Sos pentru paste gen bolognese de post – rețeta vegană
0 (0)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Sos pentru paste gen bolognese de post – rețeta vegană0 (0)

Sos pentru paste gen bolognese de post – rețeta vegană cu soia texturată. Sos de „carne tocată” vegetală cu roșii, ceapă și usturoi. Sos dietetic pentru paste sau musaca. Cum să faci cel mai bun sos de soia granule. Sos pentru paste gen „bolognese” reteta de post, vegană cu sos de roșii. O rețetă de post (vegană) simplă și rapidă. Rețete cu soia texturată. Rețete de post. Rețete de mâncare cu sos pentru paste.

Am făcut pentru prima dată acest sos „bolognese” vegan (de post) la începutul anilor 90. Am cumpărat din Ungaria vecină soia texturată (granule, cuburi și felii) din pură curiozitate. Oare ce-i cu ele, cum se gătesc și ce gust au? Ai mei m-au luat în râs fiind deja sătui de soia comunistă care era prezentă în toate mezelurile.

Una peste alta am reușit să fac câteva feluri gustoase cu soia iar acest sos bolognese vegan sau de post este unul reușit. Poate fi folosit și la lasagne sau la musaca de cartofi sau de vinete.

Despre soia deshidratată

Produsele din soia deshidratată nu au niciun gust și gustul final al lor depinde de abilitatea gospodinei. Acestea trebuie bine condimentate pentru a ajunge să ne ducă cu gândul la carne. Altfel sunt niște bureți fibroși cu textură de cârpă…

Soia texturată se găsește sub formă de granule, cuburi sau șnițele (felii). Sunt și variante BIO de soia, nemodificate genetic.

Sosul de tip bolognese de soia (bolognese) este unul care, preparat în felul următor va semăna destul de mult cu clasicul ragu alla bolognese – vezi aici rețeta italiană autentică.

Pentru rețeta de sos bolognese de soia am folosit soia granulată care apare în partea dreapta jos a pozei. Prin hidratare și fierbere ele se umflă și cresc mult în volum.

Am mai gătit și șnițele de soia cu sos de ceapă și roșii și ne-au plăcut foarte mult. Sunt moi, fragede și suculente, sosul este aromat (rețeta aici). Le-am servit alături de mămăligă și de o salată de sezon.

Din aceste cantități rezultă circa 400-500 ml de sos pentru paste de post gen „bolognese”, suficient pentru 4-5 porții de paste dar și pentru o porție generoasă de musaca de cartofi.

Sos pentru paste gen bolognese de post – rețeta vegană

Timp de preparare: 15 minute

Timp de gatire: 30 minute

Timp Total: 45 minute

Ingrediente:

Cum se face un sos pentru paste gen bolognese de post – rețeta vegană?

Cum se pregătește soia texturată pentru un sos de paste?

Soia granulată, ca și cubulețele de soia, nu are în principiu nici un gust. Este neutră. La textură seamănă cu rumegușul.

Eu obișnuiesc să înmoi soia uscată în apă cu amestec de condimente. Nu mă iau după ce scrie pe pachet și nu le înmoi în apă chioară sau în lapte, mai ales că vorbim despre rețete de post.

Pregătesc condimentele într-un castron, apoi adaug și 1 lingură de ulei și apă fierbinte (cca. 250-300 ml). Pentru acest preparat am pus: sare, piper negru măcinat, usturoi granulat, busuioc și oregano. Toate acestea se dozează după gust.

În acest amestec aromat cufund soia granulată. O las pe masă pentru 30-40 de minute sau până se înmoaie și amestec ocazional. Observăm că se umflă bine de tot și absoarbe tot lichidul. Aceasta înseamnă că aromele intră în textura granulelor de soia și acestea vor avea gustul pe care îl dorim.

Preparare sos bolognese cu carne vegetală

Într-o tigaie am încins 2 linguri de ulei (la foc mediu) și am călit ceapa tocată mărunt, la foc mic. Nu am rumenit-o!

Am adăugat apoi si morcovul feliaț. Am sărat și piperat după gust. După ce am călit ușor morcovii (care dau și o culoare deosebită) am adăugat concentratul de roșii și circa 150 ml apă. Am lăsat totul pe foc pînă s-au fiert bine morcovii. La mine a durat cam 12 minute.

Cu un blender am făcut o pastă din sosul de legume din tigaie.

Într-o tigaie suficient de încăpătoare am pus sosul obținut, pasata de roșii (sau roșiile cuburi la conservă) și am mai condimentat un pic cu ierburi aromatice (oregano și busuioc uscat). Am pus totul pe foc și am adăugat soia hidratată în sosul din tigaie.

Am lăsat sosul la foc mic circa 20-30 de minute, amestecând ocazional. Am gustat de sare și de condimente. A ieșit un sos bolognese de post foarte fain și aromat și cu o textură plăcută.

Servire paste alla bolognese vegane sau de post

Am fiert niște paste și le-am servit împreună cu acest sos bolognese de soia. Au fost delicioase! Dacă nu țineți post atunci puteți adăuga și parmezan ras.

Tot cu soia (de data aceasta cuburi) am făcut și o tocăniță faină de cartofi cu sos – vezi aici.

Merită să încerci și tu această rețetă de sos pentru paste gen bolognese de post – sau vegană!

Aici găsiți mai multe rețete de mâncare de post.

ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 0 Nota medie: 0]