Sos picant de ardei iuți cu ardei copți, pentru iarnă – rețeta de sos chili dulceag-acrișor de casă: prepararea sosului picant de ardei iuți cu ardei copți, o rețetă pe care am moștenit-o de la strămoși și pe care o pregătesc cu drag pentru iarnă. Această delicioasă pastă de ardei iute este o combinație irezistibilă de dulceață și aciditate, și poate fi folosită într-o varietate de feluri de mâncare. Dar cum se face acest sos chili de casă sau pasta de ardei iute, te întrebi?
Adevărul este că, deși nu sunt o mare amatoare a mâncărurilor foarte picante, am fost surprinsă plăcut de această rețetă. Sosul chili de casă este preparat cu roșii coapte, ardei copți, zahăr brun și oțet din cidru de mere. Rezultatul este un sos cremos, aromatic și extrem de gustos, iar nivelul de iuțeală poate fi ajustat după preferințele personale. Echilibrul perfect între dulce, acid și picant transformă acest sos într-o adevărată delicatesă!
Am luat inspirație pentru această rețetă de sos picant de ardei iute de la surse autentice, dar am adăugat propriul meu twist. Am ales să coacem ardeii și să mixăm toate ingredientele până am obținut o pastă fină și omogenă, în loc să păstrăm bucățile mari de legume. Din cantitățile de mai jos, rezultă aproximativ 3 borcane de 370 ml cu sos chili de casă, suficiente pentru a condimenta multe preparate delicioase în zilele reci de iarnă.
Sos picant de ardei iuți cu ardei copți, pentru iarnă – rețeta de sos chili dulceag-acrișor de casă
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatire: 60 minute
Timp Total: 1 ora 30 minute
Ingrediente:
Cum se face un sos picant de ardei iuți cu ardei copți, pentru iarnă – rețeta de sos chili dulceag-acrișor de casă?
Ingrediente pentru sos chili de casă
Am copt ardeii sau gogoșarii pe plită și i-am mutat într-o oală cu capac unde i-am ținut 30 de minute pentru a se aburi bine și a se curăța mai ușor. Pont: zeama aromată lăsată de ardeii copți în timpul răcirii NU se aruncă ci se folosește la acest sos picant de ardei iuți!
Am preparat sosul chili în Olanda, în chicineta fiicei mele care este studentă acolo – de aceea ingredientele sunt cu etichete în limba neerlandeză. Ardeii iuți aleși de mine au fost tip cayenne roșu iar gradul lor de iuțeală ar fi fost 7 din 10. Am zis că-i pun pe rând și văd pe parcurs cât de iute iese sosul. Până la urmă am pus 3 asemenea ardei iuți, cu tot cu semințe și vinișoare. Nu de alta dar nu mi s-au părut deloc foarte picanți și, sincer, ar fi mers încă 1-2.
Iată aici imaginea de ansamblu cu ingredientele folosite de mine la acest sos chili de casă: ardeii copți, zahărul brun (care în Olanda chiar e brun, nu bej!), tijele de țelină (apio), roșiile cărnoase, ceapa, usturoiul, condimentele (piper, muștar boabe și fulgii de ardei iute sau pul biber) și oțetul din cidru de mere. Pe lângă acestea am mai avut nevoie de ulei și sare, care nu apar în poză.
Aici vedeți și oțetul din cidru de mere pe care l-am folosit. Dacă nu găsiți așa ceva atunci folosiți o cantitate mai mică de oțet simplu de mere sau chiar oțet din vin alb (simplu, de 9 grade).
Nu ne batem capul cu tocatul sau măcinatul legumelor deoarece este mai simplu să lucrăm cu ele în bucăți mari și să le pasăm/mixăm la final, după fierberea sosului. Explicația este simplă: efectul de „lavă vulcanică” (care stropește) apare în cazul compozițiilor tip pastă care trebuie fierte și amestecate constant.
Dacă lucrăm cu bucăți mari de ingrediente atunci aceste efect nu apare iar prepararea acestui sos picant de ardei iute NU ne ține legate de aragaz deoarece nu necesită amestecare constantă (ca la zacuscă sau marmelade).
Am decojit ceapa și 3 căței de usturoi (pe 3 i-am păstrat pentru final) și le-am tăiat în bucăți mari. Am decojit ardeii copți și i-am curățat de cotoare și semințe. Aceștia nu trebuie tăiați ci rupți cu mână în 2-3 bucăți mari.
Mod de preparare sos picant de ardei iute cu ardei copți, roșii, usturoi, ceapă, oțet din cidru de mere și zahăr brun
Am lucrat într-o tigaie sau cratiță largă (wok în cazul de față). Am pus ceapa și usturoiul la călit în ulei, cu un praf de sare, la foc mic. Am amestecat ocazional ca să nu se rumenească ceva ci doar cât ceapa să devină translucidă (cca. 5 minute). Apoi am pus primul ardei iute spălat și despicat pe lung (cu tot cu semințe și vinișoare dar fără codițe), fulgii de chili uscați și boabele de muștar.
Dacă aveți ardei nu foarte iuți atunci puteți pune 5-6 bucăți de la început. Eu v-am zis că am adăugat ardeii chili în 2 ture pentru că nu știam la ce să mă aștept așa că am mai pus 2 ardei spre final. Am asezonat totul cu piper negru proaspăt măcinat și 2 lingurițe rase de sare. Am continuat călirea legumelor la foc mediu pentru 5 minute după care am pus în tigaie tijele de apio spălate și tăiate în rondele mari. Tot acum puteți pune cuișoarele și scorțișoara (eu nu le-am pus).
După alte 5 minute am adăugat ardeii copți (plus zeama lăsată de ei în timpul răcirii) și roșiile tăiate mare.
Am mărit flacăra de sub cratiță la mediu, am acoperit-o parțial cu un capac și am așteptat ca totul să clocotească încet și roșiile să-și lase zeama (cca. 20 de minute). A venit apoi rândul zahărului brun, al papricii afumate sau clasice (boia) precum și a oțetului din cidru de mere. La început va miosi puternic și înțepător în bucătărie dar, după 15 minute de fierbere la foc mediu, mirosul de oțet se va evapora și va rămâne în sos doar aciditatea lui plăcută care este moderată.
După scurgerea celor 15 minute am gustat sosul și am decis să mai pun 2 ardei iuți chili în el pentru că nu prea era picant. Oțetul (acid) neutralizează iuțeala din ardei care este alcalină (bazică).
Am mai lăsat sosul chili de casă la fiert pentru alte 15 minute (fără capac) pentru a scădea cum trebuie. Este fain că nu stropește și nu trebuie amestecat decât ocazional! Înainte de a stinge focul am pus și ultimii 3 căței d usturoi (dați prin presă) și am mai lăsat acest sos picant de ardei iuți la fiert 1 minut. Gata!
Cum se pasează sosul de ardei iute cu roșii, oțet de mere și zahăr brun?
Am procesat legumele cu blenderul de mână, direct în cratița în care le-am gătit.
Ce culoare superbă are acest sos chili de casă! De gust și arome nici nu vă mai povestesc!
Îmbuteliere, păstrare și servire sos picant de ardei iuți cu ardei copți, pentru iarnă – rețeta de sos chili dulceag-acrișor de casă
Am pregătit 3 borcane cu capace (sterilizate așa cum am explicat aici) pe care le-am pus pe o tavă metalică care să preia șocul termic. Le-am umplut cu sosul fierbinte de ardei iuți și le-am închis ermetic cu capacele din dotare. Am lăsat o porție mică de sos chili pentru degustare. Am învelit borcanele în cârpe groase și le-am lăsat așa până a doua zi sau până ce se răcesc complet. Apoi ele pot fi păstrate la cămară și la frigider, după deschiderea unui borcan.
Tare fain a ieșit acest sos picant de chili, preparat acasă! Este cremos, dulceag-acrișor, potrivit de iute. Are textură cremoasă iar gustul și aromele legumelor și condimentelor sunt perfect echilibrate. Acest sos de ardei iuți poate fi servit alături de cărnuri fripte la grătar, la tigaie sau la cuptor, de legume prăjite sau coapte, pe platouri de aperitive asortate (brânzeturi și mezeluri) sau pur și simplu uns pe felii de pâine sau pe lipii arăbești.
Nu este greșit dacă puneți câte 1-2 linguri de sos chili de casă în anumite ciorbe sau mâncăruri cu sos (tocănițe).
Sunt sigură că v-am făcut poftă cu acest sos picant de ardei iuți cu ardei copți, pentru iarnă și că veți testa rețeta de sos chili dulceag-acrișor de casă!
ePoftă bună!
De altfel vă așteptăm cu părerile voastre și pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.
Iar dacă aveți idei de rețete vă invităm să le postați pe grupul nostru de Facebook @ePofta.ro.