Sos pentru paste cu legume și roșii – la borcan, pentru iarnă – salsa napoletana. Cum se face sosul napolitan de casă, fără conservanți? Rețete de sosuri de paste la borcan. Rețete cu legume. Rețete de sos de roșii. Rețete de post.
Pastele sunt pe lista noastră de mâncăruri favorite. Nu am întotdeauna timp să fac sos pentru paste așa că vara îmi pregătesc mai multe borcane cu sosuri. Unul dintre sosurile noastre favorite este „salsa napolitana” sau sos pentru paste cu legume și roșii. Sunt mai multe rețete de „salsa alla napoletana” iar unele conțin morcovi și tije de țelină (apio sau sedano) pe lângă roșii, usturoi și ceapă. Sosul napolitan este vegetarian (chiar vegan) și este potrivit și în perioada postului ortodox (dacă se folosesc paste fără ou).
A nu se confunda cu sosul marinara care este originar tot din Napoli dar care conține doar roșii, ulei de măsline, vin roșu și usturoi – rețeta aici. Și acesta poate fi conservat pentru iarnă.
Poți apela la conserve din comerț dar mai bine e când ai la îndemână ceva natural, făcut chiar de tine. Iarna desfac un borcan și încălzesc conținutul lui într-o tigaie.
Baza acestui sos simplu pentru paste este passata de roșii. Aceasta se poate cumpăra (există și fără conservanți) sau se poate prepara în casă. Rețeta ei o găsiți aici.
Din aceste cantități rezultă 2 borcane de 500 ml de sos pentru paste cu legume și roșii – la borcan, pentru iarnă – salsa napoletana.
Sos pentru paste cu legume și roșii – la borcan, pentru iarnă – salsa napoletana
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatire: 15 minute
Timp Total: 45 minute
Ingrediente:
Cum se face rețeta de sos pentru paste cu legume și roșii – la borcan, pentru iarnă – salsa napoletana?
Ingrediente pentru sos natural de legume cu roșii – fără conservanți
Am pregătit ingredientele: am tăiat ceapa mărunt, la fel și morcovii, tija de țelina (apio) și usturoiul. Am pregătit și plantele aromatice: busuioc, oregano verde și uscat.
Mod de preparare sos pentru paste cu roșii și legume – la borcan, pentru iarnă
Într-o tigaie largă am călit puțin ceapa în ulei (la foc mic), apoi am adăugat și morcovii tăiați mărunt în cubulețe.
Au urmat apoi frunzele aromatice și condimentele.
În final am adăugat și usturoiul și am amestecat totul cu o spatulă.
După ce legumele s-au călit puțin (fără să se rumenească) am adăugat și passata de roșii. Am lăsat acest sos pentru paste la legume la fiert până a scăzut un pic (cca. 5 minute la foc mic).
Gata! Cam așa arată sosul napoletan cu legume: are culoare superbă, este plin de cubulețe de morcovi și țelină apio, are gust plăcut și arome grozave.
Cum se pune la borcan (îmbuteliază) sosul de roșii cu legume pentru paste?
Am sterilizat borcanele și capacelelor așa cum am arătat aici. Am folosit borcane de 500 ml.
Cu ajutorul unui polonic și al unei pâlnii am umplut borcanele cu sos napoletan pentru paste. Au ieșit exact 2 borcane de 500 ml fiecare. Le-am închis ermetic cu capacele din dotare.
Apoi le-am pus la fiert în bain-Marie așa cum am explicat aici (găsiți și metoda la cuptor). Din momentul în care apa a început să fiarbă a cronometrat 20 de minute. Apoi am stins focul și am lăsat totul la răcorit lent în oala (până a doua zi).
Borcanele cu sos pentru paste cu legume pot fi duse pe rafturile cămării. Rezistă foarte bine și 2 ani. Acest sos napolitan pentru paste este cremos, superb colorat, aromat și extra gustos. Iarna desfac un borcan și pun sosul la încălzit într-o tigaie sau cratiță. Apoi mut pastele fierte din oală direct în tigaia cu sos și gata! Cine dorește le poate garnisi cu parmezan sau pecorino ras.
Am mai făcut și sos de paste cu ciuperci („sugo di funghi con il pomodoro”) – rețeta aici.
Sau sos simplu de roșii cu busuioc și usturoi (tot pentru paste sau pizza) – vezi aici.
Ne place și sosul sicilian cu roșii, măsline, ceapă și usturoi (tot de post sau vegan) – rețeta aici.
Să știți că și sosurile cu carne tocată pot fi conservate la borcan! Am testat anul trecut sosul bolognese (ragu alla bolognese) autentic și l-am pus la cămară în borcane. A ținut foarte bine! Rețeta aici.
Sunt sigură că v-am făcut poftă cu acest sos pentru paste cu legume și roșii – la borcan, pentru iarnă și că veți testa rețeta de salsa napoletana!
Aici găsiți mai multe rețete de paste: clasice, la cuptor (al forno), lasagne etc.