Supă cremă de usturoi copt (caramelizat) cu smântână și chips din bacon crocant. Rețeta de supă cremoasă cu usturoi rumenit la cuptor. Cum se caramelizează usturoiul? Supă cremă cu smântână, cartofi și usturoi caramelizat. Rețete de supe cremă.
Această supă cremă de usturoi copt este fină, sățioasă și extrem de gustoasă. O supă perfectă pentru zilele reci de toamnă și iarnă. Savoarea ei vine de la usturoiul caramelizat la cuptor (copt, rumenit) dar și de la garniturile din bacon crocant și bucățele de brânză.
Supele cremă sunt mai gustoase dacă sunt gătite cu supă concetrată de legume, în loc de apă. Eu fac adesea acest „vegetable stock” care se poate congela (în plastic) sau se păstrează la rece, în sticle sau borcane. Rețeta acestei supe de legume este aici.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 6 porții bune de supă cremă de usturoi copt (caramelizat) cu smântână și chips din bacon crocant.
Supă cremă de usturoi copt (caramelizat) cu smântână și chips din bacon crocant
Timp de preparare: 60 minute
Timp de gatire: 90 minute
Timp Total: 2 ore 30 minute
Ingrediente:
Cum se face Supă cremă de usturoi copt (caramelizat) cu smântână și chips din bacon crocant?
Cum se rumenește (caramelizează) usturoiul la cuptor?
Am pus la încins cuptorul la 200 C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv trepta înaltă la cele pe gaz.
Am păstrat căpățânile de usturoi întregi: nedesfăcute în căței și nedecojite. Le-am clătit rapid cu apă rece și le-am șters bine, apoi le-am secționat transversal cu cuțitul. Am împărțit usturoiul în 3 porții egale pe care le-am așezat, individual, pe câte o bucată de folie de aluminiu. Am presărat usturoiul cu un pic de sare și l-am stropit cu ulei.
Apoi am închis ermetic pachetele din folie și le-am așezat pe o tavă așternută cu hârtie de copt.
Am introdus tava în cuptorul preîncins și am copt usturoiul cca. 40-50 de minute la 200 C. Așa arată usturoiul caramelizat: este fain rumenit și miroase fantastic!
Am stors cojile pentru a scoate pulpa usturoiului caramelizat pe care am colectat-o într-un castron. Am gustat un pic din el și era o nebunie!
Mod de preparare supă de usturoi caramelizat cu cartofi și smântână dulce
Sotarea legumelor în unt (a cartofilor și a cepei)
Am decojit și spălat un cartof mare (sau 2 medii). Apoi l-am dat pe răzătoarea cu ochiuri mari și m-am ocupat de ceapă: am curățat-o și am tăiat-o în bucăți mari.
Într-o oală de cca. 3L am pus la călit ceapa cu untul și cu o linguriță de ulei. Am presărat sare și am sotat ceapa, la foc mic (cu capac) timp de 5-7 minute sau până ce a devenit traslucidă, fără să se rumenească. Am adăugat cartofii rași și am continuat sotarea 2-3 minute, la foc mediu (fără capac).
Fierberea supei cremoase de usturoi copt
Am turnat 1,2 L de apă caldă sau supă de legume (rețeta mai sus, în intriducere) și am lăsat supa la clocotit până ce au fiert bine cartofii și ceapa. Apoi am pus usturoiul caramelizat și am amestecat bine.
Ultima adăugată a fost smântâna dulce pentru frișcă. Am mai lăsat supa de usturoi la fiert 2-3 minute, am gustat-o de sare și am stins focul de sub oală.
Cum se pasează supa cremă de usturoi cu blenderul de mână?
Am procesat supa cu blenderul de mână și am obținut această supă cremă de usturoi.
Servire Supă cremă de usturoi copt (caramelizat) cu smântână și bacon crocant
Supa de usturoi caramelizat este fină și cremoasă, extrem de gustoasă și de aromată.
Am garnisit-o cu bucățele (chips) de bacon crocant (prăjit într-o tigaie) și cu fragmente de brânză cu mucegai nobil. Puteți opta pentru crutoane simple sau aromate, fulgi de parmezan etc.
Această supă cremă de usturoi copt cu smântână și cartofi este pur și simplu delicioasă! Vă asigur că se vor linge castroanele!
Mai demult am făcut un piure de cartofi cu usturoi caramelizat și parmezan – rețeta aici. Este o garnitură fantastică pentru fripturi!
Aici găsiți mai multe rețete de supă cremă