Sos alb de post – rețeta de sos „Bechamel” vegan – fin și cremos. Cum se face sos Bechamel (besciamella) de post? Sos alb fiert cu lapte vegetal de ovăz sau soia. Prepararea sosului alb vegan, fără lactate de origine animală. Rețete de sosuri și dressinguri. Rețete de post.
Acest sos alb de post este fin, cremos și foarte gustos! Este un fel de sos „Bechamel” (zis și besciamella) preparat cu ingrediente vegane: făină, ulei și lapte vegetal. Termenul vegan semnalează faptul că preparatul nu conține ingrediente de origine animală și nu trebuie confundat cu raw vegan care exclude prepararea termică a ingredientelor vegane. Mâncarea vegană este exact cea acceptată de postul ortodox.
Am pornit de la sosul alb franțuzesc (Bechamel) care conține unt și lapte de vacă, adaptându-l cu ingrediente vegane. Proporțiile sosului clasic Bechamel (aici este rețeta după Larousse Gastronomique) sunt de 1:1:10, adică o parte făină, o parte unt și 10 părți lapte. De exemplu: 50 g făină, 50 g unt, 500 g lapte.
În cazul sosului alb de post aceste proporții schimbă deoarece folosim alte ingrediente. Uleiul este mult mai gras decât untul și se pune în cantitate mai mică decât făină. Nici lapte vegetal nu mi-a intrat cât am crezut, ci ceva mai puțin. Am notat exact masa fiecărui ingredient pentru a vă putea oferi o rețetă corectă și care să vă reușească din prima. Toate ingredientele sunt cântărite (pe cântar electronic), inclusiv lichidele.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 500 g de sos alb de post sau „Bechamel” vegan.
Sos alb de post – rețeta de sos „Bechamel” vegan – fin și cremos
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatire: 10 minute
Timp Total: 15 minute
Ingrediente:
Cum se face Sos alb de post – rețeta de sos „Bechamel” vegan – fin și cremos?
Ingrediente pentru sos bechamel (besciamella) de post
Am pregătit o crăticioară antiaderentă, laptele vegetal, uleiul și făina. Alegeți lapte vegetal neutru ca și gust și arome: de ovăz sau de soia. Laptele de migdale sau de cocos nu sunt potrivite în această rețetă.
Mod de preparare sos alb fiert cu lapte vegetal și ulei – rețeta de post
Am pus crăticioara pe cântar, am adus la zero (am făcut tara) și am pus 50 g de făină. Am adus iar la zero și am cântărit 30 g de ulei de floarea soarelui. Am pus un praf bun de sare și am amestecat totul cu o lingură de lemn. Într-un castron am cântărit laptele de ovăz (rece).
Am așezat crăticioara la foc mic și am amestecat constant în mixul de ulei cu făină și sare, până ce a început să sfârâie ușor (făina se albește un pic). NU rumenim făina! Apoi am început să adaug treptat din laptele de ovăz (rece) și să amestec viguros pentru a nu se forma cocoloașe de făină. Încet, încet am tot pus din laptele vegetal și am tot amestecat acest sos alb de post.
În final am obținut un sos fluid pe care l-am fiert cca. 5 minute la foc foarte mic, amestecând constant în cratiță. Sosul Bechamel de post este gata! L-am gustat de sare și i-am corectat asezonarea. Dacă are cocoloașe puteți scăpa ușor de ele prin strecurarea sosului prin sită fină. Nu vă panicați! Am stins focul, am tras crăticioara deoparte și am acoperit sosul cu folie alimentară de plastic aplicată direct pe suprafața lui. Acest lucru previne formarea acelei „coji” nedorite.
Servire sos alb de post – rețeta de sos „Bechamel” vegan – fin și cremos
Iată cât de minunat este acest sos alb de post! Este bine legat, cremos și foarte gustos!
Aici vedeți mai bine consistența lui: nu e gros ca budinca, dar nici prea subțire! El se îngroașă mult pe măsură ce se răcește. Sosul acesta poate fi păstrat 4-5 zile la frigider (acoperit) și se reîncălzește la nevoie, adăugând un pic de lapte vegetal în crăticioară.
El poate fi completat cu usturoi zdrobit sau cu un pic de muștar, cu un pic de lămâie (coajă rasă și suc), cu ierburi aromatice proaspete etc. Practic este un sos de bază din care puteți face multe alte sosuri cu gusturi și arome diferite. Puteți transforma sosul de post într-un sos delicios de lămâie cu usturoi și pătrunjel verde – rețeta aici. În locul Bechamel-ului clasic din rețeta de acolo, folosiți rețeta de aici, de post.
Aici e rețeta sosului de muștar care poate fi făcut cu acest sos alb vegan (și fără smântână!).
Sosul „Bechamel” de post se poate servi alături de legume coapte, prăjite sau fierte. Faceți o tavă de rădăcinoase rumenite la cuptor (rețeta aici) și le prezentați alături de sosul alb vegan.
Puteți folosi acest sos alb de post la prepararea clasicului spanac cremos cu usturoi – rețeta aici.
Sau la piureul fin de urzici cu usturoi (fără smântână de la final) – rețeta aici.
Aici vă las colecția noastră cu peste 250 de REȚETE DE POST (vegane). În poză este maioneza fină de post – rețeta aici.