Sos alb de post – rețeta de sos „Bechamel” vegan – fin și cremos
0 (0)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Sos alb de post – rețeta de sos „Bechamel” vegan – fin și cremos0 (0)

Sos alb de post – rețeta de sos „Bechamel” vegan – fin și cremos. Cum se face sos Bechamel (besciamella) de post? Sos alb fiert cu lapte vegetal de ovăz sau soia. Prepararea sosului alb vegan, fără lactate de origine animală. Rețete de sosuri și dressinguri. Rețete de post.

Acest sos alb de post este fin, cremos și foarte gustos! Este un fel de sos „Bechamel” (zis și besciamella) preparat cu ingrediente vegane: făină, ulei și lapte vegetal. Termenul vegan semnalează faptul că preparatul nu conține ingrediente de origine animală și nu trebuie confundat cu raw vegan care exclude prepararea termică a ingredientelor vegane. Mâncarea vegană este exact cea acceptată de postul ortodox.

Am pornit de la sosul alb franțuzesc (Bechamel) care conține unt și lapte de vacă, adaptându-l cu ingrediente vegane. Proporțiile sosului clasic Bechamel (aici este rețeta după Larousse Gastronomique) sunt de 1:1:10, adică o parte făină, o parte unt și 10 părți lapte. De exemplu: 50 g făină, 50 g unt, 500 g lapte.

În cazul sosului alb de post aceste proporții schimbă deoarece folosim alte ingrediente. Uleiul este mult mai gras decât untul și se pune în cantitate mai mică decât făină. Nici lapte vegetal nu mi-a intrat cât am crezut, ci ceva mai puțin. Am notat exact masa fiecărui ingredient pentru a vă putea oferi o rețetă corectă și care să vă reușească din prima. Toate ingredientele sunt cântărite (pe cântar electronic), inclusiv lichidele.

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 500 g de sos alb de post sau „Bechamel” vegan.

Sos alb de post – rețeta de sos „Bechamel” vegan – fin și cremos

Timp de preparare: 5 minute

Timp de gatire: 10 minute



Timp Total: 15 minute

Ingrediente:

 

Cum se face Sos alb de post – rețeta de sos „Bechamel” vegan – fin și cremos?

Ingrediente pentru sos bechamel (besciamella) de post

Am pregătit o crăticioară antiaderentă, laptele vegetal, uleiul și făina. Alegeți lapte vegetal neutru ca și gust și arome: de ovăz sau de soia. Laptele de migdale sau de cocos nu sunt potrivite în această rețetă.

Mod de preparare sos alb fiert cu lapte vegetal și ulei – rețeta de post

Am pus crăticioara pe cântar, am adus la zero (am făcut tara) și am pus 50 g de făină. Am adus iar la zero și am cântărit 30 g de ulei de floarea soarelui. Am pus un praf bun de sare și am amestecat totul cu o lingură de lemn. Într-un castron am cântărit laptele de ovăz (rece).

Am așezat crăticioara la foc mic și am amestecat constant în mixul de ulei cu făină și sare, până ce a început să sfârâie ușor (făina se albește un pic). NU rumenim făina! Apoi am început să adaug treptat din laptele de ovăz (rece) și să amestec viguros pentru a nu se forma cocoloașe de făină. Încet, încet am tot pus din laptele vegetal și am tot amestecat acest sos alb de post.

În final am obținut un sos fluid pe care l-am fiert cca. 5 minute la foc foarte mic, amestecând constant în cratiță. Sosul Bechamel de post este gata! L-am gustat de sare și i-am corectat asezonarea. Dacă are cocoloașe puteți scăpa ușor de ele prin strecurarea sosului prin sită fină. Nu vă panicați! Am stins focul, am tras crăticioara deoparte și am acoperit sosul cu folie alimentară de plastic aplicată direct pe suprafața lui. Acest lucru previne formarea acelei „coji” nedorite.



Servire sos alb de post – rețeta de sos „Bechamel” vegan – fin și cremos

Iată cât de minunat este acest sos alb de post! Este bine legat, cremos și foarte gustos!

Aici vedeți mai bine consistența lui: nu e gros ca budinca, dar nici prea subțire! El se îngroașă mult pe măsură ce se răcește. Sosul acesta poate fi păstrat 4-5 zile la frigider (acoperit) și se reîncălzește la nevoie, adăugând un pic de lapte vegetal în crăticioară.

El poate fi completat cu usturoi zdrobit sau cu un pic de muștar, cu un pic de lămâie (coajă rasă și suc), cu ierburi aromatice proaspete etc. Practic este un sos de bază din care puteți face multe alte sosuri cu gusturi și arome diferite. Puteți transforma sosul de post într-un sos delicios de lămâie cu usturoi și pătrunjel verde – rețeta aici. În locul Bechamel-ului clasic din rețeta de acolo, folosiți rețeta de aici, de post.

Aici e rețeta sosului de muștar care poate fi făcut cu acest sos alb vegan (și fără smântână!).

Sosul „Bechamel” de post se poate servi alături de legume coapte, prăjite sau fierte. Faceți o tavă de rădăcinoase rumenite la cuptor (rețeta aici) și le prezentați alături de sosul alb vegan.



Puteți folosi acest sos alb de post la prepararea clasicului spanac cremos cu usturoi – rețeta aici.

Sau la piureul fin de urzici cu usturoi (fără smântână de la final) – rețeta aici.

Aici vă las colecția noastră cu peste 250 de REȚETE DE POST (vegane). În poză este maioneza fină de post – rețeta aici.

Votează această rețetă
[Total votanți: 0 Nota medie: 0]