Somon la grătar sau în tigaie – o rețetă pentru rondele de somon marinat cu usturoi, perfecte pentru gătitul la grătar. Cum se pregătește somonul la grătar sau în tigaie? Sunt folosite arome precum marar, usturoi și lămâie pentru marinadă, iar rezultatul este un somon suculent și savuros.
Când aprind grătarul din curte, îmi place să pregătesc o varietate de preparate. Pe lângă clasicele cevapcici, frigărui și mici, îmi plac mult preparatele din pește sau legume. Astfel, rețeta de somon la grătar devine o opțiune sănătoasă și rapidă.
Reteta de somon la grătar sau în tigaie este extrem de simplă și poate fi pusă în aplicare cu ușurință. Carnea de somon este uleioasă și se comportă excelent în timpul gătirii, fie că o faci la tigaie sau pe grătar în aer liber. De obicei, aleg să prepar și o garnitură de legume la grătar care completează perfect acest deliciu. Sparanghelul tânăr, ceapa caramelizată, roșiile la grătar sau ardeii copți sunt câteva opțiuni excelente pentru a însoți somonul.
Mă bucur să mă folosesc de o marinadă simplă pentru a adăuga arome somonului, inclusiv usturoi, lămâie și marar. Cu toate acestea, nu las somonul la marinat mai mult de 5 minute înainte de gătire. De ce? Pentru că aciditatea lămâii începe să acționeze asupra proteinelor încă de la început, iar scopul este să obținem un somon copt perfect, nu să-l usucăm excesiv. Acest principiu este expus în detaliu și în rețeta mea pentru pastrav la grătar.
Marinada pentru somon este simplă și conține ulei de măsline, sare, piper, fulgi de chili (ardei iute uscat), usturoi, lămâie și marar verde tocat. Mararul se potrivește de minune cu somonul, dar, dacă nu vă place aroma sa, puteți înlocui cu pătrunjel verde tocat.
Bucățile de somon pot fi fie fileuri (cu piele, dar fără oase) sau rondele, așa cum am avut eu. De regulă, o felie cântărește în jur de 250-300 de grame, în funcție de dimensiunea somonului. Întotdeauna aleg somon proaspăt de la raionul de pescărie din Selgros. Dacă utilizați somon congelat, trebuie să-l dezghețați treptat (în frigider), să-l scurgeți bine și să-l tamponați cu atenție cu șervețele absorbante de bucătărie pentru a elimina excesul de umiditate. Prezența apei nu ajută deloc procesul de prăjire și rumenire.
Din cantitatile de mai jos am obtinut 2 portii de somon la gratar sau tigaie. Puteti multiplica ingredientele in functie de necesitati.
Somon la gratar sau tigaie – reteta de rondele de somon marinate cu usturoi prajite la grill
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatire: 8 minute
Timp Total: 13 minute
Ingrediente:
Marinada aromata:
Garnituri potrivite:
Cum se face reteta de somon la gratar sau tigaie?
Ingrediente pentru somon la gratar
Am inspectat feliile de somon si le-am razuit solzii de pe piele (laterala). Nu am indepartat pielea. Am sters bine bucatile de somon cu servete absorbante si le-am asezat pe un tocator curat.
Am pregatit si marinada aromata de care am povestit mai sus. Reteta ei pas cu pas o gasiti aici.
Am asezonat fiecare felie de somon (pe ambele parti) cu sare si piper negru proaspat macinat.
Apoi am uns feliile (pe ambele fete) cu marinada aromata de mai sus si le-am lasat sa stea 5 minute pe o farfurie.
Cum se prajeste somonul la gratar sau tigaie?
Somon prajit la tigaie: incingem bine o tigaie de fonta sau cu suprafata antiaderenta (fara ulei in ea). Asezam feliile de somon si reducem flacara la mediu spre mare. Daca sunt fileuri le vom aseza cu pielea in jos. Dupa 3-4 minute verificam gradul de rumenire si intoarcem feliile si pe verso. Le mai prajim 3-4 minute, in functie de grosimea lor si apoi le scoatem pe platoul de servire.
Somon prajit la gratar: incingem bine gratarul (electric, pe gaz sau cu jar de lemne sau carbuni) si-i ungem barele temeinic cu putina slanina. Pestele are tendinta de a se lipi de grilajul gratarului daca acesta nu este uns bine.
De data aceasta am folosit un gratar electric. Am asezat feliile de somon pe gratarul bine incins si uns si le-am lasat nemiscate 4 minute. Aveti grija sa nu le ardeti! Verificati mereu sa nu existe flacara deschisa sub carne, in cazul prajirii la jar. Langa el am pus si niste legume la copt: rosii cherry pe o frigaruie si cateva fire de sparanghel. Pe ambele le-am uns cu putina marinada aromata si apoi le-am asezat pe gratar.
Dupa 4 minute am decis sa-l intorc cu ajutorul unei spatule, avand grija sa nu rup felia frumoasa de somon. Ce bine arata! Ce crusta rumena si aromata are!
Am mai lasat bucata de somon inca 3-4 minute ca sa se prajeasca si pe verso. Nu exageram cu prajitul pentru ca vom obtine un peste uscat! Somonul trebuie sa ramana fraged, cu carne lucioasa in interior.
Servire somon la gratar cu legume
Am scos feliile de somon la gratar pe farfurii si le-am lasat 3-4 minute sa se odihneasca. Intre timp m-am ocupat si de garnitura de legume la gratar.
Dintre toate acestea am ales sparanghelul, rosiile si ceapa caramelizata. Merg foarte bine cu somonul prajit la gratar. Am facut si o salata verde simpla cu un dressing cu lamaie. Am pus pe masa si restul de marinada aromata ramasa si fiecare si-a mai picurat cate putin peste somon si legume. Ce usturoiata si faina e!
Sa incercati aceasta reteta simpla de somon la gratar cu marinada aromata cu usturoi, lamaie si marar! Iese ceva tare bun!
ePoftă bună!
De altfel vă așteptăm cu părerile voastre și pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.
Iar dacă aveți idei de rețete vă invităm să le postați pe grupul nostru de Facebook @ePofta.ro.