Snitel de vita cu ceapa – felii de carne de vitel (sau vita) cu un sos cremos de ceapa. Un fel de friptura scazuta de vita sau o tocanita de vitel. Desi nu pare mancare pentru copii, acest snitel de vita cu ceapa face parte din categoria amintirilor din copilarie legate de bunica. Pe atunci nu prea eram mare amatoare de sosuri, dar acest snitel cu ceapa mi-a placut atat de mult incat, daca reusea bunica sa faca rost de carne de vitel sau vita, clar trebuia sa-mi faca.
Snitel vine de la „Schnitzel” (lb. germana) si desemneaza o felie subtire de carne, fara os. Snitelul vienez este cel pane – in faina, ou pesmet. Deci nu orice snitel trebuie sa fie prajit in crusta crocanta. Aici vedeti cum se face un snitel vienez autentic – reteta aici.
Sosul de ceapa este foarte bine facut, nu se simt bucatile de ceapa, ci este cremos si aromat. Practic snitelele cu ceapa se pot face si cu carne de porc, dar mie personal cu carne de vitel sau vita imi plac mai mult.
Din cantitatile de mai jos rezulta 4 portii de snitel de vita cu ceapa.
Snitel de vita cu ceapa
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatire: 30 minute
Timp Total: 45 minute
Pregatirea carnii pentru snitele cu ceapa
Carnea de vitel se taie feliute, de grosime de circa 1 cm. Se bate foarte usor (eu am un batator de carne cu o suprafata neteda, cu aceea se bate perfect).
Feliile se sareaza se pipereaza, se dau prin faina si se scutura usor.
Intre timp, intr-o tigaie se pune la incins uleiul. Snitelele se prajesc pe ambele parti pana devin usor rumene. Se scot intr-o tava.
Pregatirea sosului de ceapa
Ceapa se curata si se rade pe razatoarea mare sau se taie solzi (pestisori).
Intr-o kukta (oala sub presiune) sau intr-o oala grea de fonta (cel mai bine intr-un slow cooker) se aseaza carnea si ceapa, in straturi. Se incepe cu un strat de 1/3 ceapa, desupra lui urmeaza 1/2 din feliile de carne, iar ceapa, iar carne si la final se incheie cu ceapa. 3 straturi de ceapa cu 2 straturi de carne intre ele.
Se mai sareaza deasupra un pic si se adauga 300 ml apa, cat sa ajunga la nivel cu ultimul strat de carne. Tot acum am presarat si o lingurita rasa de paprika (boia dulce).
Oala sub presiune (inchisa) cu aceste snitele de vita cu ceapa se pune la fiert si se cronometreaza 30 de minute de la momentul inceperii fierberii – daca este vitel. Daca aveti carne mai batrana mariti timpul pana la 40-50 de minute. Carnea trebuie sa fiarba la foc foarte mic. Daca folositi o oala grea de fonta va dura 2 – 3 ore gatirea acestor snitele cu ceapa si cel mai bine este sa le fierbeti la cuptor, cu capac, la 170 C.
Marea problema a acestui preparat ca risca sa se prinda. Ideal este sa-l faceti intr-un slow cooker, unde in 8 ore preparatul va iesi perfect si unde nu are cum sa se arda.
Dupa ce s-a scurs timpul necesar fierberii se inchide focul si se asteapta pana se depresurizeaza kukta (oala sub presiune). Faina de pe snitele a legat sosul de ceapa, acesta devenind cremos.
Servire Snitel de vita cu ceapa
Acest snitel de vita cu ceapa se serveste cel mai bine cu galuste de faina, care absorb din sosul delicios. Sunt potriviti si cartofii (piure sau natur) sau pastele scurte fierte.
Am decorat acest snitel de vita cu ceapa cu cateva ramurele proaspete de cimbru. Carnea este frageda, se poate manca cu furculita. Sosul este cremos si aromat.
Din felii de soia texturata se pot face snitele cu sos de ceapa si rosii – reteta aici.
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe retete cu carne de vita – vitel: