Sos Big Mac pentru burgeri, fripturi sau cărnuri la grătar. Cum se face sosul pentru burgeri în genul Mc Donald’s? Sos de casă pentru hamburger, cheeseburger sau pentru grătare, fripturi la cuptor, sandvișuri calde sau reci, lipii umplute etc. Rețete de sosuri reci și calde.
Multă lume încearcă să descifreze rețetele originale are diferitelor preparate celebre și să creeze replici ale acestora. Da, și acest sos Big Mac este un „copycat” al sosului original pentru burgerii preparați de Mc Donald’s. Este un sos rece, cremos, acrișor-dulceag și foarte gustos, care se prepară rapid și cu ingrediente ieftine, la îndemâna oricui.
Am făcut acest sos special pentru Big Mac Roll (rulada-burger) – rețeta aici. A ieșit o nebunie!
Maioneza este baza acestui sos și vă recomand să o faceți acasă! Vă las aici rețeta rapidă (în 60 de secunde) de maioneză clasică sau rețeta de maioneză dietetică (fără ulei) – vezi aici.
Puteți face acest sos Big Mac și de post dacă folosiți maioneză vegană (de post) – rețeta aici.
Sunt multe rețete de Big Mac sauce și am citit vreo 5-6 dintre ele. M-am oprit asupra acesteia pe care am adaptat-o discret. Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 350 g de sos Big Mac – adică vreo 8-10 porții.
Sos Big Mac pentru burgeri, fripturi sau cărnuri la grătar
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatire
Timp Total
10 minute
Ingrediente:
Cum se face acest Sos Big Mac pentru burgeri, fripturi sau cărnuri la grătar?
Ingrediente pentru Big Mac sauce
Am folosit un castravete murat mărișor, o jumătate de ceapă (roșie sau albă) tocată fin și un pic de usturoi mărunțit.
Am făcut rapid un pic de maioneză clasică (aveți mai sus rețeta) peste care am mai pus niște muștar. Am ras fin castravetele murat și am pregătit mierea, ketchupul și condimentele. În majoritatea rețetelor americane se folosea „pickle relish” – un fel de dulceață din castraveți cu oțet pe care eu am înlocuit-o cu castravete murat și un pic de miere. Este nevoie de acest dulce în sosul Big Mac!
Modul de preparare a sosului Big Mac pentru hamburgeri, cheeseburger sau cărnuri fripte la cuptor sau pe grătar
Am adăugat ketchup peste maioneza și muștarul din castron și am amestecat cu lingura.
Am adăugat ceapa, usturoiul și castravetele murat ras și am amestecat bine. Am pus un pic de miere și boia dulce. Am adăugat doar câteva picături de oțet alb deoarece sosul era destul de acrișor.
În final am asezonat acest sos Big Mac cu sare și piper negru proaspăt măcinat.
L-am amestecat bine și l-am gustat. Este perfect!
Servire și păstrare Sos Big Mac pentru burgeri, fripturi sau cărnuri la grătar
Sosul Big Mac este cremos, dulceag-acrișor, potrivit de sărat, cu arome faine de ceapă, usturoi și castraveți murați. El se poate păstra la frigider (în borcan sau cutie de plastic) până la 4-5 zile.
Cum ziceam mai sus, am garnisit cu el rulada Big Mac (rețeta în introducere). Super!
El se potrivește perfect cu oricare dintre acești burgeri de casă: de somon (rețeta aici), de curcan (rețeta aici) sau cu cheeseburger de vită (rețeta aici).
Acest sos Big Mac se poate folosi și la sandvișuri reci sau calde, la umplerea lipiilor sau tortillas dar și pentru a însoți chiftele, cărnuri fripte la grătar, la tigaie sau la cuptor. Este fantastic de gustos și merită să-l testați!
Recent am făcut și Sosul 1000 de insule (Thousand Island Dressing) care seamănă mult cu sosul Big Mac (de fapt e invers!). El mai are și alte ingrediente în compoziție și are textură fină, cremoasă – vezi aici rețeta.
Aici găsiți mai multe rețete de sosuri (calde și reci, dressinguri, dipuri și marinade.