Sos de brânză albastră – rețeta de blue cheese dip (la rece). Sos cremos cu brânză cu mucegai albastru pentru Buffalo chicken wings (aripioare de pui în stil Buffalo) sau crudități, nachos. Cum se face blue cheese dip? Rețete de dipuri. Rețete cu brânză albastră. Rețete de aperitive și gustări (snacks).
Acest sos de brânză albastră se prepară foarte rapid și ușor. Totul se face la rece, nefiind vorba despre un sos fiert. Practic amestcăm toate ingredientele și, în câteva secunde, obținem celebrul „Blue Cheese Dip” – un sos cremos și aromat.
Nu există o rețetă originală de blue cheese dip sau sos de brânză albastră ci doar câteva indicații cu privire la ingrediente: maioneză, smântână sau iaurt gras, brânză cu mucegai nobil albastru, usturoi, ceapă (uneori), verdețuri (pătrunjel), ceva acid (oțet sau zeamă de lămâie). Proporțiile acestora pot diferi și cel mai bine este să le adaptați gusturilor voastre.
În mod tradițional acest sos de brânză albastră se servește alături de celebrele Buffalo Chicken Wings (aripioare picante) și de batoane din tije de țelină (apio, celery sticks). Este un sos răcoritor menit să mai tempereze iuțeala acestor aripioare în stil Buffalo – rețeta aici.
Rețete de blue cheese dip după care m-am ghidat este una din New York Times însă am adaptat-o discret în sensul că am redus cantitatea de maioneză și am înlocuit o parte din smântână cu iaurt grecesc. Nu de alta dar și brânza albastră este extrem de grasă și per ansamblu ieșea o bombă calorică inutilă. Sosurile și dressingurile acestea american style sunt foarte gustoase dar și pline de calorii așa că le putem degresa un pic fără să pierdem savoarea lor inițială. La fel am procedat și în cazul celebrului Ranch Dressing (sau sos ranch) – vezi aici.
Maioneza folosită trebuie să fie una de casă (cu muștar). Brânza cu mucegai albastru ar fi bine să fie una picantă gen Roquefort, Stilton, Danish Blue, Fourme d’Ambert, Gorgonzola sau un mix de brânză picantă cu cremoasă (de ex. Bavaria Blue). Țineți cont de faptul că aceste brânzeturi sunt extrem de sărate și că s-ar putea să nu mai fie nevoie de sare suplimentară în sos!
Acest sos de brânză albastră se potrivește perfect cu crudități (tije de țelină, batoane de morcov crud), cu fructe (mere, prune, pere) dar și cu fripturi (la grătar, tigaie sau la cuptor), cu cartofi prăjiți, chipsuri sau nachos.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 600 g de sos de brânză albastră sau blue cheese dip suficient pentru 8-12 porții. Se păstrează bine 2 zile la frigider așa că poate fi consumat și în zilele următoare.
Sos de brânză albastră – rețeta de blue cheese dip (la rece)
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatire
Timp Total
10 minute
Ingrediente:
Cum se face acest sos de brânză albastră – rețeta de blue cheese dip (la rece)?
Ingrediente pentru blue cheese dip sau sos de brânză albastră
Maioneza de casă se face foarte ușor dacă urmați această rețetă (faceți doar 1/3 din ea).
Mi-am pregătit ceapa verde tocată (iarna puneți 1/2 de ceapă veche), verdeața și usturoiul pe care urmează să-l trec prin presă.
Mi-am pregătit și brânza cu mucegai nobil albastru. Eu am avut Fourme d’Ambert și o bucată mai mică de Bavaria Blue (mai cremoasă).
Mod de preparare blue cheese dip sau sos (dressing) cu brânză albastră
Într-un castron am pus maioneza, smântâna, iaurtul, ceapa și verdeața. Am zdrobit și usturoiul.
Am pus brânza albastră – aceasta fie se fărâmițează cu mâna, fie se rade pe răzătoarea mare.
Am amestecat și am gustat de sare. Tot acum am pus și niște piper măcinat și câțiva stropi de zeamă de lămâie – depinde de cât de acrișoare sunt iaurtul, smântâna și muștarul din maioneză.
Am amestecat bine și gata! Atât de repede se face acest sos de brânză!
Servire blue cheese dip
Cu greu te abții să nu tot guști din acest sos… este fabulos!
L-am servit alături de delicioasele Buffalo chicken wings, de tijele de apio (țelină verde) și de cartofi aurii. Yummy!
Am avut și cartofi noi prăjiți la cuptor (rețeta aici) care merg grozav cu acest dip.
Am păstrat restul de sos la frigider (în cutie închisă) și a doua zi ne-am delectat cu un platou de crudități: morcovi, țelină, mere. Merg bine și perele, prunele, strugurii, smochinele proaspete sau deshidratate, curmalele, miezul de nucă sau migdalele (în funcție de sezon). Am pus și niște nachos pe margine dar puteți alege pâinici crocante, crackers sau grisine.
Practic merg exact aceleași fructe ca la un platou de brânzeturi.
Fiecare își inmoaie bucățelele preferate în acest dip – de fapt asta înseamnă „to dip”.
Puteți folosi acest sos și pe post de dressing cremos pentru o salată verde simplă sau asortată – vezi aici.
Sau pentru o salată de cartofi noi cu sparanghel, șuncă, ouă de prepeliță și parmezan – vezi aici.
Am pomenit în introducere de sosul ranch – tot un dressing cremos care merge grozav cu salate dar și cu niște quesadillas cu pui și legume la grătar – rețeta aici.
Un alt sos grozav pentru crudități (dip) sau pentru fripturi este și sosul barbecue (BBQ) de casă – vezi aici cum se face.
Cred că v-am făcut poftă cu această rețetă simplă de sos de brânză albastră cu mucegai sau blue cheese dip și că o veți testa în curând!
Aici găsiți mai multe rețete de sosuri, dressinguri, vinegrete.