Stufat de ciuperci. Stufat de ciuperci, reteta de post. Reteta stufat de ciuperci. Cum se face stufat de post? Reteta olteneasca de stufat de ciuperci. Reteta stufat fara carne. Ce este stufatul? Stufat de ceapa si usturoi cu ciuperci.
Reteta de stufat de ciuperci este un fel de tocanita, cu gust si arome de primavara. Aceasta contine obligatoriu fire de ceapa si usturoi verde.
Se face in general cu carne de miel, vitel, pui, iepure, porc dar poate fi si vegetariana/ de post, cu ciuperci.
Nu este o mancare populara in zona Ardealului sau in Moldova.
Este traditionala in zona Olteniei si destul de intalnita in toata zona de sud a tarii.
Reteta de stufat cu carne se face in special de Pasti, dar varianta de post poate fi pregatita toata primavara.
Reteta de stufat de ciuperci este ieftina, simpla si usor de facut. Ai nevoie de putine ingrediente, dar vedetele vor fi ceapa verde si usturoiul verde.
De preferat este sa folosesti cantitati egale pentru fiecare, astfel incat gustul sa fie echilibrat.
Poti adauga leurda sau praz, in functie de gusturi.
Iti recomand sa nu adaugi mult lichid pentru sos, ca sa nu fii nevoit sa il ingrosi cu faina.
Sosul se va ingrosa singur daca folosesti pulpa de rosii in loc de suc.
Acestea fiind spuse iti las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru reteta de stufat de ciuperci.
Ingrediente
Mod de preparare stufat de ciuperci:
- Pentru inceput am curatat ciupercile foarte bine si le-am taiat in felii de grosime medie.
- Am incins 50 ml ulei si le-am prajit intr-o tigaie foarte mare pana s-au rumenit frumos pe ambele parti.
- In cazul in care nu ai o tigaie mare si adanca vei praji ciupercile in doua transe.Daca lasa lichid (la mine nu au lasat) le lasi pe foc pana cand acesta se evapora si ciupercile se prajesc.
- Le lasi pana se rumenesc, astfel incat sa aiba aroma placuta.
- Nu adaugi apa, caci se schimba consistenta si gustul acestora!
-
Cat timp s-au prajit ciupercile am curatat firele de ceapa si usturoi verde. Le-am taiat in bucati lungi de 3-4 cm.
-
Intre timp ciupercile s-au prajit, asa ca le-am scos intr-un bol.
-
Am tocat si o ceapa galbena cat mai marunt. In tigaia in care am prajit ciupercile am adaugat restul de ulei, ceapa tocata marunt.
-
Am mai pus o lingura de morcov ras prin razatoarea mare si una de ardei gras rosu tocat marunt.
-
Le-am sotat pana s-au inmuiat.
-
Am adaugat ceapa si usturoiul verde. Am amestecat bine si am continuat sa sotez in jur de 2 minute la foc mic.
-
Am stins cu 100 ml apa, am acoperit cu un capac si am lasat sa se inmoaie putin partea mai tare a firelor de ceapa si usturoi.
-
Dupa aproximativ 5 minute am pus leurda tocata.
-
Am adaugat pulpa de rosii, 1 lingurita de zahar, sare si 1 lingurita boabe de piper.
-
Am turnat si restul de apa calda, am acoperit cu un capac si am lasat pe foc in jur de 10 minute.
-
Cand partea alba de la ceapa si usturoi s-a inmuiat am luat capacul, am pus ciupercile inapoi in tigaie si am mai lasat pe foc 1 minut.
-
Am oprit focul si am presarat verdeata tocata marunt.
-
Am pus atat marar, cat si patrunjel, dar poti folosi doar una dintre verdeturi, in functie de gust.
Reteta de stufat de ciuperci este gata!
Arata minunat si miroase foarte bine!
Servire stufat de ciuperci, reteta de post:
Eu am ales sa-l mananc de-a lungul vremii insotit de diverse garnituri: piure de cartofi, mamaliga calda, orez sau paste.
Imi place si simplu, cu paine de casa moale si o salata verde alaturi.
Sper ca ti-am facut pofta si vei incerca si tu reteta!
ePoftă bună!
Dacă va plăcut această rețetă vă așteptăm cu părerile voastre pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.