
Cantitatea de zahar care se pune la un sirop este cel putin dubla fata de cea de fructe. Facem sirop concentrat care sa reziste bine iarna. Tineti cont de faptul ca siropul se consuma in cantitati mici si se dilueaza cu apa: punem intr-un pahar un deget de sirop si completam cu apa rece simpla sau minerala.
Va las cantitatile pentru 4 L de sirop de visine fara fierbere. Avem nevoie de ceva mai mul de 1 kg de visine intregi deoarece ele au si samburi si in reteta vorbim despre 1 kg de visine curatate.
Sirop de visine fara fierbere, crud, la rece
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatire
Timp Total
15 minute
Ingrediente:
Cum se face reteta de sirop de visine fara fierbere, crud, la rece?
Cum se pregatesc visinele pentru sirop?
Am spalat visinele si le-am ales doar pe cele frumoase, fara defecte. Apoi le-am scos samburii si le-am cantarit.
Observatie: ar fi bine sa le maruntiti de pe-acum cu blenderul sau procesorul! Eu le-am lasat asa in prima faza si a trebuit sa le maruntesc in ziua a 2-a. Ideea e sa scoatem cat mai multa aroma si culoare din visine si asta se face cel mai bine cu ele tocate.
Preparare sirop de visine ziua 1
Am asezat visinele curatate intr-un castron si am pus 2 kg de zahar peste ele. Am stors si zeama a doua lamai si am amestecat totul bine.
Deasupra am turnat un litru de apa rece. Visinele nu ofera suficient lichid necesar dizolvarii zaharului.
Am amestecat totul bine si am dat vasul la frigider, acoperit cu folie de plastic. trebuie sa stea 24 de ore. Daca le-ati maruntit de la inceput puteti sa le lasati direct 48 de ore (2 zile). De vreo 2 ori pe zi am mai amestecat in visine ca sa ajut la dizolvarea zaharului.
Preparare sirop de visine ziua 2 – daca ati folosit visine nezdrobite
Am scos castronul cu visine de la rece. Arata OK insa culoare si aroma siropului nu au fost ceea ce mi-am dorit (pentru ca am pus visinele nezdrobite).
Asa ca am decis sa zdrobesc visinele. Le-am scos cu o lingura perforata si le-am mutat intr-un bol mai mic. Le-am procesat apoi cu blenderul de mana.
Apoi am mutat visinele pasate inapoi in castronul mare cu sirop.
Am amestecat bine in siropul de visine, am acoperit castronul si l-am dat iar la frigider pentru 24 de ore.
Cum se strecoara si se pune in sticle un sirop de visine crud pentru iarna?
In a 3 a zi am scos castronul din frigider, am amestecat bine compozitia si am trecut la strecurarea siropului.
Ar fi bine sa lucrati cu o sita mai rara si apoi cu una mai fina. Este nevoie de 2 strecurari daca dorim un sirop de visine limpede.
IMPORTANT – daca nu aveți cămară răcoroasă s-ar putea ca siropul să fermenteze! Ca să preveniți aceasta va trebui să puneți câte 2 pastile de aspirină zdrobite sau câte un vârf de cuțit de conservant la fiecare 1 litru de sirop strecurat și să amestecați bine!
Pulpa ramasa se poate amesteca cu iaurt simplu si iata un iaurt cu visine bun si aromat! Ea se poate pastra si la frigider cateva zile, in cutie inchisa sau borcan si se poate folosi la prajituri, creme etc.
Siropul strecurat se toarna cu palnia in sticle curate si sterilizate – vezi aici cum se sterilizeaza borcanele si sticlele pentru conserve.
Sticlele cu sirop de visine se inchid ermetic cu capace sau dopuri sterilizate si pot fi duse in camara. Siropul rezista foarte bine si 2-3 ani. Nu mai ramane decat sa ne preparam un pahar de sirop de visine rece cu apa minerala si cateva cuburi de gheata!
O delicatesa! Sirop de visine natural, aromat, dulce acrisor… ca pe vremuri.
Daca sunteti amatori de siropuri de casa, atunci va recomandam si reteta de sirop de menta (fara coloranti) – reteta aici.
Sper ca veti incerca aceasta reteta veche de sirop de visine fara fierbere, crud, la rece si ca veti fi incantati de ea!