Sos pentru friptura reteta pas cu pas
0 (0)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober Living
Sober living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Sos pentru friptura reteta pas cu pas0 (0)

Sos pentru friptura reteta pas cu pas. Cum se face un sos pentru fripturi la tava, la cuptor, ca la restaurant? Un sos catifelat, cu gust bogat, care se potriveste de minune cu friptura. Este facut din sosul de pe friptura de porc cu multa ceapa, usturoi si morcovi, cu ierburi aromatice delicioase.

Reteta acestui sos pentru friptura (ca la restaurant) este simpla deoarece avem deja ingredientele pregatite. Important este sa folosim legume cand facem friptura (de porc, vita sau pui) ca acestea sa se coaca in sucurile lasate de carne. In tava se face „un pat” de legume, pe care sa se odihneasca carnea… Glumesc Nu-mi place deloc expresia aceasta dar vad ca lumea o foloseste intensiv.  Practic se captuseste fundul tavii cu rondele de morcov, sferturi de ceapa, catei de usturoi, fasii de ardei (optional) iar deasupra se aseaza bucata de carnea, bine asezonata.

Am facut acest sos langa o pulpa de porc inabusita la tava – reteta aici.

Multe retete de fripturi rumene la cuptor gasiti aici (vita, porc, pui, miel, rata, iepure etc).

Asadar pe langa legumele de la friptura mai avem nevoie de niste unt si un pic de cognac, brandy sau vin dulce licoros gen Lacrima lui Ovidiu, Porto, Marsala etc.

Din cantitatile de mai jos rezulta cca. 8-10 portii de sos pentru friptura.

Sos pentru friptura reteta pas cu pas

Timp de preparare: 5 minute

Timp de gatire: 5 minute



Timp Total: 10 minute

Ingrediente:

 

Cum se face sosul pentru friptura reteta pas cu pas?

Cum se face friptura cu legume la cuptor?

Friptura se face din pulpa de porc, exact cum am descris aici: avem friptura si avem sosul din tava.

Adunam tot, dar absolut tot din ceea ce este in tava: untura, sos, condimente si le trecem printr-o strecuratoare fina.

Va ramane un sos concentrat cu legume si grasime. Vom lasa la decantat. Culegem grasimea cu o lingura si o punem deoparte. Daca aveti sosiera cu decantor este simplu: jos va ramane sosul gros, sus untura. Folosim doar continutul gros de jos, fara untura. Daca nu aveti asa ceva, lasati la rece si dupa solidificarea unturii o eliminati cu o paleta.

Ceea ce a ramas se pune intr-o craticioara. Am obtinut 250 ml concentrat. Se adauga inca o lingurita de pasta concentrata de tomate si alcoolul (eu am folosit vin dulce licoros Lacrima lui Ovidiu alb). Se lasa un clocot ca sa iasa alcoolul si sa ramana aroma.

Se adauga si untul rece si se ridica craticioara de pe foc si se amesteca din incheietura mainii (din poignet). Puteti folosi si un tel.



Separat se amesteca 20 g amidon cu un pic de sos. Acesta va servi ca liaison (liezon) adica pentru ingrosarea sosului.

Se adauga amidonul in sos si amesteca cu telul deasupra focului usor pana se ingroasa.

Sosul este gata, fin si catifelat. Se gusta de sare si piper si i se corecteaza asezonarea – daca e cazul.

Servire sos pentru friptura

Sosul se prezinta pe masa in sosiera iar fiecare isi pune peste carne exact atat cat doreste (1-2 linguri).

Tare bun e acest sos pentru friptura! Catifelat, aromat, usor acrisor de la pasta de tomate. Merge grozav si cu fripturi de vita sau pasare.



Sa incercati si voi aceasta reteta simpla de sos pentru friptura! Veti vedea cat este de gustos

Aici gasiti mai multe retete de sosuri si dressinguri calde sau reci.

ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 0 Nota medie: 0]