Supă cremă de ciuperci cu smântână și cartofi – rețeta simplă, ieftină, studențească. Cum se face supa cremoasă din ciuperci? Ce smântână folosim la crema de ciuperci cu cartofi? Rețete de supă cremoasă de legume.
Această supă cremă de ciuperci este favorita fiicei mele. Marlene este acum studentă în Olanda și a început să-și prepare singură diferite feluri de mâncare – conform bugetului studențesc și al dotărilor minimale ale bucătăriei din cămin.
Dacă pastele sunt pe locul 1 în topul mâncărurilor studențești atunci pe locul 2 ar veni supele cremă urmate fiind de mâncărurile pe bază de cartofi sau orez. O rețetă de supă cremă de ciuperci rapidă și gustoasă este foarte utilă la casa omului. Mai ales că se prepară în sub 60 de minute – este o rețetă rapidă!
Dacă acasă am răsfățat-o cu creme din gălbiori sau hribi (vezi aici și aici) iată că acolo Marlene se descurcă admirabil cu ieftinele ciuperci de cultură tip champignon pe care le găsește în supermarket.
S-a obișnuit să facă supă cremă de ciuperci în cantități mai mari și să-și ducă din ea și la facultate (în recipient înalt cu capac). Baza acestei supe sunt cartofii și ciupercile dar gustul bun este dat de ceapă și usturoi. Cartofii ar fi bine să fie unii sfărâmicioși, făinoși (ca pentru piure). Cartofii au rol de legătură (liaison – liezon), conferă cremozitate și textură plăcută. Fără liezon supa cremă de ciuperci este o suspensie de fragmente de legume (are apsect „tăiat”). Liezonul poate fi realizat și cu orez (vezi aici) sau cu puțin amidon. Ciupercile pot fi atât albe cât și brune – în acest caz supa va ieși mai închisă la culoare.
Nu e musai să punem smântână în această supă cremă de ciuperci ci o putem ajusta la final și cu puțin lapte sau cu un mix din smântână cu lapte. Puteți pune smântâna și direct în boluri, în momentul servirii. Astfel supa va fi mai puțin perisabilă și se păstrează mai multe zile la frigider (se încălzește la nevoie).
O altă supă cremă ieftină și gustoasă este cea din cartofi (fără ciuperci) – rețeta aici. Vă las la final mai multe rețete de supe cremă: de conopidă, catofi dulci, praz, broccoli, pui, mix de legume etc.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 3,5 l de supă cremă de ciuperci. Supa a fost preparată chiar de Marlene, în camera ei de cămin) iar eu am făcut pozele cu etapele de preparare.
Supă cremă de ciuperci cu smântână și cartofi – rețeta simplă, ieftină, studențească
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gatire: 60 minute
Timp Total: 1 ora 20 minute
Ingrediente:
Cum se face supă cremă de ciuperci cu smântână și cartofi – rețeta simplă, ieftină, studențească?
Ingrediente pentru supă cremă de ciuperci
Iată ciupercile proaspete, cartofii, ceapa și usturoiul. Ceapa se curăță și se taie în felii. Usturoiul se decojește și se feliază și el.
Ciupercile se taie în sferturi.
Deoarece cartofii au fost noi și au avut cojiță foarte subțire am decis că ajunge dacă-i spală bine și îi lasă nedecojiți. S-ar fi aruncat o mare parte din ei prin decojire. Dacă aveți cartofi vechi atunci e clar că aceștia trebuie decojiți cu peelerul. Apoi se taie în bucăți egale (ca să fiarbă toate deodată).
Preparare supă cremă cu ciuperci și cartofi
Într-o oală de 4 L se pun la călit ceapa și usturoiul cu ulei și unt. Se pune și un praf de sare și le lasă totul să se înabușe 4-5 minute la foc mic, sub capac. Trebuie amestecat ca să nu se prindă! Nu vrem ceapă călită ci doar ușor înmuiată, translucidă.
Apoi se pun ciupercile și se completează cu sare și piper negru proaspăt măcinat. Se călesc și acestea vreo 6-7 minute (fără capac, la foc mediu).
Ultimii care aterizează în oală sunt cartofii. Se sotează și ei vreo 3-4 minute împreună cu ceapa și ciupercile.
Apoi se toarnă cca. 2 L de apă caldă și se lasă totul la fiert la foc mediu/mare. Dacă nivelul lichidului scade excesiv atunci se poate completa cu o ceașcă de apă caldă (250 ml).
Etapa aceasta a durat cca. 40 de minute. În ultimele 15 minute de fierbere Marlene a pus o lingură bună de cepșoară verde uscată (arpagic, chives, Schnittlauch, Bieslook) dar acest pas este opțional. Așa arată cepșoara de care vorbim acum (poza este din altă rețetă).
Se testează 2-3 cartofi cu furculița și dacă sunt moi înseamnă că supa este gata.
Se stinge focul și se trage oala cu supă cremă de ciuperci deoparte.
Cum se pasează o supă cremă cu blenderul de mână?
Marlene are un blender de mână ieftin pe care-l folosește și la prepararea hummus-ului sau al altor creme aperitiv (gen spread din linte sau fasole la conservă). Cu acest blender se mixează totul și în câteva minute avem o delicioasă supă cremă de ciuperci cu cartofi. Consistența unei supe cremă trebuie să fie fluidă, nu ca un piure în care să stea lingura dreaptă.
Cine dorește poate pune acum și smântâna – în Olanda am găsit o smântână acrișoară grozav de gustoasă și de grasă (cu 40% grăsime) care NU s-a brânzit când a fost pusă în oala cu supă cremă de ciuperci. Tot acum se mai poate corecta asezonarea cu sare și piper negru proaspă măcinat.
Servire supă cremă de ciuperci – simplă, ieftină și rapidă
Supa poate fi servită! Marlene a mai presărat un pic de cepșoară în oala cu supă.
Această supă cremă se poate servi cu crutoane simple de pâine și cu verdeață proaspătă tocată. Este o supă fină și catifelată, extrem de gustoasă!
Crutoane de pâine se găsesc și în magazine dar pot fi preparate și acasă (simple sau cu usturoi, ierburi aromatice) – vezi aici.
Vă mai las 2 rețete faine preparate tot la căminul studențesc: o supă cremă cu pui și legume – vezi aici.
Și niște ardei grași umpluți cu două creme de brânză (aperitiv) – vezi aici.
Cred că v-am făcut poftă cu această supă cremă de ciuperci cu cartofi și smântână și că o veți testa în curând! vă asigur că va fi pe gustul copiilor
V-am promis mai multe rețete de supe cremă – le găsiți aici.