Sos de vanilie, cunoscut și sub numele de șodou de vanilie, custard sau crème anglaise, este o comoară culinară ușor de preparat și de neegalat în a aduce savoare deserturilor. Ca o poveste bine păstrată, această rețetă are origini vechi și a fost transmisă din generație în generație, aducând bucurie în casele multor gurmanzi. Cu toate acestea, a evoluat și s-a adaptat la gusturile și tehnologiile vremurilor noastre. Este un sos fin, cremos și parfumat, potrivit pentru însoțirea multor delicatese dulci.
Legenda spune că acest sos de vanilie a fost numit și șodou de vanilie, având o variantă instantă care servea drept „medicament” pentru durerile de gât, preparată cu drag de bunica mea. Ea amesteca cu pricepere un gălbenuș cu zahăr într-o cană mare, apoi îl subția cu lapte fierbinte ușor vanilat. Eram bucuroși să bem acest șodou „terapeutic”! Printre deserturile celebre care folosesc acest sos se numără laptele de pasăre.
Rețeta acestui sos de vanilie se regăsește în prestigiosul Larousse Gastronomique sub denumirile de „crème anglaise” sau „custard cream”. Facsimilul din ediția în limba engleză din 1977 a cărții Larousse Gastronomique atestă autenticitatea și tradiția acestui sos savuros.
Așa cum dezvăluie această poveste culinară, un sos de vanilie autentic conține gălbenușuri, zahăr, vanilie, sare și lapte. Acesta poate fi personalizat cu coajă de lămâie sau portocală rasă, iar consistența sa poate fi ajustată cu amidon sau gelatină. Unele rețete mai moderne înlocuiesc parțial laptele cu smântâna dulce, pentru un rezultat și mai cremos. Se spune că numărul de gălbenușuri poate fi redus de la 8 la 6 (pentru 500 ml de lapte), iar cantitatea de zahăr poate fi redusă la 100 g pentru o experiență mai puțin dulce.
Pentru o aromă autentică și intensă, se recomandă utilizarea vaniliei sub formă de baton sau extract natural. În caz de necesitate, se poate recurge la zahăr vanilat Bourbon.
Din cantitățile de mai jos veți obține aproximativ 700 ml de sos de vanilie, creme anglaise sau șodou de vanilie, pregătit cu dragoste și grijă pentru a încânta simțurile și a transforma fiecare desert într-o adevărată operă de artă culinară.
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatire: 10 minute
Timp Total: 15 minute
Ingrediente:
Cum se face sos de vanilie – rețeta de șodou de vanilie, custard sau crème anglaise?
Ingrediente pentru sos de vanilie, șodou, custard sau creme anglaise
Mi-am pregătit ingredientele: cele 6 gălbenușuri, zahărul, păstaile de vanilie, sarea și laptele.
Mod de preparare sos de vanilie cu lapte și ouă
Am pus laptele la înfierbântat împreună cu păstaia de vanilie despicată. El trebuie să ajungă aproape de punctul de fierbere. Aveți grijă să nu dea în foc!
Peste gălbenușuri am pus zahărul și sarea și le-am mixat vreo 4-5 minute cu robotul. Am obținut o cremă spumoasă și aerată.
Apoi am turnat în șuviță laptele fierbinte peste aceste gălbenușuri spumoase și am mixat totul la viteză mică (stropește!).
Cum se fierbe sosul de vanilie pe abur (la Bain Marie)?
Am transferat compoziția într-o oala cu pereți dubli – eu am una pentru fiert laptele iar spațiul dintre pereți se umple cu apă (double boiler). Puteți crea o Bain Marie și așezând castronul (musai să fie metalic) deasupra unei oale în care fierbe încet puțină apă (cam 2 dege de apă). Am încălzit sosul la foc mic (amestecând constant cu telul) până ce a început să se îngroașe ușor. Atenție să nu-l transformați în omletă!
Proba se face cu o lingură cufundată în sos: aceasta trebuie să fie îmbrăcată uniform iar dacă tragem cu degetul o dâră pe spatele ei aceasta ar trebui să se păstreze (să nu i se „închidă” marginile). Temperatura sosului trebuie să atingă 74 C (să se anihileze salmonella).
Per ansamblu durează câteva minute această etapă de înfierbântare a sosului.
Se oprește fierberea și imediat se strecoară sosul (nu se lasă în vasul fierbinte deoarece procesul de încălzire ar continua).
Gata! Sosul este perfect! Se acoperă cu folie de plastic alimentară așezată direct la suprafață ca să nu facă crustă și se lasă la răcorit. Apoi se poate păstra la frigider 2-3 zile.
Utilizări ale sosului de vanilie
De multe ori acest sos fin de vanilie se servește călduț, imediat ce a fost preparat.
Un exemplu ar fi la clătite simple sau la pancakes de post cu mac și portocale etc.
Ați văzut cât de ușor se prepară acest șodou de vanilie așa că nu trebuie să aveți emoții.
Cred că v-am făcut poftă cu acest delicat și aromat sos de vanilie, custard cream, șodou de vanilie sau creme anglaise și că-l veți prepara în curând
ePoftă bună!
De altfel vă așteptăm cu părerile voastre și pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.
Iar dacă aveți idei de rețete vă invităm să le postați pe grupul nostru de Facebook @ePofta.ro.