Supă cremă de linte roșie – rețeta simplă de post (vegană). Cum se face supa cremoasă de linte cu ceapă, usturoi, legume și zarzavaturi? Supă simplă din linte roșie sau galbenă. Rețete cu linte. Rețete de post. Rețete de supă cremă.
Sunt sigură că vă place cum arată această supă cremă de linte roșie! Are o culoare intensă și o textură cremoasă, perfectă. De gust și arome nici nu vă mai povestesc! Are ceapă, usturoi, legume și zarzavaturi dar și chimen și sos de ardei iute. Gradul de iuțeală poate fi reglat după preferință. Per anasmblu, această supă cremoasă de linte are gust și arome de gulaș.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 10 porții bune de supă cremă de linte roșie.
Supă cremă de linte roșie – rețeta simplă de post (vegană)
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gatire: 50 minute
Timp Total: 1 ora 10 minute
Ingrediente:
Cum se face această supă cremă de linte roșie – rețeta simplă de post (vegană)?
Ingrediente pentru supa de linte cu ceapă, usturoi și zarzavat
Am spălat lintea roșie în mai multe ape reci. Am pregătit ceapa, usturoiul, morcovul, pătrunjelul și țelina (rădăcină și frunze), uleiul, boiaua dulce, chimenul, sosul picant și pasta concentrată de roșii. Țelina merge tare bine cu lintea! Chimenul este cel folosit în bucătăria ardelenească (vezi aici), NU chimionul cu arome orientale (vezi aici).
Am pus lintea la înmuiat (în apă rece) cca. 15 minute. Lintea fierbe repede și nu necesită hidratare peste noapte, ca fasolea.
Am decojit, spălat și tăiat rădăcinoasele în bucăți mai mari. Am procedat similar cu ceapa și usturoiul. Nu contează dimensiunile legumelor și zaravaturilor deoarece ele vor fi procesate la final cu blenderul.
Mod de preparare supă cremoasă de linte (de post)
Am ales o oală de cca. 5 L în care am pus la călit rădăcinoasele cu chimenul, uleiul și un praf bun de sare. Am lucrat la foc mic, cu capac. Am amestecat ocazional ca să nu se prindă ceva. După vreo 10 minute de călire, zarzavaturile s-au rumenit ușor la margini. Această etapă are rolul de a intensifica gustul și aromele lor. Apoi am adăugat ceapa și usturoiul și am continuat sotarea alte 5 minute, la foc mic, cu capac. Avem grijă ca acestea să nu se rumenească!
Am completat apoi cu pasta concentrată de roșii, boiaua și frunzele de pătrunjel verde și o parte din cele de țelină (am păstrat ceva verdeață pentru decor). Am amestecat bine.
Imediat am pus lintea roșie (scursă de apă) și am amestecat totul.
Am turnat cca. 2 L de apă caldă peste legumele din oală și am mărit flacăra. Am completat cu 1 linguriță de sare și ceva sos iute Tabasco (opțional) și am lăsat totul la fiert, fără capac. Aveți grijă că lintea face spume și ridică nivelul supei! După vreo 25 de minute lintea roșie era fiartă bine, cu bobul spart. Gata!
Am procesat această supă cremă de linte roșie cu blenderul de mână până ce am obținut o textură fină, omogenă. Ce arome faine am în bucătărie! Acum puteți corect asezonarea cu sare și sos picant de ardei iute.
Servire supă cremă de linte roșie – rețeta simplă de post (vegană)
Supa cremă de linte roșie se servește fierbinte, imediat după ce a fost preparată. Am decorat porțiile cu frunzulițe de țelină sau de pătrunjel verde. Efectiv are gust de gulaș (gulyas)!
Noi am mâncat această supă cremă de linte roșie cu crutoane de pâine, făcute acasă. Vă las aici rețeta crutoanelor simple sau aromatizate cu usturoi, ierburi etc.
Priviți ce textură faină și cremoasă are această supă de linte de post! Este grozavă pentru zilele reci de toamnă și iarnă și are multe fibre, proteine vegetale, minerale și nutrienți valoroși!
Dacă sunteți amatori de linte, atunci vă mai las câteva rețete. Iată o delicioasă mâncare de linte, cu sau fără cârnați sau alte afumături – rețeta aici.
Sau o salată sănătoasă de linte (de post) cu roșii și dressing cu usturoi, în stil italian – rețeta aici.
Aici găsiți mai multe rețete de supe cremă.