Supă cremoasă cu fasole verde păstăi, smântână și șuncă. Supă de fasole verde cu smântână dulce și cartofi. Cum se face o supă cremă cu păstăi sau teci de fasole fideluță sau lată? Rețete cu fasole verde.
Sunt mare amatoare de fasole verde și o gătesc în multe feluri (vă las rețetele la final). Fac și ciorbe sau supe cu păstăi sau teci late sau înguste (fideluță), verzi, galbene sau pestriță. De data aceasta am făcut o delicată supă cremoasă cu fasole verde păstăi, șuncă, smântână dulce pentru frișcă și cartofi. Cartofii sunt cei care conferă cremozitate acestui preparat.
În locul crutoanelor clasice am decis să garnisesc supa de fasole verde cu niște sărățele crocante umplute și presărate cu mult cașcaval și chimen – rețeta aici. De fapt am făcut o tavă de saleuri din foietaj cu unt iar pe o parte din ele le-am păstrat special pentru această supă fină.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 6 porții de supă cremoasă cu fasole verde, șuncă și smântână.
Supă cremoasă cu fasole verde păstăi, smântână și șuncă
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatire: 45 minute
Timp Total: 1 ora 15 minute
Ingrediente:
Cum se face rețeta de supă cremoasă cu fasole verde păstăi, smântână și șuncă?
Ingrediente pentru supa cremă cu păstăi de fasole, cartofi, șuncă, usturoi și smântână dulce pentru frișcă
Am preparat această supă cremoasă cu fasole verde în Olanda, în studioul studențesc al fiicei mele, de aceea toate etichetele ingredientelor sunt în limba olandeză.
Am pregătit șunca presată, cartofii, ceapa, untul, păstăile de fasole (cam jumătate de pungă de 400 g), smântâna dulce pentru frișcă și usturoiul. A folosit fasole verde tip fideluță (proaspătă sau congelată) deoarece pe aceasta am avut-o la îndemână în Olanda. Ea arată mai bine în această supă datorită contrastului dintre culori dar nu este greșit dacă folosiți fasole galbenă sau pestriță, chiar cu păstăi late. Gustul e același!
Mod de preparare supă cremă de fasole verde cu cartofi și smântână
Am ales o oală de cca. 3 L în care am pus la încălzit untul și uleiul. Am păstrat separat 2-3 felii subțiri de șuncă (pentru decor) iar pe restul le-am tăiat în pătrate și le-am sotat în untul topit, fără să le prăjesc. Apoi am adăugat ceapa tăiată în bucățele și un praf de sare și am continuat călirea la foc mediu.
Am pus cartofii cruzi decojiți și tăiați în cuburi mari și am stins totul cu 1,5 L de apă caldă.
Am lăsat supa la fiert până ce cartofii au fost bine făcuți (cca. 30 de minute).
Am tras oala deoparte și am mixat totul cu blenderul de mână. Șunca mărunțită dă un gust foarte fain aceste supe! În supa cremoasă obținută am pus păstăile de fasole verde (crude) și am reașezat oala pe foc.
Păstăile de fasole verde fideluță fierb foarte repede, în câteva minute. Aveți grijă să nu le răsfierbeți pentru că devin păstoase și-și pierd culoarea verde viu! Spre final am adăugat smântâna dulce și usturoiul zdrobit și am mai lăsat supa cremoasă cu fasole verde la fiert încă 1 minut. Gata! Am stins focul, am tras oala deoparte și am gustat supa de sare.
Servire supă cremoasă cu fasole verde păstăi, smântână și șuncă
Ziceam mai sus că am păstrat 2-3 felii de șuncă pentru servire. Le-am tăiat în pătrățele pe care le-am rumenit rapid într-o mică tigaie cu puțin ulei încins. Șunca devine astfel crocantă și are arome deosebite!
Am prezentat supa împreună cu sărățele din foietaj cu cașcaval și fulgi de șuncă crocantă. Un pic de pătrunjel verde tocat completează perfect acest fel delicios.
Bineînțeles că puteți servi supa acesta cu crutoane simple de pâine dar eu am vrut să creez un preparat deosebit. Chiar așa a și fost!
Pe lângă aspect, această supă cremoasă cu fasole verde păstăi are un gust delicat, foarte elegant.
Poți mușca din saleuri sau le poți rupe în bucăți mari pe care să le pui în supă. O combinație rafinată și extrem de gustoasă!
Tot cu fasole verde fideluță fac adesea garnitura simplă cu usturoi și unt – rețeta aici. În Ardeal se numește „păstăi aite” sau „păstăi aiți” (ai = usturoi).
Iată și o salată delicioasă de fasole verde sau galbenă cu sos cremos de iaurt cu usturoi și maioneză – rețeta aici.
V-am promis la început mai multe rețete cu fasole păstăi lată sau fideluță, verde, galbenă sau pestriță – aici le găsiți pe toate.