Sos de paste cu ciuperci și usturoi – la borcan, pentru iarnă. Rețeta de sos pentru paste cu roșii și ciuperci sau „sugo di funghi con il pomodoro”. Cum se conservă sosul pentru iarnă? Sos de post pentru paste. Rețete de sosuri naturale pentru paste. Rețete de post. Rețete de sos de roșii cu legume.
Fiind amatoare de ciuperci, cred ca aces sos de paste cu ciuperci și usturoi este preferatul meu. Cu cât mai multe ciuperci, cu atât mai bine. Italienii numesc acest sos „sugo di funghi con il pomodoro”. Dacă folosiți un mix de ciuperci de cultură cu cele de pădure (hribi, gălbiori etc) veți obține o savoare deosebită.
Baza acestui sos simplu pentru paste este passata de roșii. Aceasta se poate cumpăra (există și fără conservanți) sau se poate prepara în casă. Rețeta ei o găsiți aici.
Din cantitățile de mai jos rezulta cca. 2 borcane de 500 ml cu sos de paste cu ciuperci și usturoi. Puteți multiplica ingredientele în funcție de nevoi.
Sos de paste cu ciuperci și usturoi – la borcan, pentru iarnă
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatire: 15 minute
Timp Total: 45 minute
Ingrediente:
Cum se face rețeta de sos de paste cu ciuperci și usturoi – la borcan, pentru iarnă?
Ingrediente pentru sos natural de ciuperci cu roșii și usturoi
Am pregătit ingredientele. Am curățat și feliat ciupercile, am presat usturoiul cu lama cuțitului și am mărunțit frunzele de pătrunjel.
Mod de preparare sos roșu cu ciuperci pentru paste
Am pus usturoiul în tigaia cu ulei. L-am lăsat întreg (doar strivit cu lama cuțitului) pentru că ulterior îl voi scoate. Am pus tigaia la foc mic până s-a încălzit uleiul din ea. Am adăugat și ciupercile tăiate felii care trebuie să fie zvântate, nu umede.
Am rumenit ciupercile un pic pe toate părțile, am scos usturoiul, după care am adăugat și passata de roșii.
Am condimentat cu sare, piper și usturoi granulat și am lăsat sosul să scadă un pic, să se întrepătrundă gusturile. La final am pus și pătrunjelul verde tocat și am stins focul de sub tigaie.
Așa arată acest sos de paste cu ciuperci și usturoi. Îl putem consuma imediat sau ne pregătim de îmbutelierea lui pentru iarnă (la borcan).
Cum se îmbuteliază și păstrează sosul de paste cu ciuperci, roșii și usturoi – pentru iarnă?
Am sterilizat borcanele și capacelelor așa cum am arătat aici. Am folosit borcane de 500 ml.
Cu ajutorul unui polonic și al unei pâlnii am umplut borcanele cu sos de paste. Au ieșit exact 2 borcane de 500 ml fiecare. Le-am închis cu capacele din dotare.
Apoi le-am pus la fiert în bain-Marie așa cum am explicat aici (găsiți și metoda la cuptor). Din momentul în care apa a început să fiarbă a cronometrat 20 de minute. Apoi am stins focul și am lăsat totul la răcorit lent, în oală (până a doua zi).
Borcanele cu sos de paste cu roșii, ciuperci și usturoi pot fi duse pe rafturile cămării. Rezistă foarte bine și 2 ani. Acest sos pentru paste este cremos, superb colorat, aromat și extra gustos. Iarna desfac un borcan și pun sosul la încălzit într-o tigaie sau cratiță. Nu e greșit dacă în tigaie prăjiți înainte un pic de bacon (kaiser, costiță) sau bucățele de piept de pui.
Apoi pun în el pastele fierte (direct din oală) și amestec totul bine. Le servesc simple (de post) sau presărate din abundență cu parmezan ras sau cașcaval. Sunt delicioase!
Iată cât de simplu se poate face acasă un sos natural pentru paste, fără conservanți, coloranți sau agenți de îngroșare!
Dacă sunteți amatori de sosuri de paste la borcan atunci vă las și rețeta unui sos simplu de roșii cu busuioc și usturoi („sugo al pomodoro con aglio e basilico”) – vezi aici.
Sau a clasicului sos italian „marinara” – vezi aici.
Salsa napoletana este un sos gustos cu legume (de post) – rețeta aici.
Ne place și sosul sicilian cu roșii, măsline, ceapă și usturoi (tot de post sau vegan) – rețeta aici.
Nu în ultimul rând vă recomand rețeta sosului alla bolognese cu carne tocată – vezi aici. Și acesta poate fi păstrat la cămară, pentru la iarnă.
Aici găsiți mai multe rețete de paste: clasice, la cuptor (al forno), lasagne etc.