Supa clara de vita cu taitei este nelipsita de pe mesele de sarbatoare, dar si in restul anului, pentru mesele in familie din weekend sau cand avem musafiri.
Este in topul preferintelor noastre, alaturi de supa de pui sau gaina. Daca ai mei se plictisesc de taiteti atunci pregatesc galuste pufoase de gris.
Mai multe supe/ ciorbe pregatite special pentru zile de sarbatoare puteti gasi daca apasati aici.
Supa aceasta iese atat de gustoasa, colorata si aromata de legume, ca nu are nevoie de nimic altceva.
Nu trebuie sa folositi cuburi sau prafuri din pungi ce promit gust bun. Il obtineti natural, doar cu rasol, carne si legume.
Primul secret al acestei supe clare de vita cu taitei este sa fie folosite alaturi de carne si 2-3 rasoale sau oase de vita.
Al doilea secret si, poate cel mai important lucru, este ca supa sa fiarba la foc mic, fara sa dea in clocot. Daca aveti termometru puteti verifica ca aceasta sa fie la 90-95°C.
Daca nu aveti termometru lasati focul pe mic si inarmati-va cu rabdare. Timpul de fierbere depinde cat de tanara/batrana a fost vita de la care se foloseste carnea (intre 2.5 h si 4 ore – mie nu mi s-a intamplat niciodata sa fie nevoie de mai mult de 3 h de fierbere)
Si, nu in ultimul rand, nu lasati spuma in oala. Aceasta va tulbura supa.
Este posibil sa lase sange, asa ca puteti tine carnea in apa rece 30 minute inainte sa o puneti la fiert.
Schimbati apa daca este nevoie.
Taiteti puteti face in casa sau puteti cumpara. Puteti folosi si fidea. Nu voi lasa cantitate fixa pentru acestia, caci veti folosi cat de mult sunteti obisnuiti sa mancati.
Daca cumparati taiteti, atunci alegeti produse cu ou in compozitie.
Carnea si legumele le puteti folosi pentru salate (eu pregatesc adesea salata de boeuf – reteta este aici), carnea o puteti manca cu mamaliga si sos de hrean (reteta aici), dar o folosesc si pentru paste gratinate.
Nu va mai retin atentia si va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru supa clara de vita cu taitei.
Ingrediente:
500g rasol vita
600 g antricot vita
5 morcovi medii/mari
1 ceapa mare
1 radacina patrunjel
1 radacina pastarnac
1 felie generoasa radacina telina
1 catel d eusturoi
1 lingur aboabe de piper
sare
1 frunza de dafin
taitei
patrunjel verde pentru servit
PREPARARE:
Pentru inceput va las modul de preparare pentru reteta de supa clara de vita cu taiteti in format video.
Mai jos gasiti si explicatiile scrise.
Va invit să mă urmariți și pe canalul de YouTube. Nu uitați să apăsați pe clopotel ca să fiți notificați când postez o rețetă nouă.
Am pus carnea intr-o oala de 5 l. Am turnat apa rece (cam 2 palme peste carne) si am adaugat 1 lingurita de sare. Am lasat sa fiarba la foc mic.
Am luat spuma ce a inceput sa formeze destul de repede. Daca este indepartata constant, iar supa ramane la foc mic, la o temperatura de 90-95°C, ce va permite fierberea fara sa dea in clocot, supa va ramane clara.
In acest timp am spalat si curatat legumele, pe care le-am lasat intregi.
Cantitatile din lista de ingrediente pot fi usor modificate, puteti folosi radacini mai mici, sau mai putini morcovi, insa acestia dau culoare frumoasa supei.
Pentru ca ceapa sa nu se defaca in timpul fierberii am intepat-o cu scobitori.
Cand nu s-a mai format spuma am pus in oala frunza de dafin, un catel de usturoi, boabele depiper, apoi am adaugat legumele si am completat nivelul lichidului cu apa fierbinte.
Am lasat supa sa fierba la foc mic pana cand legumele si carnea s-au gatit.
Am scos pe rand legumele si carnea intr-un vas.
Am adaugat 1 lingurita rasa de sare, am amestecat si am astepat in jur de 3 minute ca rezidurile lasate de carne sa se depuna pe fundul oalei. Am strecurat supa o sita foarte deasa si tifon pus in cateva straturi. Puteti folosi chiar si un prosop de bumbac foarte curat. Impuritatile vor fi retinute de acest mod de filtrare.
Daca vreti sa o degresati acum este momentul.
Am fiert taiteii in apa cu sare, apoi i-am pus in supa clara.
Tare buna este supa de vita cu taitei! Fierbinte, cu putin patrunjel presarat, este perfecta pentru pranz.