Sos libanez de usturoi – reteta toum – mujdei – pasta de usturoi mediteranean – reteta simpla, preparata doar cu usturoi, sare, lamaie si ulei.
Toum este un sos ce se prepara o maioneza, stabilizat cu usturoi in loc de ou. Se realizeaza o emulsie intre ulei, usturoi si lamaie.
Exista riscul de a se taia, la fel ca la maioneza, asa cel mai bine este sa aveti in vedere ca aveti nevoie de putina rabdare si un robot sau mixer ce trebuie sa mixeze, fara sa se opreasca, in timp ce adaugati uleiul.
Avand in vedere ca nu exista galbenus, ce se leaga usor cu uleiul, pregatirea sosului de usturoi poate parea dificila, dar cu putina rabdare va iesi un sos cremos, foarte gustos, pe care il puteti pastra in frigider chiar si 2 saptamani.
Toum inseamna in araba usturoi. In bucataria din Orientul Mijlociu acesta este servit langa kebab-uri sau frigarui facute la gratar.
Merge perfect cu cartofi prajiti sau la cuptor, diverse retete de fripturi la cuptor, langa legume sau peste la gratar, shaorma, paste sau doar cu paine prajita.
Pentru ca sosul sa iasa perfect trebuie sa curati bine cateii de usturoi si sa ii transformati in pasta neteda.
Aveti grija sa nu folositi decat usturoi bun, fara semne maro/negre pe el.
Se recomanda scoaterea miezului, pentru ca sosul sa nu fie amar, dar mie nu mi s-a parut deloc ca isi schimba gustul. Probabil se simte gustul amar in cazul in care usturoiul incepe sa germineze (incolteasca) si observati ca mijlocul este usor verzui.
In momentul in care usturoiul se transforma in pasta neteda puteti adauga uleiul in fir subtire, cate putin. Trebuie sa aveti rabdare pana cand retine uleiul, caci nu o face la fel de rapid ca o maioneza.
Eu l-am folosit de curand cu shaorma de pui facuta in casa (reteta o puteti citi daca apasati aici) si cu frigarui libaneze de pui , pe care le-am pregatit chiar azi (reteta aici).
Daca va place mancarea libaneza puteti sa va inspirati din colectia de retete pregatite de mine. Le gasiti daca apasati aici.
Ca si maioneza, acesta poate fi dres daca se taie. Folositi un sfert din cantitatea de sos cu un albus de ou. Mixati pana se ingroasa, apoi adaugati treptat, in fir subtire, sosul taiat.
Nu va fi un sos traditional, dar gustul va fi la fel de bun.
Din aceasta reteta iese o cantitate mare de sos. Este ideala pentru mesele in care aveti musafiri la gratar.
Pentru cantitati mici puteti face sos libanez de usturoi in mojar, folosind jumatate sau un sfert din cantitatile indicate mai jos.
Folositi ulei de floarea soarelui. Cel de masline va schimba gustul foarte mult.
Acestea fiind spuse va las acum lista de ingrediente si modul de preparare pentru sos libanez de usturoi – toum.
Ingrediente:
120 g usturoi – curatat
1 lingurita sare
80 ml suc lamaie
500 ml ulei
PREPARARE:
Va las pentru inceput reteta in format video. Mai jos gastiti explicatiile scrise.
Am curatat usturoiul si am indepartat capatul tare. Am pus usturoiul intr-un robot de bucatarie, am adaugat sarea si am mixat pana cand acesta s-a maruntit.
Am turnat ½ din sucul de lamaie treptat la intervale de MINIM 15 secunde.
Cand usturoiul a inceput sa devina pufos am adaugat uleiul in fir foarte subtire, ca la maioneza. Nu am oprit robotul deloc in acest timp.
In 4-5 minute am pus primii 250 ml ulei.
Nu continuati sa turnati pana cand sosul nu se ingroasa ca o maioneza, apoi continuati cu suc de lamaie si ulei adaugate alternativ pana cand terminati ingredientele.
Daca se taie, lasati doar 1/4 din cantitate in robot, adaugati un albus si mixati pana cand devine crema fina.
Continuati sa adaugati sosul scos turnand in fir subtire, foarte putin, cu pauze, ca la maioneza.
Am lasat sosul peste noapte in frigider, apoi l-am folosit langa friptura cu cartofi.
Sper sa incercati si voi acest sos de usturoi si imi veti scrie cat de mult v-a placut.
Pagina mea de Facebook o gasesti daca apesi aici.