Sos pentru paste la borcan, pentru iarnă – rețeta de sos de roșii cu usturoi (marinara). Cum se face sos de roșii în stil italian? Cum se păstrează sosul de paste sau pizza la borcan? Rețete cu roșii. Rețete de conserve. Rețete de sosuri pentru paste sau pizza.
Acest sos de roșii în stil italian se numește „marinara”. Este un sos clasic pentru paste dar și pentru chiftele marinate, mâncăruri cu carne și, uneori, pentru pizza. Bine, italienii pun pe pizza doar passata de roșii pură, fără usturoi sau busuioc, dar în alte zone din lume se folosește și acest sos aromat.
Partea faină este că acest sos se poate conserva pentru iarnă: sos de paste la borcan. Adică prepar acum (vara) o cantitate mai mare de sos cu care umplu borcane pe care apoi le sterilizez la bain-Marie și le depozitez în cămară. Iarna deschid un borcan cu sos, fierb niște paste și am o masă rapidă și gustoasă.
Iată o idee de paste cu piept de pui și sos marinara – vezi aici.
Despre sosul marinara – sos de roșii cu usturoi și busuioc
Rețeta clasică de sos marinara prevede roșii (proaspete sau conservate – pellati), ulei de măsline, usturoi și busuioc proaspăt sau uscat. Acest sos își are originea în regiunea Napoli din Italia și dateaza de pe la 1500. „Alla marinara” inseamna „in stil marinăresc”. Napoli este port… Se mai numeste și „sos napoletan”.
Acest sos marinara este răspândit mai ales în Italia și in Statele Unite ale Americii (adus de emigranți) iar în compoziția lui pot apărea și ceapa, vinul roșu, caperele sau măslinele.
Noi am publicat deja rețeta clasică a acestui sos pentru paste (vezi aici) preparat cu roșii pellati din conservă și vin roșu – pentru consum imediat. Acum vă arăt cum se face acest sos pentru paste la borcan, pentru a fi păstrat pentru la iarnă: cu roșii proaspete de vară.
Să știți că și sosul de carne cu roșii (ragu alla bolognese) se poate conserva similar, la borcan, pentru iarnă – vezi aici rețeta.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 800 g sos pentru paste la borcan (cca. 2 borcane de 400 ml). Puteți multiplica ingredientele în funcție de necesități.
Sos pentru paste la borcan, pentru iarnă – rețeta de sos de roșii cu usturoi (marinara)
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatire: 40 minute
Timp Total: 1 ora 10 minute
Ingrediente:
Cum se face un sos pentru paste la borcan, pentru iarnă – rețeta de sos de roșii cu usturoi (marinara)?
Ingrediente pentru sos de roșii cu usturoi – la borcan
V-am tot povestit în rețetele de bulion sau suc de roșii (vezi aici) sau de ketchup de casă (vezi aici) că nu orice roșii sunt potrivite pentru acestea. Există soiuri de roșii de masă (cele foarte zemoase) și soiuri de roșii pentru conserve (cele cărnoase, cu pulpă fermă și zeamă puțină). Pentru sosuri și conserve sunt recomandate roșiile Roma sau San Marzano. Se găsesc și la noi fiind cultivate de producătorii locali care au învățat de la italieni că acestea sunt indicate pentru a fi procesate pentru iarnă. De ce? Pentru că un bulion preparat din roșii zemoase trebuie fiert cu orele ca să scadă! Iar în acest timp prelungit de fierbere se pierd toate principiile nutritive ale bietelor roșii.
În poza de mai jos vedeți roșii San Marzano: lunguiețe, ferme, cărnoase.
La acest sos pentru paste la borcan se pot folosi și roșii conservate în suc propriu (sau apă) – vezi aici.
La fel de bune sunt și conservele de casă cu roșii întregi în bulion – vezi aici.
Fiind totuși vară cred că e mai bine să faceți sosul din roșii proaspete și să păstrați conservele pentru alte mâncăruri sau ciorbe.
Cum se opăresc și decojesc roșiile proaspete?
În prima fază am spălat roșiile și le-am pregătit pentru decojire: adică le-am crestat la capătul țuguiat (în formă de cruce) cu un cuțit . Am pus la fiert apă într-o oală mare iar când aceasta a dat în clocot am cufundat roșiile pentru 20 de secunde.
Apoi le-am scos cu spumiera într-un castron plin cu apă rece (ca să opresc procesul de fierbere).
Imediat le-am decojit trăgând de pielița care se desprinde foarte ușor. Gata!
Roșiile sunt pregătie pentru a fi procesate mai departe.
Preparare sos de roșii pentru paste, pizza sau alte mâncăruri – la borcan, pentru iarnă
Am cules câteva frunze de busuioc și 2-3 rămurele de oregano din ghivecele mele de pe pervazul bucătăriei.
Am tocat ierburile aromatice și am inspirat adânc aromele lor. Sublime! Am decojit usturoiul și l-am mărunțit (se poate da și prin presă sau pe răzătoare).
Am ales o tigaie mai adâncă în care am pus la încins uleiul. Am adăugat usturoiul și l-am călit câteva secunde la foc foarte mic. Nu cumva să se ardă pentru că-și schimbă gustul și aroma! Dacă doriți un sos mai picant puteți pune un pic de ardei iute tocat (proaspăt sau uscat – pepperoncino).
Tot acum am pus și ierburile aromatice tocate și roșiile decojite și feliate sau tăiate în cuburi. Eu le fac jumi-juma: o parte felii, o parte cubulețe.
Cât se fierbe un sos pentru paste cu roșii, usturoi și busuioc?
Am turnat și un pahar de vin roșu sec și am lăsat totul la fiert la foc mic.
Sosul trebuie să fiarbă cca. 30 de minute la foc foarte mic, fără capac. În funcție de soiul de roșii ales (mai mult sau mai puțin zemoase) se poate adăuga un pic de apă (150 ml). Am amestecat ocazional și, cu o lingură de lemn, am mai zdrobit bucățile mari de roșii.
În final sosul marinara a scăzut și este aproapte gata! De-abia acum i-am pus sare (după gust) și l-am mai fiert 2-3 minute. Este foarte aromat și gustos. Îmi place să aibă și bucățele mai mari de pulpă de roșie prin el.
Dacă doriți puteți să-l procesați cu blenderul de mână dar parcă mai fain e așa, cu bucățele.
Cum se îmbuteliază, sterilizează și păstrează un sos pentru paste la borcan?
Am spălat și sterilizat borcanele și capacele așa cum am explicat aici.
Am umplut borcanele cu acest sos pentru paste și le-am închis ermetic. Apoi le-am pus la fiert în bain-Marie așa cum am explicat aici (găsiți și metoda la cuptor). Din momentul în care apa a început să fiarbă a cronometrat 20 de minute. Apoi am stins focul și am lăsat totul la răcorit lent în oala (până a doua zi).
Gata! Acest sos pentru paste la borcan poate fi dus pe rafturile cămării. Rezistă foarte bine și 2 ani.
Cum ziceam și în introducere, iarna desfac un borcan cu sos și prepar cu el diferite feluri gustoase. Sosul marinara la borcan este și de post așa că poate fi combinat cu paste fără ou (în perioada postului).
Puteți face paste cu ciuperci și sos cremos de roșii și parmezan – rețeta aici.
Iată niște felii de cotlet de porc cu acest sos marinara și fulgi de parmezan – rețeta aici.
Sau clasicele chiftele marinate – iată de unde le vine numele! De la sosul marinara. Rețeta aici.
Sau paste „scoici” umplute cu carne și sos de roșii – la cuptor – rețeta aici.
O altă conservă faină pentru iarnă este cea de roșii feliate cu usturoi și busuioc – vezi aici.
Cred că v-am făcut poftă cu acest sos pentru paste la borcan și că veți testa rețeta acestui sos de roșii cu usturoi și busuioc sau sos marinara pentru iarnă!
Aici găsiți mai multe rețete de sosuri calde sau reci, dressinguri, vinegrete etc.