Sos pentru friptura reteta pas cu pas. Cum se face un sos pentru fripturi la tava, la cuptor, ca la restaurant? Un sos catifelat, cu gust bogat, care se potriveste de minune cu friptura. Este facut din sosul de pe friptura de porc cu multa ceapa, usturoi si morcovi, cu ierburi aromatice delicioase.
Reteta acestui sos pentru friptura (ca la restaurant) este simpla deoarece avem deja ingredientele pregatite. Important este sa folosim legume cand facem friptura (de porc, vita sau pui) ca acestea sa se coaca in sucurile lasate de carne. In tava se face „un pat” de legume, pe care sa se odihneasca carnea… Glumesc Nu-mi place deloc expresia aceasta dar vad ca lumea o foloseste intensiv. Practic se captuseste fundul tavii cu rondele de morcov, sferturi de ceapa, catei de usturoi, fasii de ardei (optional) iar deasupra se aseaza bucata de carnea, bine asezonata.
Am facut acest sos langa o pulpa de porc inabusita la tava – reteta aici.
Multe retete de fripturi rumene la cuptor gasiti aici (vita, porc, pui, miel, rata, iepure etc).
Asadar pe langa legumele de la friptura mai avem nevoie de niste unt si un pic de cognac, brandy sau vin dulce licoros gen Lacrima lui Ovidiu, Porto, Marsala etc.
Din cantitatile de mai jos rezulta cca. 8-10 portii de sos pentru friptura.
Sos pentru friptura reteta pas cu pas
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatire: 5 minute
Timp Total: 10 minute
Ingrediente:
Cum se face sosul pentru friptura reteta pas cu pas?
Cum se face friptura cu legume la cuptor?
Friptura se face din pulpa de porc, exact cum am descris aici: avem friptura si avem sosul din tava.
Adunam tot, dar absolut tot din ceea ce este in tava: untura, sos, condimente si le trecem printr-o strecuratoare fina.
Va ramane un sos concentrat cu legume si grasime. Vom lasa la decantat. Culegem grasimea cu o lingura si o punem deoparte. Daca aveti sosiera cu decantor este simplu: jos va ramane sosul gros, sus untura. Folosim doar continutul gros de jos, fara untura. Daca nu aveti asa ceva, lasati la rece si dupa solidificarea unturii o eliminati cu o paleta.
Ceea ce a ramas se pune intr-o craticioara. Am obtinut 250 ml concentrat. Se adauga inca o lingurita de pasta concentrata de tomate si alcoolul (eu am folosit vin dulce licoros Lacrima lui Ovidiu alb). Se lasa un clocot ca sa iasa alcoolul si sa ramana aroma.
Se adauga si untul rece si se ridica craticioara de pe foc si se amesteca din incheietura mainii (din poignet). Puteti folosi si un tel.
Separat se amesteca 20 g amidon cu un pic de sos. Acesta va servi ca liaison (liezon) adica pentru ingrosarea sosului.
Se adauga amidonul in sos si amesteca cu telul deasupra focului usor pana se ingroasa.
Sosul este gata, fin si catifelat. Se gusta de sare si piper si i se corecteaza asezonarea – daca e cazul.
Servire sos pentru friptura
Sosul se prezinta pe masa in sosiera iar fiecare isi pune peste carne exact atat cat doreste (1-2 linguri).
Tare bun e acest sos pentru friptura! Catifelat, aromat, usor acrisor de la pasta de tomate. Merge grozav si cu fripturi de vita sau pasare.
Sa incercati si voi aceasta reteta simpla de sos pentru friptura! Veti vedea cat este de gustos
Aici gasiti mai multe retete de sosuri si dressinguri calde sau reci.