Sos de mărar cu lapte și smântână – rețeta clasică de sos cald cu mărar verde
0 (0)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Sos de mărar cu lapte și smântână – rețeta clasică de sos cald cu mărar verde0 (0)

Sos de mărar cu lapte și smântână – rețeta clasică de sos cald cu mărar verde. Sos alb cremos (Bechamel) cu mărar și smântână acrișoară. Cum se face sosul cu mărar verde pentru rasol de vită, carne de pui, pește, ciuperci sau cartofi noi prăjiți sau copți? Rețete de sosuri calde.

Acest sos de mărar face parte din galeria sosurilor ardeleno-bănățene care însoțesc multe feluri delicioase: rasolul de vită sau de pasăre din supă, ciupercile rumenite, peștele prăjit la grătar sau la cuptor, pieptul de pasăre fript la tigaie, grătar sau la cuptor, sărmăluțele în foi de viță de vie dar și cartofii noi prăjiți (vă las rețetele la final).

Facem adesea sos de roșii, de hrean sau de vișine lângă rasolul sau friptura de vită dar și acest sos cremos de mărar verde.

Este vorba despre un sos cald care se prepară pe baza clasicului sos Bechamel în care se adaugă smântână acrișoară groasă (ca pentru papanași sau sarmale) și mult mărar verde. Dacă sosul nu vi se pare suficient de acrișor de la smântână atunci puteți adăuga în el câțiva stropi de zeamă de lămâie.

Dacă sunteți în căutarea unui sos RECE cu mărar, smântână și usturoi atunci vă invit să citiți altă rețetă – vezi aici.

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 6 porții de sos de mărar cu lapte și smântână (sos cald și cremos).

Sos de mărar cu lapte și smântână – rețeta clasică de sos cald cu mărar verde

Timp de preparare: 15 minute



Timp de gatire: 10 minute

Timp Total: 25 minute

Ingrediente:

 

Cum se face un sos de mărar cu lapte și smântână după rețeta clasică?

Ingrediente pentru sos alb cald cu mărar verde și smântână acrișoară

Am pregătit laptele rece, smântâna groasă și acrișoară precum și mărarul verde.

Preparare sos alb Bechamel cu unt, făină și lapte – baza sosului de mărar

Față de sosul clasic Bechamel (vezi aici rețeta) am pus mai puțină făină și mai mult lapte deoarece am dorit ca sosul de mărar să nu fie foarte gros.

OBSERVAȚIE. Sosul de mărar se prepară cu câteva momente înainte de servire! Prin răcire el se îngroașă, face peliculă la suprafață și pot apărea cocoloașe de la smântână!

Am pus untul, făina și sarea într-o crăticioară pe care am așezat-o pe foc mic. Untul s-a topit încet și am amestecat bine făina ca să se albească un pic. Apoi am început să torn treptat din laptele rece (câte 100 ml/tranșă) și să amestec puternic cu lingura de lemn pentru a nu se forma cocoloașe. Am continuat (la foc mic) să încorporez tot laptele și să las sosul la fiert cca. 3-4 minute. Trebuie amestecat constant ca să nu se prindă de cratiță!

Am adăugat smântâna groasă și am mai ținut sosul pe foc mic 3 minute (amestecând constant în el). Este gata! Am obținut un sos alb cremos, fără cocoloașe. Dacă totuși acestea s-au format nu e niciun bai pentru că puteți strecura ACUM sosul.



Am tras cratița deoparte și am adăugat mărarul tocat. Ce arome faine de primăvară! Acesta NU se mai fierbe ci se pune în sosul fierbinte.

Am amestecat totul și am gustat de sare. Puteți corecta asezonarea cu sare și, dacă doriți, cu un pic de zeamă de lămâie. Mie mi s-a părut că e suficient de acrișor de la smântână.

Acest sos de mărar poate fi păstrat cald 30 de minute (acoperit cu folie de plastic aplicată direct la suprafața lui).

Servire sos de mărar cu lapte și smântână – rețeta clasică de sos cald cu mărar verde

Am făcut un super sos de mărar verde cu smântână acrișoară și lapte! Este cremos, aromat și extrem de gustos.

Sosul meu de mărar are consistență perfectă: este legat dar nu prea dens.



Noi l-am savurat cu niște cartofi noi prăjiți la cuptor, cu foarte puțină grăsime – rețeta aici. O combinație superbă!

V-am promis în introducere mai multe rețete care se potrivesc cu acest sos de mărar. Prima ar fi ciupercile sotate cu unt și usturoi – rețeta aici.

Sau ciupercile rumenite la tigaie cu multă ceapă – rețeta aici.

Fileurile de piept de pui prăjite la grătar merg și ele foarte bine cu acest sos de mărar. Rețeta lor o găsiți aici.

Frigăruile din pui la grill merg și ele grozav de bine cu sosul cremos de mărar! Rețeta lor o găsiți aici.



La fel și pieptul de pui la cuptor – extra fraged și suculent! Rețeta aici.

Povesteam despre rasolul de vită (carnea fiartă din supa limpede) care se mănâncă cu cartofi natur și un sos –  rețeta aici. Merge tare bine cu sosul de mărar!

Și friptura din rasol de vită (la cuptor sau la slow cooker) se potrivește de minune cu acest sos de mărar! Rețeta fripturii e aici.

Sunt foarte bune și chifteluțele în sos cremos de mărar. Vă las rețeta chiftelelor rumenite la cuptor – vezi aici.

Dacă puneți un pic mai multă zeamă de lămâie atunci sosul de mărar va fi mai acrișor și va putea fi asociat cu succes cu un păstrăv (sau alt pește) fript la grătar – rețeta aici.



Închei cu o altă rețetă șvăbească din Banat: sărmăluțe în foi de viță cu sos de mărar cu smântână și lămâie – vezi aici. Puteți să preparați separat acest sos cu mărar și să îl turnați peste sarmalele fierte.

Sunt sigură că v-am făcut poftă cu acest sos de mărar cu lapte și smântână și că-l veți prepara în curând!

Aici găsiți mai multe rețete de sosuri calde și reci, dressinguri, marinade etc.

ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 0 Nota medie: 0]