Șnițele din conopidă pane la cuptor sau la air fryer – cu crustă crocantă cu usturoi. Rețeta de conopidă pane cu pesmet, usturoi și parmezan. Cum se face șnițel pane din felii de conopidă? Cât timp se gătește conopida la aburi? Rețete cu conopidă sau broccoli. Rețete de legume pane.
Sunt mare amatoare de conopidă și o gătesc în multe moduri. De data aceasta am făcut niște șnițele din conopidă pane, la cuptor (sau la air fryer – friteuză cu aer cald). Au ieșit grozav de faine! Au crustă rumenită și crocantă cu pesmet, parmezan și usturoi iar miezul lor este moale, cremos. Merg foarte bine cu diferite sosuri calde sau reci și cu salată verde.
De obicei făceam conopidă pane prăjită în tigaie – rețeta aici. Acum am zis să văd cum ar ieși la cuptor.
Din cantitățile de mai jos rezultă 3-4 porții de șnițele din conopidă pane la cuptor.
Șnițele din conopidă pane la cuptor sau la air fryer – cu crustă crocantă cu usturoi
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatire: 20 minute
Timp Total: 50 minute
Ingrediente:
Cum se fac Șnițele din conopidă pane la cuptor sau la air fryer – cu crustă crocantă cu usturoi?
Cum se taie șnițelele din conopidă?
Am spălat conopida și i-am îndepărtat frunzele și baza groasă a tulpinii. Am tăiat-o în două.
„Schnitzel” (șnițel) înseamnă, în limba germană, tăietură, felie. Nu e musai să fie vorba despre carne. Italienii le zic „scaloppine” iar francezii „escalope”.
Am tăiat felii de conopidă cu grosime de cca. 1,5 cm. Da, dintr-o conopidă ies 4 felii sau șnițele frumoase, restul fiind căzături. NU le aruncăm ci le folosim la alte preparate! Vă arăt, la final, ce putem face cu bucățile mici de conopidă. Momentan le strângem într-o punguță sau caserolă și le dăm la frigider. Puteți păstra bucățelele de conopidă 2-3 zile la frigider, așa că aveți timp să le gătiți în zilele următoare.
Cam așa arată o felie faină de conopidă pentru șnițele.
Câte minute se fierbe conopida la abur?
Ca să nu se umple de apă, prefer să gătesc conopida la abur, nu să o fierb în apă. Așa că am pus la fiert 1 L de apă într-o oală. Când aceasta a început să clocotească, am pus feliile de conopidă într-o sită și le-am așezat deasupra apei, fără să o atingă. Am acoperit totul cu un capac și am setat cronometrul la 6 minute. Conopida se gătește cam 90% în aceste minute, ea rămânând ușor „al dente”.
Am acoperit sita cu o farfurie pe care am pus șervețele și am răsturnat feliile de conopidă fiartă pe ea. Le-am tamponat și deasupra cu șervete ca să scap de umiditate. Am lăsat feliile la răcorit câteva minute. Nu vă necăjiți dacă se mai rup bucățele din ele deoarece șnițelele pot fi recompuse în tavă (facem puzzle cu ele).
Mod de preparare conopidă pane cu crustă de pesmet cu parmezan și usturoi – șnițele la cuptor sau la air fryer (friteuză cu aer cald)
Cum se face pesmetul aromat cu usturoi, parmezan și paprika (boia)?
Într-o farfurie adâncă am preparat panada: pesmet amestecat cu sare, usturoi granulat, parmezan ras fin și boia. Boiaua, pe lângă gust și aromă, dă culoare frumoasă acestor șnițele din conopidă pane! Fără ea, ele ar arăta nu foarte apetisant deoarece, oricât ne dorim, pesmetul nu se rumenește la cuptor așa cum o face în baie de ulei. Boiaua dulce poate fi amestecată cu boia iute sau cu harissa pudră.
Am pus cuptorul la preîncins la 200 C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapta înaltă la cele pe gaz. Am sărat lejer feliile de conopidă și le-am trecut, cu mare grijă, prin pesmetul aromat.
Am uns cu pensula o tavă cu 1/2 de lingură de ulei și am aranjat în ea șnițelele de conopidă. Cum ziceam mai sus, facem puzzle cu bucățelele care s-au rupt din ele. Am pensulat (sau pulverizat cu spray) conopida cu puțin ulei și am dat tava la cuptorul preîncins.
Coacere șnițel pane de conopidă la cuptor sau la air fryer
Am rumenit la cuptor aceste șnițele din conopidă pane cca. 18-20 de minute sau până ce arată ca cele de mai jos. La air fryer se prăjesc cca. 12-15 minute la 200 C (aveți grijă să nu se ardă!). Tare bine miroase în bucătărie: a usturoi și a parmezan gratinat!
Servire Șnițele din conopidă pane la cuptor sau la air fryer – cu crustă crocantă cu usturoi și parmezan
Aceste șnițele din conopidă pane se servesc fierbinți, imediat ce-au ieșit din cuptor sau din air fryer. Noi le-am mâncat împreună cu o salată verde și cu un sos cremos de brânză.
Aici este rețeta sosului cald de brânzeturi cu smântână. Este grozav de fin și de gustos!
Cum vă spuneam și în intrducere, această conopidă pane la cuptor are crustă crocantă și miez moale, cremos. O nebunie!
Mai ales când treci fiecare îmbucătură prin sosul cald de cașcaval! Să știți că șnițelele pane de conopidă sunt foarte bune și reci, a doua zi, la temperatura camerei. Ele pot fi și reîncălzite la microunde.
V-am promis câteva idei de utilizare ale „căzăturilor” de conopidă rămase de la felierea ei. Prima idee este popcornul de conopidă (la cuptor) – rețeta aici.
Sau le folosiți la prepararea unei delicioase salate de conopidă cu maioneză, iaurt și usturoi – rețeta aici.
Nouă ne place foarte mult ciorba ardelenească de conopidă cu cartofi, afumătură și smântână – rețeta aici. Micile bucățele de conopidă pot fi folosite cu succes la prepararea ei!
Nu în ultimul rând vă recomand și rețeta de piure de conopidă cu cartofi și unt – rețeta aici. Este foarte fin, cremos și gustos!
Dacă sunteți amatori de conopidă, atunci aici găsiți mai multe rețete cu această legumă versatilă.