Sos de brânză cu lapte și smântână – rețeta de sos pentru paste, nachos, chiftele, legume pane sau la abur etc. Cum se face sosul cald de cașcaval sau Cheddar, mozzarella, parmezan? Sos clasic de brânzeturi, fără făină.
Acest sos de brânză se prepară ușor și repede. Este un sos cald, fin și cremos, fără făină (cu amidon). Brânzeturile pot fi combinate după gustul fiecăruia, condiția fiind ca ele să se topească frumos. Deci nu folosim brânză proaspătă (cu zer) sau telemea – deoarece acestea nu se topesc! Eu am făcut un mix de Emmentaler (șvaițer) cu parmezan, mozzarella maturată și Cheddar. Puteți adăuga cașcaval simplu sau afumat, brânză Gouda sau Tilsit, trapist sau chiar mici cantități de brânzeturi cu mucegai nobil alb sau albastru: Camembert, Brie, Roquefort, Stilton, Gorgonzola etc. Pentru extra culoare se poate pune un pic de boia (dulce, iute sau afumată) iar pentru gust picant se pot adăuga câteva picături de sos de ardei iute (Tabasco sau alt hot chili sauce). Mai ales pentru nachos merită să încercați sosul acesta cu boia și chili!
Pentru textură și gust mai plăcut am decis să pun smântână în acest sos de brânză. Vorbesc despre smântână groasă și fermentată, din cea pe care folosim la papanași sau la sarmale.
Am făcut acest sos special pentru niște șnițele de conopidă pane, la cuptor sau la air fryer – rețeta aici. Au mers grozav de bine cu el!
Din cantitățile de mai jos ies cam 900 ml de sos cald cu brânzeturi.
Sos de brânză cu lapte și smântână – rețeta de sos pentru paste, nachos, chiftele, legume pane
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatire: 10 minute
Timp Total: 20 minute
Ingrediente:
Cum se face un sos de brânză cu lapte și smântână – rețeta de sos pentru paste, nachos, chiftele, legume pane?
Ingrediente pentru sos cald de brânzeturi
Am pregătit brânzeturile (mozzarella maturată rasă, Cheddar, parmezan, Emmentaler), untul, laptele și amidonul alimentar. În plus am folosit smântână acrișoară cu 24% grăsime. Dacă nu aveți amidon alimentar, puteți pune 40 g de făină.
Am ras sau mărunțit brânzeturile pentru a se topi mai ușor în sos.
Mod de preparare sos cald cu brânză Cheddar, parmezan, Emmentaler sau șvaițer și mozzarella
Într-o cratiță încăpătoare am pus amidonul și l-am amestecat cu 250 ml de lapte rece, turnat treptat, în cantități mici. Am amestecat bine cu un tel ca să nu se formeze cocoloașe.
Am pus cratița pe foc mic și am adus amestecul la fierbere, amestecând constant cu telul. Veți vedea că amidonul leagă imediat sosul și acesta se îngroașă rapid. Am tras deoparte cratița și am adăugat untul. Am amestecat bine ca să se încorporeze.
Au urmat brânzeturile rase sau mărunțite din cuțit.
Am pus din nou cratița cu sos de brânză pe foc mic, am schimbat telul cu o lingură de lemn și am topit încet brânzeturile. Am adăugat smântâna și am fiert sosul 1 minut.
Deoarece sosul era foarte gros am mai turnat vreo 250 ml de lapte rece, l-am amestecat bine și l-am lăsat pe foc mic vreo 3-4 minute. Mai bine îl puneți treptat și vedeți cum se prezintă consistența sosului. Țineți cont de faptul că acest sos de brânză de îngroașă mult după răcire – se face ca o budincă. Când sosul cald de brânză este gata, se poate gusta și se sărează după gust. Tot acum se pot pune boiaua sau sosul iute. Eu nu le-am pus.
Servire Sos de brânză cu lapte și smântână – rețeta de sos pentru paste, nachos, chiftele, legume pane
Acest sos de brânză cu Cheddar, mozzarella, Emmentaler și parmezan se servește fierbinte, imediat după ce-a fost preparat. El se poate menține cald 1 oră, acoperit cu folie alimentară de plastic aplicată direct pe suprafața lui (ca să nu facă crustă). După răcire sosul devine gros și trebuie reîncălzit pentru a redobândi consistența fluidă. El se poate păstra la frigider 3-4 zile, în container de plastic cu capac.
Sosul cald de brânzeturi se poate servi împreună cu nachosm tortilla chips sau batoane de legume și fructe (crudități) – exact ca și sosul rece cu brânză albastră sau „blue cheese dip” (rețeta aici).
Puteți acompania cu acest sos diferite preparate pane: dovlecei, ciuperci, conopidă, crochete etc – vezi aici rețetele.
Tot cu un sos similar se fac și celebrele Mac and Cheese – rețeta aici.
Sosul de brânză poate învălui nișye chiftele faine – rețeta aici.
Vă las și rețeta sosului franțuzesc de cașcaval (sauce Mornay) care se face pe baza unui sos Bechamel cu unt, făină și lapte – rețeta aici.
Aici găsiți mai multe rețete de sosuri calde și reci, marinade, dipuri etc.