Sos de lămâie cu unt, usturoi și pătrunjel verde – pentru preparate din pui sau pește, legume etc. Sos cremos cu lămâie și parmezan pentru carne de pui sau legume, sau fără parmezan, pentru pește. Cum se face sosul de lămâie foarte fin și cremos? Rețete de sosuri.
Am făcut recent acest sos de lămâie pentru un preparat din carne de pui. Este un sos cremos, fin, acrișor, cu arome discrete de usturoi, care se potrivește și cu alte feluri: legume fierte (la abur) sau sotate, cu fileuri de pește rasol, cu cărnuri de pasăre fripte sau coapte etc. Parmezanul este opțional și se nu se pune în cazul preparatelor din pește, pentru că efectiv nu se potrivește cu ele! În schimb, legumele sau puiul merg grozav cu sosul acrișor de lămâie cu parmezan ras fin!
Am făcut acest sos acrișor pentru niște chiftele de pui cu dovlecel și parmezan, rumenite la air fryer sau la cuptor – rețeta aici.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 6 porții de sos de lămâie cu unt, usturoi, pătrunjel și parmezan.
Sos de lămâie cu unt, usturoi și pătrunjel verde – pentru preparate din pui sau pește, legume etc
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatire: 20 minute
Timp Total: 30 minute
Ingrediente:
Cum se face rețeta de sos de lămâie cu unt, usturoi și pătrunjel verde – pentru preparate din pui sau pește, legume etc?
Ingrediente pentru sos cremos de lămâie – cu sau fără parmezan
Am pregătit lămâia (coaja rasă de la 1/2 și mai mut suc stors), usturoiul, pătrunjelul verde tocat și parmezanul. Repet: parmezanul NU se potrivește cu peștele, deci nu-l puneți în acest caz!
Preparare sos alb Bechamel – baza sosului acrișor cu lămâie
Am preparat un sos Bechamel (rețeta clasică aici) un pic mai fluid decât originalul. În mod normal sosul alb conține unt:făină:lape în raport de 1:1:10. Aici am pus 30 g de unt, 30 g de făină și 360 ml lapte (în loc de 300 ml). Pe scurt: am pus untul, făina și sarea într-o crăticioară antiaderentă și le-am pus la foc mic până ce au început să sfârâie, fără să se coloreze! Am amestecat constant. Apoi am început să torn treptat din laptele rece, amestecând viguros în sos pentru a nu se forma cocoloașe. Am continuat să subție sosul până ce am terminat laptele. Am lăsat sosul alb la fiert cca. 7 minute, la foc foarte mic și amestecând constant ca să nu se prindă. Dacă totuși s-au format cocoloașe, puteți strecura sosul la final, prin sită fină.
Am tras crăticioara cu sos Bechamel deoparte și am adăugat în ea pătrunjelul, usturoiul zdrobit, coaja de lămâie și parmezanul (opțional). Am amestecat bine și am început să pun treptat sucul de lămâie, gustând sosul după fiecare porție adăugată.
Când sosul a fost suficient de acru și de sărat, am măcinat în el un pic de piper (alb ar fi mai bun decât cel negru) și l-am acoperit cu folie alimentară de plastic așezată în contact direct cu suprafața lui („au contact” zic francezii). Această folie lipită de suprafață previne uscarea și formarea acelei pelicule tari.
Acest sos de lămâie se prepară în avans cu câteva minute de servire pentru a fi cald sau călduț. Se poate păstra cald 30 de minute prin așezarea crăticioarei deasupra unei băi de abur (peste o altă cratiță cu apă fierbinte). El poate fi și reîncălzit la foc mic, dar se va îngroșa mult și va fi nevoie de adăugarea de lapte rece, în cantitate mică. Sosul nu e rău nici rece (la temperatura camerei), doar că are consistență de budincă.
Servire sos de lămâie cu unt, usturoi și pătrunjel verde – pentru preparate din pui sau pește, legume etc
Am transferat acest delicios sos de lămâie într-un castron și l-am decorat cu felii de lămâi și frunze de pătrunjel verde.
Priviți cât de cremos este! Sosul acesta este fin, catifelat, potrivit de acrișor și cu arome discrete de usturoi, parmezan și pătrunjel verde.
Vă ziceam mai sus că noi am însoțit cu el niște chiftele delicioase.
Se poate servi alături de pui la grătar, la cuptor sau la tigaie (pulpe, piept). Aici vedeți un piept suculent de pui gătit la cuptor – rețeta aici.
Tare bine merge sosul fin de lămâie cu niște pulpe de pui la air fryer sau la cuptor – rețeta aici.
Acest sos de lămâie merge grozav alături de rasol de pește alb (șalău, știucă, sturioni) – vezi aici.
Sau alături de un păstrăv la grătar – rețeta aici.
Sosul acrișor cu parmezan și lămâie se potrivește și cu legume: conopidă sau broccoli la abur, sparaghel alb sau verde, fasole verde simplă (fiartă sau gătită la abur), cu cartofi fierți în coajă sau chiar cu ciuperci sotate.
Putem asocia și legumele la grătar (dovlecei, ardei, ciuperci, vinete etc) cu acest sos fin și acrișor – rețeta aici.
Vă mai las câteva sosuri calde care se potrivesc cu diferite preparate. Iată calsicul sos Mornay cu cașcaval – rețeta aici.
Sosul olandez (hollandaise) pentru sparanghel și alte legume – rețeta aici.
Sosul cald și cremos de muștar (pentru limbă, cărnuri fierte de porc sau vită, rasol, chifteluțe suedeze etc) – rețeta aici.
Aici găsiți peste 50 de alte rețete de sosuri calde sau reci.